Πολίτες Εν Δράσει: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου
×
AΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙ-ΚΗΠΟΣ ΥΓΕΙΑ LIFESTYLE ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ OΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΨΙΘΥΡΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΡΘΡΩΝ
Δευτέρα 17 Αυγούστου 2026
6:42 πμ - 8:15 μμ



ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - Μαραθώνας
Πολίτες Εν Δράσει: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου
Διαβάστηκε 1255 φορές

27-05-2025
Από τo Dimotisnews


Οι Πολίτες Εν Δράσει, σε συνεργασία με άλλες συλλογικότητες της Αττικής, κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε στις 11 Αυγούστου 2024.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον Βαρνάβα στις 15:02 το μεσημέρι της Κυριακής και, μέσα σε 23 ώρες, έφτασε στις αστικές περιοχές της Πεντέλης, του Χαλανδρίου και των Βριλησσίων. Στη διαδρομή της, περίπου 30 χιλιομέτρων, προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε οικίες, εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις στις περιοχές Βαρνάβα, Καλέντζι, Σταμάτα, Μικροχώρι, Γραμματικό, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Ροδόπολη, Ραπεντόσα, Διόνυσο, Ντράφι, Διώνη, Καλλιτεχνούπολη, Νταού Πεντέλης, Νέα και Παλιά Πεντέλη, Πάτημα Βριλησσίων, Χαλάνδρι και άλλες.

Τα δάση αποτελούν ασπίδα προστασίας για το περιβάλλον και την υγεία μας, καθώς απορροφούν ρύπους όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO₂) και συγκρατούν αιωρούμενα σωματίδια. Η καταστροφή τους αυξάνει την ατμοσφαιρική ρύπανση, επιβαρύνοντας την ανθρώπινη υγεία. Τα αιωρούμενα σωματίδια συνδέονται άμεσα με πρόωρη θνησιμότητα, νοσηλείες, αλλά και μειωμένες λειτουργίες του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO, 2004, 2005). Επιπλέον, η καταστροφή του δάσους οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ η πιθανότητα λειψυδρίας, διάβρωσης εδάφους και πλημμυρικών φαινομένων αυξάνεται.

Η ζημιά που έχουμε υποστεί ως κοινωνία και περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη. Η μήνυση που καταθέσαμε εστιάζει στις αιτίες της πυρκαγιάς και στις ευθύνες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση και την απόδοση δικαιοσύνης για ένα επαναλαμβανόμενο έγκλημα. Η έλλειψη ενημέρωσης, η απουσία προληπτικών μέτρων και η ανεπαρκής διαχείριση συνιστούν εγκληματική αμέλεια που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η διαχείριση των δασών είναι ευθύνη των Δασαρχείων. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αν και σημαντική, δεν διαθέτει την εξειδίκευση να επιχειρεί σε δασικές περιοχές. Η ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας και η επαναφορά της στον διακριτό της ρόλο αποτελεί μονόδρομο. Σύμφωνα με μελέτες, κάθε ευρώ που επενδύεται στην πρόληψη εξοικονομεί 100 ευρώ από την κατάσβεση και 1.000 ευρώ από την αποκατάσταση ζημιών.

Το φυσικό περιβάλλον μας καθορίζει ως ανθρώπους και ως κοινωνίες. Η προστασία του δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. Ήρθε η ώρα να δράσουμε ουσιαστικά, για να διασφαλίσουμε την επιβίωση και την ποιότητα ζωής μας. Οι Πολίτες Εν Δράσει καλούν κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να στηρίξει τον αγώνα για δικαιοσύνη, προστασία του περιβάλλοντος και ουσιαστική αλλαγή στη διαχείριση των φυσικών μας πόρων.









Διαβάστε επίσης
 
Μαραθώνας - LIFESTYLE
Ο Αύγουστος είναι ίσως η μεγαλύτερη...
 
Μαραθώνας - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάτι σε πολεοδομική ομηρία: Οι περιουσίες...
 
Μαραθώνας - LIFESTYLE
Το LIVE του Καλοκαιριού: Ο Πάνος...
 
Μαραθώνας - LIFESTYLE
Δήμος Μαραθώνα: Το νέο πρόγραμμα «ΔΕΝ...





Δευτέρα 17 Αυγούστου 2026
6:42 πμ - 8:15 μμ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - Μαραθώνας
Πολίτες Εν Δράσει: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου
Διαβάστηκε 1255 φορές

27-05-2025
Από τo Dimotisnews
aboutus





Τηλέφωνο επικοινωνίας
6977232183
Μοναδικός αριθμός Μ.Η.Τ.: 262003
www.dimotisnews.gr © 2012 - 2026 All rights reserved
Ανάπτυξη εφαρμογής DimotisApp PWA από την Adwapps
Share This
Powered by Adwapps