Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια πολυπαραγοντική πάθηση και οφείλεται στα υψηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και πολλές φορές στα ούρα. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω της ανεπαρκούς έκκρισης της ινσουλίνης, είτε λόγω της ανεπαρκούς δράσης της (ινσουλινοαντίσταση), είτε στον συνδυασμό και τον δύο παραγόντων.
Επιδημιολογία Διαβήτη
Εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη 20ετία το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από κάποια μορφή διαβήτη.
Οι ασθενείς με διαβήτη αντιμετωπίζουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Επίσης διατρέχουν υψηλό κίνδυνο τύφλωσης αφού οι πρώτες βλάβες της νόσου, εμφανίζονται στους αμφιβληστροειδείς χιτώνες των οφθαλμών.
Οι ασθενείς με διαβήτη πάσχουν συχνά από ουρολοιμώξεις και αγγειοπάθειες, ενώ παραπονούνται διαρκώς για μουδιάσματα, πόνους και καψίματα στα πόδια (διαβητική νευροπάθεια).
Πόσοι τύποι Σακχαρώδους Διαβήτη υπάρχουν
Ο Διαβήτης ταξινομείται σε:
• Τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος),
• Τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενος) με επιπολασμό 90% της νόσου
• Διαβήτη κύησης,
• Και σε Δευτεροπαθή διαβήτη
Όταν ο διαβήτης παραμένει αρρύθμιστος έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πολύ σοβαρών επιπλοκών, όπως της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της τύφλωσης, της νεφρικής ανεπάρκειας, κ.α.
Με αφορμή την σημερινή ημέρα, τονίζουμε ότι ο τακτικός έλεγχος του διαβητικού ασθενούς από τον Παθολόγο είναι σημαντικός, αφενός για την ρύθμιση και τον έλεγχο του διαβήτη και αφετέρου για την αξιολόγηση της επιβάρυνσης των συστημάτων του οργανισμού από τη νόσο.
* Από ανάρτηση του προφίλ «Επείγοντα» στα κοινωνικά δίκτυα.