125 χρόνια Γερμανική Σχολή Αθηνών
×
AΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙ-ΚΗΠΟΣ ΥΓΕΙΑ LIFESTYLE ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ OΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΨΙΘΥΡΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΡΘΡΩΝ
Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026
6:40 πμ - 6:30 μμ



LIFESTYLE - Αττική
125 χρόνια Γερμανική Σχολή Αθηνών
Διαβάστηκε 2650 φορές

02-06-2022
Από τo Dimotisnews


Η Γερμανική Σχολή Αθηνών (DSA), ένα από τα αρχαιότερα γερμανικά σχολεία του εξωτερικού, γιόρτασε την Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 τα 125 χρόνια από την ίδρυσή της παρουσία διακεκριμένων αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, κορυφαίων εκπροσώπων της πολιτικής και επιστημονικής ζωής και μελών της σχολικής κοινότητας. 
Σε μια λαμπρή τελετή, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και απόφοιτος της DSA, κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, μοιράστηκε με το κοινό συγκινητικές αναμνήσεις από την φοίτησή του στη Σχολή. Χαιρετισμό στους πολυάριθμους προσκεκλημένους απηύθυναν επίσης η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα Dr. Ernst Reichel, η Διευθύντρια της Σχολής κα Annedore Dierker, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γερμανικής Σχολής Αθηνών κ. Martin Schüller, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής κ. Κώστας Γαλάνης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κ. Βίκυ Αθανάσογλου. Το ταξίδι στην 125χρονη ιστορία της Σχολής ολοκληρώθηκε με ξεχωριστά μουσικά έργα που ερμήνευσαν η ορχήστρα, το ανσάμπλ κιθάρας και τα ροκ συγκροτήματα της Σχολής. 
Η Γερμανική Σχολή Αθηνών ιδρύεται το 1896 από τον σπουδαίο αρχαιολόγο, αρχιτέκτονα και φιλέλληνα Wilhelm Dörpfeld, και σύντομα στεγάζεται στο πρωτοποριακό για την εποχή σχολικό κτήριο επί της οδού Αραχώβης στις παρυφές του Λυκαβηττού. Εδώ γεννιέται μια σχολική κοινότητα, η οποία υπηρετεί την συνύπαρξη των αξιών του ελληνικού και γερμανικού πολιτισμού, την εκμάθηση της γερμανικής και ελληνικής γλώσσας και τη μετάδοση μορφωτικών αξιών. 
Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος οδηγεί στην παύση λειτουργίας της Σχολής η οποία ανασυστήνεται το 1921 με νέα προγράμματα διδασκαλίας και κτηριακές επεκτάσεις. Η DSA αναπτύσσεται, εισάγει τα προπαρασκευαστικά μαθήματα για την προετοιμασία των Ελλήνων μαθητών και μαθητριών για τις εισαγωγικές εξετάσεις του Γυμνασίου, διεξάγει το 1933 τις πρώτες εξετάσεις γερμανικού απολυτηρίου και αναγνωρίζεται το 1935 ως ισότιμο με τα γερμανικά δημόσιο αυτοδύναμο ίδρυμα. 
Το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πόλεμου σηματοδοτεί μια δύσκολη περίοδο για τη Γερμανική Σχολή Αθηνών που θα παύσει τη λειτουργία της το 1944. Η DSA επαναλειτουργεί το 1956 σε ένα νεοκλασικό κτήριο στη συμβολή των οδών Μετσόβου και Ρεθύμνης ενώ λίγο χρόνια αργότερα, το 1958, έρχεται η αναγνώριση της Σχολής, ως «Γερμανικό Σχολείο του Εξωτερικού» από τη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας της Γερμανίας.








Διαβάστε επίσης
 
Αττική - ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ποιος δήμαρχος ανοίγει μέτωπα μέσα κι...
 
Αττική - LIFESTYLE
Τι συμβαίνει με τα σχολεία του...
 
Αττική - ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δρομολογήθηκε το αντιπλημμυρικό στο Πολύδροσο
 
Αττική - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το «χρυσό» Media Plan των 3.588.000...





Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026
6:40 πμ - 6:30 μμ

LIFESTYLE - Αττική
125 χρόνια Γερμανική Σχολή Αθηνών
Διαβάστηκε 2650 φορές

02-06-2022
Από τo Dimotisnews
aboutus