Γεωργία Στεφανάκου: «Στρατηγικός μας στόχος η ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων της Αττικής»
×
AΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙ-ΚΗΠΟΣ ΥΓΕΙΑ LIFESTYLE ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ OΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΨΙΘΥΡΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΡΘΡΩΝ
Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2023
7:22 πμ - 5:06 μμΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Ανατολική Αττική
Γεωργία Στεφανάκου: «Στρατηγικός μας στόχος η ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων της Αττικής»
Διαβάστηκε 5264 φορές

21-07-2020
Από τo Dimotisnews

Η βοηθός Γενική Διευθύντρια Έργων Ανατολικής Αττικής της ΕΥΔΑΠ μιλάει αποκλειστικά στον Γιάννη Κοντογεώργο


Πρόλογος

Αποκλειστικά στην εφημερίδα Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ μίλησε η κα Γεωργία Στεφανάκου, βοηθός Γενική Διευθύντρια Έργων Ανατολικής Αττικής της ΕΥΔΑΠ, αποκαλύπτοντας τον σχεδιασμό της Εταιρείας για «μαμούθ» επενδύσεις, ύψους σχεδόν 1 δις ευρώ, οι οποίες προορίζονται για την Ανατολική Αττική. Έργα αποχέτευσης και κατασκευής νέων δικτύων, Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, σχεδιάζονται, υλοποιούνται και ολοκληρώνονται σε Δήμους της περιοχής, βάζοντας τέλος στα ευρωπαϊκά πρόστιμα και στη χρήση βόθρων. «Κάνουμε διαρκώς επενδύσεις στην τεχνολογία και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού μας και φροντίζουμε σε καθημερινή βάση ώστε το νερό που πίνουμε εμείς και τα παιδιά μας να διατηρείται ως ένα από τα καθαρότερα και πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης» δηλώνει η κα Στεφανάκου, τονίζοντας τα οφέλη από την επαναχρησιμοποίηση του νερού και το γεγονός πως «βασικός πυλώνας για την ΕΥΔΑΠ αποτελεί η αειφόρος ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας».

Η Συνέντευξη

Ανακοινώθηκε πρόσφατα το επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ σύμφωνα με το οποίο περί τα 600 εκ. θα επενδυθούν στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Που θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια αυτά;
Ως ΕΥΔΑΠ αξιοποιούμε και διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά όλους τους δημόσιους πόρους, και παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό και στην οικονομική ανάταση της χώρας μας, πάντα με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, είναι και το επενδυτικό μας πρόγραμμα ύψους 1 δις ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του οποίου σκοπεύουμε να κάνουμε επενδύσεις στην Ανατολική Αττική. Έργα αποχέτευσης και κατασκευής νέων δικτύων μήκους περί τα 1250 χλμ. θα υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια στην Ανατολική Αττική, από τον Μαραθώνα μέχρι  την Παλλήνη και ως τον Δήμο Σαρωνικού. Ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων των περιοχών Γλυκών Νερών και Φούρεσι του Δήμου Παιανίας, που περιλαμβάνει πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο, καθώς και τις εξωτερικές διακλαδώσεις (δηλαδή το τριτεύον δίκτυο ακαθάρτων) για τη σύνδεση των ακίνητων στο δίκτυο, με προϋπολογισμό 9,6 εκατομμύρια €. 
Παράλληλα, ολοκληρώσαμε τον σχεδιασμό και προχωράμε με τη δημοπράτηση της κατασκευής 2 νέων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) το ΚΕΛ Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας και το ΚΕΛ  Δήμου Μαραθώνα καθώς και των δικτύων ακαθάρτων των Δήμων αυτών. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί τριών εργολαβιών κατασκευής των δικτύων ακαθάρτων των περιοχών Ραφήνας, Πικερμίου, Σπάτων και Αρτέμιδος που περιλαμβάνουν 430 χιλιόμετρα δίκτυα και 18.000 συνδέσεις.  Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος, ανέρχεται σε 257 εκατομμύρια € και του Δήμου Μαραθώνα  σε 120 εκατομμύρια €. Τα έργα αυτά έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για την συγχρηματοδότηση τους.
Επίσης, ένα ακόμη ΚΕΛ, το ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας, το οποίο βρίσκεται σε φάση κατασκευής, μετά  την ολοκλήρωσή του θα περιέλθει στη χρήση  και διαχείριση του από την ΕΥΔΑΠ.
Η ολοκλήρωση των έργων και, κατόπιν, η λειτουργία των 3 ΚΕΛ και των δικτύων  που θα εξυπηρετήσουν 400.000 κατοίκους αντιλαμβάνεσθε ότι θα εξαλείψει και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ήδη καταβάλει η χώρα μας λόγω της μη συμμόρφωσης οικισμών των Δήμων αυτών με τα προβλεπόμενα στην Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για την αποχέτευση και επεξεργασία των λυμάτων.

Η ΕΥΔΑΠ ταυτίζεται με το νερό. Ποια είναι η οραματική διασύνδεση;
Ουσιαστικά ως Οργανισμός επιδιώκουμε τη διαρκή εξέλιξη, έχοντας ως οδηγό τη διασφάλιση της καθαρότητας του νερού και τη γενικότερη προστασία του περιβάλλοντος.
Κάνουμε διαρκώς επενδύσεις στην τεχνολογία και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού μας και φροντίζουμε σε καθημερινή βάση ώστε το νερό που πίνουμε εμείς και τα παιδιά μας να διατηρείται ως ένα από τα καθαρότερα και πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης.
Για αυτό το λόγο, κιόλας, σύμφωνα με το Urban Water Atlas for Europe για το 2017, που εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο οποίο παρουσιάζονται οι καλύτερες πρακτικές στις ευρωπαϊκές πόλεις, θέλω να σας πω ότι η ΕΥΔΑΠ βαθμολογήθηκε με 10 (άριστα) αναφορικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού για την πόλη της Αθήνας.
Επιπλέον, κατά τη διεθνή αξιολόγηση εταιρειών ύδρευσης από τον φορέα European Benchmarking Co-operation, η ποιότητα του νερού μας βαθμολογήθηκε με 99,868%, τιμή υψηλότερη από τον μέσο όρο βαθμολογιών που επιτεύχθηκε από τις 34 αντίστοιχες εταιρείες που συμμετείχαν.
Πιστοποιούμε διαρκώς ότι το νερό της Αθήνας είναι άριστης ποιότητας και μάλιστα ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης.
Οραματιζόμαστε η ανακύκλωση νερού να γίνει μια καθημερινή πρακτική για την Ελλάδα, η οποία θα συνεισφέρει στην προστασία των επιφανειακών υδάτων από περαιτέρω ρύπανση και υποβάθμιση, διατηρώντας καθαρές τις φυσικές πηγές νερού. Ο στρατηγικός μας στόχος είναι η  αδιάλειπτη και ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων της Αττικής.
Με βάση αυτό, θεωρούμε ότι η επαναχρησιμοποίηση του ανακυκλωμένου νερού μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για στροφή προς μια κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής σε ένα γενικότερο πλαίσιο.

Κάνατε λόγο για πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης. Μιλήστε μας για αυτό.
Όπως ήδη ανέφερα, βασικός πυλώνας για την ΕΥΔΑΠ αποτελεί η αειφόρος ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας. Οι εθνικές και διεθνείς πολιτικές στηρίζονται στην επαναχρησιμοποίηση του νερού ως εναλλακτική μέθοδο παροχής νερού. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα η επαναχρησιμοποίηση του ανακυκλωμένου νερού δεν έχει τύχει ακόμη ευρείας εφαρμογής. Η χώρα μας, με την Ανατολική Αττική κάνει το μεγάλο βήμα στην επαναχρησιμοποίηση του ανακυκλωμένου νερού. Η επαναχρησιμοποίηση του ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ ΑΕ για τα έργα αποχέτευσης ακαθάρτων, με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που ήδη εφαρμόζεται ευρέως στο εξωτερικό και κυρίως με την χρήση αναπτυγμένης τεχνολογίας που μας επιτρέπει την παροχή υψηλής ποιότητας ανακυκλωμένου νερού.
Για την εξοικείωση των κατοίκων και καλλιεργητών στην Ανατολική Αττική με την χρήση του ανακυκλωμένου νερού,  η ΕΥΔΑΠ έχει συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο κτήμα του στα Σπάτα, όπου ήδη  βρίσκεται σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα άρδευσης με ανακυκλωμένο νερό,  ώστε να έχουμε και μετρήσιμα στοιχεία απόδοσης των καλλιεργειών με τη χρήση ανακυκλωμένου νερού.

Ποιός εγγυάται ότι το ανακυκλωμένο από το ΚΕΛ νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση κάθε είδους καλλιεργειών και δεν δημιουργεί ζητήματα δημόσιας υγείας;
Αξίζει να σας πω ότι η χρήση και αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού δεν είναι τωρινή σε παγκόσμιο επίπεδο. Χαρακτηριστικά αναφέρω χώρες όπως η Ιταλία, η οποία αξιοποιεί ανακυκλωμένο νερό για να καλύψει την άρδευση 4000 εκταρίων, η  Ισπανία, η οποία χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο νερό μεταξύ όλων των άλλων για ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα και βέβαια η Γαλλία, η οποία κάνει εδώ και περίπου έναν αιώνα ανακύκλωση και αξιοποιεί επίσης μεγάλες ποσότητες νερού σε καλλιέργειες. Για τη Γαλλία, αρκεί μόνο να αναλογιστούμε ότι εκτός από το ότι περίπου 3000 εκτάρια αρδεύονται σήμερα με ανακυκλωμένο νερό, μέχρι το 1940 η ανακύκλωση ήταν ο μόνος τρόπος διαχείρισης των χρησιμοποιημένων υδάτων της περιοχής του Παρισιού. Και για να μιλήσουμε με καθαρούς αριθμούς, στην Ισπανία και στην Ιταλία χρησιμοποιούνται περίπου 350 εκατομμύρια κυβικά τον χρόνο και 230 εκατομμύρια κυβικά τον χρόνο αντίστοιχα. Η Κύπρος επίσης αποτελεί χαρακτηριστικό  παράδειγμα όπου η αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού ανέρχεται στο 90% των παραγόμενων ποσοτήτων.
Δεν ανακαλύπτουμε λοιπόν εμείς τον τροχό, απλώς αργήσαμε να τον αξιοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

Ποιες επιγραμματικά θα είναι οι ωφέλειες για τις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής;
Οι ωφέλειες είναι σημαντικές σε πολλαπλά επίπεδα. Καταρχήν η χώρα θα γλυτώσει  μία σειρά προστίμων που σήμερα πληρώνει. Επιπλέον λύνεται το χρόνιο υγειονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα 400.000 και πλέον κατοίκων από τη χρήση βόθρων. Παράλληλα, το ανακυκλωμένο νερό θα αξιοποιηθεί για άρδευση γεωργικών εκτάσεων, αστική-περιαστική χρήση και εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση πόρων και αειφόρο ανάπτυξη.

Πώς βλέπουν οι αγρότες αλλά και άλλοι εταίροι στις τοπικές κοινωνίες τη νέα στρατηγική της ΕΥΔΑΠ;
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει σχετική επιφυλακτικότητα όχι τόσο με την ΕΥΔΑΠ αλλά κυρίως με υποσχέσεις και μεγαλεπήβολα σχέδια που μένουν απλά σχέδια. Η ΕΥΔΑΠ αποτελεί μία αξιόπιστη εταιρεία η οποία όπως προαναφέρθηκε προσφέρει ένα από τα καλύτερα νερά της Ευρώπης αλλά και διαχειρίζεται με επιτυχία ένα από τα μεγαλύτερα ΚΕΛ σε παγκόσμιο επίπεδο αυτό της Ψυττάλειας. Ο κόσμος δείχνει εμπιστοσύνη στην ΕΥΔΑΠ, ενώ ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί θα σταματήσουν να αμφιβάλουν μόλις γίνει ορατή η πορεία των έργων. Με τον δικό μας σχεδιασμό και προγραμματισμό, θα παρουσιαστούν πολλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από τα οποία σίγουρα θα επωφεληθούν κυρίως οι αγρότες.
Εν πάση περιπτώσει, στρατηγικός στόχος και υποχρέωσή μας είναι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες προς όφελος των πολλών, κάνοντας ότι είναι δυνατόν για χαμηλό αποτύπωμα και βέλτιστη χρήση του πολυτιμότερου αγαθού.

Παρ’ όλα όσα μας λέτε στον Δήμο Μαρκοπούλου υπάρχει μεγάλη αντίδραση σχετικά με την υποδοχή των λυμάτων του Δήμου Σαρωνικού στο ΚΕΛ Κορωπίου Παιανίας, αφού ο αγωγός διάθεσης καταλήγει στην Χαμολιά (Δήμου Μαρκόπουλου).
Οι κάτοικοι του Δήμου Μαρκοπούλου νιώθουν ότι σηκώνουν ένα δυσανάλογο βάρος, μεγαλύτερο απ’ ότι τους αντιστοιχεί, αφού ο αγωγός διάθεσης του ΚΕΛ Κορωπίου Παιανίας καταλήγει στην θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς του Δήμου Μαρκοπούλου.
Από την πλευρά μας, αντιλαμβανόμαστε απολύτως τον εκνευρισμό και την δυσαρέσκεια τους που είναι αποτέλεσμα ελλιπούς ενημέρωσης και παραλήψεων του παρελθόντος. Από τη δική μας πλευρά αξιολογήθηκε μεταξύ άλλων και ο κοινωνικός αντίκτυπος για αυτό και επιλέξαμε τη μεταφορά των λυμάτων στο ΚΕΛ Κορωπίου Παιανίας το οποίο γειτνιάζει με τις αγροτικές περιοχές που έχουν ανάγκη το ανακυκλωμένο νερό. Όλες οι ποσότητες που θα προκύψουν από το παράκτιο μέτωπο καθώς και μέρος των ποσοτήτων που θα χάνονταν στην Χαμολιά θα διοχετεύουν για τις ανάγκες των αγροτών της περιοχής. Τις μεγαλύτερες ωφέλειες από τον νέο σχεδιασμό, δυνητικά  μπορεί να τις έχει ο Δήμος Μαρκοπούλου εφόσον αξιοποιήσει τελικά το ανακυκλωμένο νερό προς χρήση.
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ


Διαβάστε επίσης
 
Ανατολική Αττική - ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μανώλης Χριστοδουλάκης: Είναι άδικο οι πολίτες...
 
Ανατολική Αττική - ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερώτηση Χριστοδουλάκη στη Βουλή για το...
 
Ανατολική Αττική - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την παραχώρηση...
 
Ανατολική Αττική - ΥΓΕΙΑ
Ξεκινούν τα έργα σε 7 Κέντρα...

Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2023
7:22 πμ - 5:06 μμ


ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Ανατολική Αττική
Γεωργία Στεφανάκου: «Στρατηγικός μας στόχος η ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων της Αττικής»
Διαβάστηκε 5264 φορές

21-07-2020
Από τo Dimotisnews

Η βοηθός Γενική Διευθύντρια Έργων Ανατολικής Αττικής της ΕΥΔΑΠ μιλάει αποκλειστικά στον Γιάννη Κοντογεώργο


Πρόλογος

Αποκλειστικά στην εφημερίδα Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ μίλησε η κα Γεωργία Στεφανάκου, βοηθός Γενική Διευθύντρια Έργων Ανατολικής Αττικής της ΕΥΔΑΠ, αποκαλύπτοντας τον σχεδιασμό της Εταιρείας για «μαμούθ» επενδύσεις, ύψους σχεδόν 1 δις ευρώ, οι οποίες προορίζονται για την Ανατολική Αττική. Έργα αποχέτευσης και κατασκευής νέων δικτύων, Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, σχεδιάζονται, υλοποιούνται και ολοκληρώνονται σε Δήμους της περιοχής, βάζοντας τέλος στα ευρωπαϊκά πρόστιμα και στη χρήση βόθρων. «Κάνουμε διαρκώς επενδύσεις στην τεχνολογία και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού μας και φροντίζουμε σε καθημερινή βάση ώστε το νερό που πίνουμε εμείς και τα παιδιά μας να διατηρείται ως ένα από τα καθαρότερα και πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης» δηλώνει η κα Στεφανάκου, τονίζοντας τα οφέλη από την επαναχρησιμοποίηση του νερού και το γεγονός πως «βασικός πυλώνας για την ΕΥΔΑΠ αποτελεί η αειφόρος ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας».

Η Συνέντευξη

Ανακοινώθηκε πρόσφατα το επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ σύμφωνα με το οποίο περί τα 600 εκ. θα επενδυθούν στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Που θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια αυτά;
Ως ΕΥΔΑΠ αξιοποιούμε και διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά όλους τους δημόσιους πόρους, και παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό και στην οικονομική ανάταση της χώρας μας, πάντα με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, είναι και το επενδυτικό μας πρόγραμμα ύψους 1 δις ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του οποίου σκοπεύουμε να κάνουμε επενδύσεις στην Ανατολική Αττική. Έργα αποχέτευσης και κατασκευής νέων δικτύων μήκους περί τα 1250 χλμ. θα υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια στην Ανατολική Αττική, από τον Μαραθώνα μέχρι  την Παλλήνη και ως τον Δήμο Σαρωνικού. Ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων των περιοχών Γλυκών Νερών και Φούρεσι του Δήμου Παιανίας, που περιλαμβάνει πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο, καθώς και τις εξωτερικές διακλαδώσεις (δηλαδή το τριτεύον δίκτυο ακαθάρτων) για τη σύνδεση των ακίνητων στο δίκτυο, με προϋπολογισμό 9,6 εκατομμύρια €. 
Παράλληλα, ολοκληρώσαμε τον σχεδιασμό και προχωράμε με τη δημοπράτηση της κατασκευής 2 νέων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) το ΚΕΛ Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας και το ΚΕΛ  Δήμου Μαραθώνα καθώς και των δικτύων ακαθάρτων των Δήμων αυτών. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί τριών εργολαβιών κατασκευής των δικτύων ακαθάρτων των περιοχών Ραφήνας, Πικερμίου, Σπάτων και Αρτέμιδος που περιλαμβάνουν 430 χιλιόμετρα δίκτυα και 18.000 συνδέσεις.  Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος, ανέρχεται σε 257 εκατομμύρια € και του Δήμου Μαραθώνα  σε 120 εκατομμύρια €. Τα έργα αυτά έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για την συγχρηματοδότηση τους.
Επίσης, ένα ακόμη ΚΕΛ, το ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας, το οποίο βρίσκεται σε φάση κατασκευής, μετά  την ολοκλήρωσή του θα περιέλθει στη χρήση  και διαχείριση του από την ΕΥΔΑΠ.
Η ολοκλήρωση των έργων και, κατόπιν, η λειτουργία των 3 ΚΕΛ και των δικτύων  που θα εξυπηρετήσουν 400.000 κατοίκους αντιλαμβάνεσθε ότι θα εξαλείψει και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ήδη καταβάλει η χώρα μας λόγω της μη συμμόρφωσης οικισμών των Δήμων αυτών με τα προβλεπόμενα στην Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για την αποχέτευση και επεξεργασία των λυμάτων.

Η ΕΥΔΑΠ ταυτίζεται με το νερό. Ποια είναι η οραματική διασύνδεση;
Ουσιαστικά ως Οργανισμός επιδιώκουμε τη διαρκή εξέλιξη, έχοντας ως οδηγό τη διασφάλιση της καθαρότητας του νερού και τη γενικότερη προστασία του περιβάλλοντος.
Κάνουμε διαρκώς επενδύσεις στην τεχνολογία και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού μας και φροντίζουμε σε καθημερινή βάση ώστε το νερό που πίνουμε εμείς και τα παιδιά μας να διατηρείται ως ένα από τα καθαρότερα και πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης.
Για αυτό το λόγο, κιόλας, σύμφωνα με το Urban Water Atlas for Europe για το 2017, που εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο οποίο παρουσιάζονται οι καλύτερες πρακτικές στις ευρωπαϊκές πόλεις, θέλω να σας πω ότι η ΕΥΔΑΠ βαθμολογήθηκε με 10 (άριστα) αναφορικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού για την πόλη της Αθήνας.
Επιπλέον, κατά τη διεθνή αξιολόγηση εταιρειών ύδρευσης από τον φορέα European Benchmarking Co-operation, η ποιότητα του νερού μας βαθμολογήθηκε με 99,868%, τιμή υψηλότερη από τον μέσο όρο βαθμολογιών που επιτεύχθηκε από τις 34 αντίστοιχες εταιρείες που συμμετείχαν.
Πιστοποιούμε διαρκώς ότι το νερό της Αθήνας είναι άριστης ποιότητας και μάλιστα ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης.
Οραματιζόμαστε η ανακύκλωση νερού να γίνει μια καθημερινή πρακτική για την Ελλάδα, η οποία θα συνεισφέρει στην προστασία των επιφανειακών υδάτων από περαιτέρω ρύπανση και υποβάθμιση, διατηρώντας καθαρές τις φυσικές πηγές νερού. Ο στρατηγικός μας στόχος είναι η  αδιάλειπτη και ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων της Αττικής.
Με βάση αυτό, θεωρούμε ότι η επαναχρησιμοποίηση του ανακυκλωμένου νερού μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για στροφή προς μια κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής σε ένα γενικότερο πλαίσιο.

Κάνατε λόγο για πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης. Μιλήστε μας για αυτό.
Όπως ήδη ανέφερα, βασικός πυλώνας για την ΕΥΔΑΠ αποτελεί η αειφόρος ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας. Οι εθνικές και διεθνείς πολιτικές στηρίζονται στην επαναχρησιμοποίηση του νερού ως εναλλακτική μέθοδο παροχής νερού. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα η επαναχρησιμοποίηση του ανακυκλωμένου νερού δεν έχει τύχει ακόμη ευρείας εφαρμογής. Η χώρα μας, με την Ανατολική Αττική κάνει το μεγάλο βήμα στην επαναχρησιμοποίηση του ανακυκλωμένου νερού. Η επαναχρησιμοποίηση του ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ ΑΕ για τα έργα αποχέτευσης ακαθάρτων, με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που ήδη εφαρμόζεται ευρέως στο εξωτερικό και κυρίως με την χρήση αναπτυγμένης τεχνολογίας που μας επιτρέπει την παροχή υψηλής ποιότητας ανακυκλωμένου νερού.
Για την εξοικείωση των κατοίκων και καλλιεργητών στην Ανατολική Αττική με την χρήση του ανακυκλωμένου νερού,  η ΕΥΔΑΠ έχει συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο κτήμα του στα Σπάτα, όπου ήδη  βρίσκεται σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα άρδευσης με ανακυκλωμένο νερό,  ώστε να έχουμε και μετρήσιμα στοιχεία απόδοσης των καλλιεργειών με τη χρήση ανακυκλωμένου νερού.

Ποιός εγγυάται ότι το ανακυκλωμένο από το ΚΕΛ νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση κάθε είδους καλλιεργειών και δεν δημιουργεί ζητήματα δημόσιας υγείας;
Αξίζει να σας πω ότι η χρήση και αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού δεν είναι τωρινή σε παγκόσμιο επίπεδο. Χαρακτηριστικά αναφέρω χώρες όπως η Ιταλία, η οποία αξιοποιεί ανακυκλωμένο νερό για να καλύψει την άρδευση 4000 εκταρίων, η  Ισπανία, η οποία χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο νερό μεταξύ όλων των άλλων για ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα και βέβαια η Γαλλία, η οποία κάνει εδώ και περίπου έναν αιώνα ανακύκλωση και αξιοποιεί επίσης μεγάλες ποσότητες νερού σε καλλιέργειες. Για τη Γαλλία, αρκεί μόνο να αναλογιστούμε ότι εκτός από το ότι περίπου 3000 εκτάρια αρδεύονται σήμερα με ανακυκλωμένο νερό, μέχρι το 1940 η ανακύκλωση ήταν ο μόνος τρόπος διαχείρισης των χρησιμοποιημένων υδάτων της περιοχής του Παρισιού. Και για να μιλήσουμε με καθαρούς αριθμούς, στην Ισπανία και στην Ιταλία χρησιμοποιούνται περίπου 350 εκατομμύρια κυβικά τον χρόνο και 230 εκατομμύρια κυβικά τον χρόνο αντίστοιχα. Η Κύπρος επίσης αποτελεί χαρακτηριστικό  παράδειγμα όπου η αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού ανέρχεται στο 90% των παραγόμενων ποσοτήτων.
Δεν ανακαλύπτουμε λοιπόν εμείς τον τροχό, απλώς αργήσαμε να τον αξιοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

Ποιες επιγραμματικά θα είναι οι ωφέλειες για τις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Αττικής;
Οι ωφέλειες είναι σημαντικές σε πολλαπλά επίπεδα. Καταρχήν η χώρα θα γλυτώσει  μία σειρά προστίμων που σήμερα πληρώνει. Επιπλέον λύνεται το χρόνιο υγειονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα 400.000 και πλέον κατοίκων από τη χρήση βόθρων. Παράλληλα, το ανακυκλωμένο νερό θα αξιοποιηθεί για άρδευση γεωργικών εκτάσεων, αστική-περιαστική χρήση και εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση πόρων και αειφόρο ανάπτυξη.

Πώς βλέπουν οι αγρότες αλλά και άλλοι εταίροι στις τοπικές κοινωνίες τη νέα στρατηγική της ΕΥΔΑΠ;
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει σχετική επιφυλακτικότητα όχι τόσο με την ΕΥΔΑΠ αλλά κυρίως με υποσχέσεις και μεγαλεπήβολα σχέδια που μένουν απλά σχέδια. Η ΕΥΔΑΠ αποτελεί μία αξιόπιστη εταιρεία η οποία όπως προαναφέρθηκε προσφέρει ένα από τα καλύτερα νερά της Ευρώπης αλλά και διαχειρίζεται με επιτυχία ένα από τα μεγαλύτερα ΚΕΛ σε παγκόσμιο επίπεδο αυτό της Ψυττάλειας. Ο κόσμος δείχνει εμπιστοσύνη στην ΕΥΔΑΠ, ενώ ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί θα σταματήσουν να αμφιβάλουν μόλις γίνει ορατή η πορεία των έργων. Με τον δικό μας σχεδιασμό και προγραμματισμό, θα παρουσιαστούν πολλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από τα οποία σίγουρα θα επωφεληθούν κυρίως οι αγρότες.
Εν πάση περιπτώσει, στρατηγικός στόχος και υποχρέωσή μας είναι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες προς όφελος των πολλών, κάνοντας ότι είναι δυνατόν για χαμηλό αποτύπωμα και βέλτιστη χρήση του πολυτιμότερου αγαθού.

Παρ’ όλα όσα μας λέτε στον Δήμο Μαρκοπούλου υπάρχει μεγάλη αντίδραση σχετικά με την υποδοχή των λυμάτων του Δήμου Σαρωνικού στο ΚΕΛ Κορωπίου Παιανίας, αφού ο αγωγός διάθεσης καταλήγει στην Χαμολιά (Δήμου Μαρκόπουλου).
Οι κάτοικοι του Δήμου Μαρκοπούλου νιώθουν ότι σηκώνουν ένα δυσανάλογο βάρος, μεγαλύτερο απ’ ότι τους αντιστοιχεί, αφού ο αγωγός διάθεσης του ΚΕΛ Κορωπίου Παιανίας καταλήγει στην θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς του Δήμου Μαρκοπούλου.
Από την πλευρά μας, αντιλαμβανόμαστε απολύτως τον εκνευρισμό και την δυσαρέσκεια τους που είναι αποτέλεσμα ελλιπούς ενημέρωσης και παραλήψεων του παρελθόντος. Από τη δική μας πλευρά αξιολογήθηκε μεταξύ άλλων και ο κοινωνικός αντίκτυπος για αυτό και επιλέξαμε τη μεταφορά των λυμάτων στο ΚΕΛ Κορωπίου Παιανίας το οποίο γειτνιάζει με τις αγροτικές περιοχές που έχουν ανάγκη το ανακυκλωμένο νερό. Όλες οι ποσότητες που θα προκύψουν από το παράκτιο μέτωπο καθώς και μέρος των ποσοτήτων που θα χάνονταν στην Χαμολιά θα διοχετεύουν για τις ανάγκες των αγροτών της περιοχής. Τις μεγαλύτερες ωφέλειες από τον νέο σχεδιασμό, δυνητικά  μπορεί να τις έχει ο Δήμος Μαρκοπούλου εφόσον αξιοποιήσει τελικά το ανακυκλωμένο νερό προς χρήση.

Όροι χρήσης
Σχετικά με τα cookies
Διαφημίσεις
Ταυτότητα
Επικοινωνία
Μέλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας
6977232183

Αριθμός Μητρώου Online Media: 13444
www.dimotisnews.gr © 2023 All rights reserved