Η πρόσφατη ανάρτηση του Δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελου Μπουρνούς, για τη δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), αποτελεί ακόμη μια μεγάλη κατάκτηση της δημοτικής αρχής στο πλαίσιο ενός συνολικού προγράμματος κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζεται την τελευταία τριετία.
Έγραψε ο κ. Μπουρνούς: «Ολοκληρώνεται η μελέτη και υποβάλλεται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της τελικής χρηματοδότησης για τη Δομή υποστηριζόμενης διαβίωσης στην οδό Προύσης, μαζί με ανάπλαση και δημιουργία χώρων πρασίνου, ένα μεγάλο πολυχώρο για τις ανάγκες της κοινωνίας του δήμου μας καθώς και εκθεσιακό χώρο με γραφεία για το Λύκειο Ελληνίδων. Κάθε μέρα πάμε τον τόπο μας ακόμα πιο μπροστά».
Και είναι αλήθεια ότι η κοινωνική προσφορά και το πλέγμα των δράσεων που έχει αναπτύξει ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, ειδικά σε περιόδους κρίσης με έντονο αποτύπωμα, στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού έχει προκαλέσει ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.
Το Κέντρο Κοινότητας, το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο και ακόμη όλη η υποστήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το συνολικό σχέδιο προστασίας σε σχολεία και δημόσιους χώρους, λειτουργούν προσθετικά στη Διοίκηση Μπουρνούς και απηχούν τη νοοτροπία και το σκεπτικό της που έχει μια ανθρωποκεντρική κατεύθυνση.
Έτσι υπό αυτήν την έννοια δεν θα μπορούσαν να μείνουν έξω από αυτό το πλέγμα συνάνθρωποί μας, παιδιά με ιδιαίτερες δεξιότητες, αλλά και νοητική στέρηση.
Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Ραφήνα
Η «Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, (ΣΥΔ) για άτομα με Αυτισμό ή Νοητική Αναπηρία και Συνοδές Υπηρεσίες, του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου», αναμένεται να κατασκευαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια σε δημοτική ιδιοκτησία στην οδό Προύσης στη Ραφήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες και με τις πρώτες μελέτες οι οποίες είναι ακόμη υπό επεξεργασία και παρουσιάζουμε κατ’ αποκλειστικότητα θα κατασκευαστεί η ανέγερση ενός νέου τριώροφου κτιρίου με υπόγειο, σε δημοτική ιδιοκτησία εντός σχεδίου, με τις κάτωθι χρήσεις:
α) Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, (ΣΥΔ) για άτομα με Αυτισμό και Νοητική Αναπηρία, δύο μονάδων των 9 ατόμων και Αίθουσα Πολλαπλών
β) Αίθουσες Συνεχιζόμενης Επιμόρφωσης και
γ) Αίθουσες Διοικητικών Υπηρεσιών.
Ειδικότερα σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας και τα πρώτα σχέδια τα οποία επαναλαμβάνουμε δεν είναι τα οριστικά:
• Στο Ισόγειο θα βρίσκεται η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, δύο μονάδων των εννέα ατόμων, και μία Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων για τις ανάγκες τους σε συνδυασμό με πολιτιστικές δράσεις της γειτονιάς.
• Στον Α΄ Όροφο θα στεγαστούν οι Αίθουσες Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης - Πληροφορικής Ενηλίκων
• Στον Β΄ Όροφο θα βρίσκονται οι αίθουσες Διοικητικών Χρήσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία της ΣΥΔ.
• Στο Υπόγειο Θέσεις Στάθμευσης και τέλος
• Διαμόρφωση Περιβάλλοντα Χώρου.
Στόχος είναι η πρόληψη ιδρυματισμού ατόμων με αυτισμό ή νοητική αναπηρία, που διαβιούν σε οικογενειακό περιβάλλον, αλλά αντιμετωπίζουν κίνδυνο να το απωλέσουν.
Ο στόχος θα ενισχυθεί από στέγαση στο ίδιο κτίριο διακριτών χρήσεων πολιτισμού, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και διοικητικές υπηρεσίες για τους τομείς δραστηριοτήτων που στεγάζονται.
Η λειτουργία της δομής θα είναι σε σταθερή βάση. Έτσι θα εξυπηρετούνται οι στόχοι ανάπτυξης δεξιοτήτων, συμμετοχής σε τοπικές κοινωνικές εκδηλώσεις και δράσεις γειτονιάς, αλλά και της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα αποδοχής, συνύπαρξης και συνεργασίας με ομάδες που αντιμετωπίζουν θέματα αποκλεισμού.
Τα οφέλη αφορούν την ανάπτυξη του τοπικού δυναμικού κοινωνικοποίησης και συνεργασίας προς όλες τις πλευρές και η ενίσχυσης του τομέα κοινωνικής μέριμνας σε δημοτικό επίπεδο.
Τι είναι οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)
Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) ΣΤΗΡΙΞΗ αποτελούν ένα σύγχρονο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, το οποίο παρέχει ολοκληρωμένες, ποιοτικές υπηρεσίες εξειδικευμένης επιστημονικής θεραπευτικής υποστήριξης σε άτομα με Nοητική Yστέρηση. Αποσκοπούν στην υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των φιλοξενούμενων καθώς και στην εξασφάλιση ανεξάρτητης και αξιοπρεπούς διαβίωσης με ενεργή ένταξη στο κοινωνικό περιβάλλον.
Λειτουργούν ως στέγες μακράς διαμονής - υποστηριζόμενης διαβίωσης (κλειστή μονάδα) 24ωρης φιλοξενίας, στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν 48 άτομα με ελαφριά, μέση έως βαριά νοητική υστέρηση (οφειλόμενη σε γενετικά ή περιβαλλοντικά αίτια ή και αυτισμό), μερικώς αυτοεξυπηρετούμενα ή δια βίου υποστηριζόμενα από το προσωπικό των Σ.Υ.Δ., από 18 ετών και άνω. Οι Σ.Υ.Δ. δύνανται να φιλοξενήσουν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, κατόπιν σχετικής αξιολόγησης της Διεπιστημονικής Ομάδας, λαμβανομένων υπόψη παράλληλα και των κοινωνικών αναγκών των εκάστοτε περιπτώσεων.
Η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ατόμων με νοητική υστέρηση, η αποασυλοποίηση και η επανένταξη στην ευρύτερη κοινότητα, αποτελούν τους βασικούς στόχους στους οποίους συντείνει το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών στις Σ.Υ.Δ.
Επιμέρους στόχοι αποτελούν τα εξής:
• Η προαγωγή της αυτονομίας και της ικανότητας αυτοεξυπηρέτησης, μέσω της βελτίωσης της λειτουργικότητας.
• Η αναγνώριση του δικαιώματός τους να ζουν με αξιοπρέπεια και ισοτιμία στο κοινοτικό περιβάλλον.
• Η αύξηση της αυτεπίγνωσης και της αντίληψης της πραγματικότητας.
• Η δυνατότητα πρόσβασης σε ποιοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
• Η συναισθηματική εξέλιξη των ατόμων, καθώς και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της εμπιστοσύνης στις δυνατότητές τους.
• Η αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού, του στιγματισμού και της παθητικότητας που επιφέρει στο άτομο η μακροχρόνια παραμονή σε μονάδες φροντίδας κλειστού τύπου.
• Η κοινωνικοποίηση μέσα από τη συμμετοχή τους σε πολιτιστικές - αθλητικές δραστηριότητες και ποικίλα δρώμενα.
• Η ενεργός συμμετοχή με ισοτιμία και αξιοπρέπεια σε κάθε μορφή κοινωνικής έκφρασης.
Από τις Σ.Υ.Δ. παρέχονται γενικά υπηρεσίες από εξειδικευμένο προσωπικό όπως:
• Ομάδα Εργοθεραπείας και ανάπτυξης της αδρής και λεπτής κινητικότητας (χειροτεχνικές κατασκευές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικό παιχνίδι) με παράλληλη ενίσχυση της λειτουργικότητας των ενοίκων.
• Ομάδα ανάπτυξης δεξιοτήτων αυτόνομης διαβίωσης – αυτοεξυπηρέτησης (ατομική υγιεινή, οικιακές εργασίες)
• Ομάδα ανάπτυξης δεξιοτήτων προ-επαγγελματικής αποκατάστασης.
• Ομάδα ανάπτυξης της κοινωνικής συναλλαγής - επικοινωνίας.
• Ομάδα μουσικοθεραπείας.
• Ομάδα εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες (ηλεκτρονικοί υπολογιστές).
• Ομάδα εκμάθησης προσαρμοστικών δεξιοτήτων.
• Ομάδα Κηπουρικής, Ζωγραφικής, Αγγειοπλαστικής - Κεραμικής, Δερματοτεχνίας, Κατασκευής Ειδών Δώρου κ.α.
• Ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης.