Η Ένωση που έχει 300.000 ψήφους
×
AΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙ-ΚΗΠΟΣ ΥΓΕΙΑ LIFESTYLE ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ OΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΨΙΘΥΡΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΡΘΡΩΝ
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024
7:35 πμ - 6:46 μμ



ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - Ελλάδα
Η Ένωση που έχει 300.000 ψήφους
Διαβάστηκε 4728 φορές

06-11-2020
Από τo Dimotisnews


Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών, Νεκτάριος Καλαντζής, μίλησε στο in.gr και στον δημοσιογράφο Χρήστο Ράπτη

Πρόλογος

Στην χώρα μας ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει κρίση ταυτότητας. Θέλει να γίνει παραγωγός ιδεών και πράξεων όμως πάσχει από παιδικές αρρώστιες. Εσωστρέφεια, οπορτουνισμός, φεουδολατρεία και ευθυνοφοβία αποτελούν τροχοπέδη. Ας μην αναφέρουμε τον διακοσμητικό ρόλο των περισσοτέρων δημοτικών συμβούλων που γεμίζουν θεσμικά τις αίθουσες αλλά αδειάζουν πνευματικά από την αδιαφορία των δημοτικών αρχών. Όμως το τοπίο ενδέχεται να αλλάξει αν οι νέοι αυτοδιοικητικοί καταλάβουν την δύναμη που μπορούν να αντλήσουν από τις 300 χιλιάδες ψήφους που άντλησαν στις εκλογές του περασμένου χρόνου και πρέπει να εκπροσωπήσουν με τον καλύτερο τρόπο. Η Ένωση που δημιούργησαν, αυτό το νεανικό think tank μπορεί να υποχρεώσει τους «δεινόσαυρους» της αυτοδιοίκησης να δώσουν χώρο και χρόνο για έκφραση σε αυτούς τους νέους ανθρώπους να τιμήσουν εκείνους που τους εμπιστεύτηκαν.

Ο πρόεδρος τους, Νεκτάριος Καλαντζής, επιστήμονας, εργαζόμενος χρόνια στον ιδιωτικό τομέα ζει με σκοπό κάποια στιγμή η αυτοδιοίκηση να γίνει ένα ανοικτό σύνολο ιδεών που η χρησιμότερη και εκείνη που θα απαντάει στις μεγαλύτερες ανάγκες θα υιοθετηθεί από την πλειοψηφία και θα γίνει πράξη.

Η Ένωση έχει μέλη από όλη την χώρα και σύντομα θα λάβει την θέση που της αξίζει στην αυτοδιοικητική πραγματικότητα όχι μόνο γιατί έχει παθιασμένα με την προσφορά μέλη, αλλά διότι νομοτελιακά κάποια στιγμή το παλαιό –όχι ηλικιακά αλλά σε νοοτροπία-δίνει την θέση του στο νέο.

«Η ανάγκη για αλλαγές, τόσο ως προς τη λειτουργία όσο και ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια, επέβαλε τη δημιουργία της ΕΝΑ» μας δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαντζής. Εμείς την προσπάθεια την προβάλλουμε και για έναν ακόμη λόγο. Ας μην ξενερώσουμε-ας μας επιτραπεί το ρήμα-άλλο τους νέους μας που ασχολούνται με τα κοινά τα οποία δεν είναι φέουδο κανενός.

Η συνέντευξη

Ως πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών πείτε μας επιγραμματικά τους σκοπούς σας;

Η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ), αποτελούμενη από νέους αιρετούς, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, αντιπεριφερειάρχες, επάρχους και αντιδημάρχους απ’ όλη την Ελλάδα, πιστεύοντας πως η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να βρει καινούργιους και καινοτόμους τρόπους ανάπτυξης και ανάδειξης των τοπικών κοινωνιών, για τόνωση της τοπικής οικονομίας, με στρατηγική και όραμα, ιδρύθηκε το 2015 από νέους αυτοδιοικητικούς και αιρετά μέλη περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας, από το Καστελόριζο ως τη Θράκη και από τα Διαπόντια Νησιά στην Κέρκυρα ως την Κρήτη και τη Μάνη. Σχεδόν όλες και όλοι οι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση στις τοπικές τους κοινωνίες είναι μέλη μας. Ο ρόλος της ΕΝΑ είναι αναπτυξιακός και ταυτόχρονα παρεμβατικός σε κάθε τοπική κοινωνία της Ελλάδας. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε γυρίσει όλη τη χώρα, με πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Σκοπός της ΕΝΑ είναι να παρεμβαίνει σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο τη χώρα μας όσο και τις κατά τόπους περιοχές, να προτείνει λύσεις, να προβάλει και να αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας, προκειμένου η κάθε πόλη να μπορεί, μέσα από την εξωστρέφεια, να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών της.

Η ανάγκη για αλλαγές, τόσο ως προς τη λειτουργία όσο και ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια, επέβαλε τη δημιουργία της ΕΝΑ.

Η ΕΝΑ αποτελείται από νέες και νέους αυτοδιοικητικούς απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, αιρετά μέλη περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας. Δεν κοιτάξαμε ποτέ την κομματική προέλευση των μελών μας, παρά μόνο την αγάπη τους για την πόλη τους και την περιφέρειά τους, όπου ζουν, δραστηριοποιούνται και προσφέρουν. Μόνος γνώμονας όλων μας είναι η ανάπτυξη σε κάθε πόλη και περιοχή της Ελλάδας, αφού μόνο έτσι θα σταματήσει το μεγάλο κύμα μετανάστευσης των νέων ανθρώπων, επιστημόνων και μη, προς το εξωτερικό και είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τις νέες και τους νέους της χώρας μας. Πιστέψτε με, υπάρχουν παντού ικανοί νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα, αρκεί να έχουν τις ευκαιρίες. Κοινή πεποίθηση και διαπίστωση όσων συνυπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει και να ξεφύγει από το υφιστάμενο αυτοδιοικητικό μοντέλο, που αφορά περισσότερο το παρελθόν παρά το μέλλον.

Ποια είναι τα σημεία αναφοράς της έως σήμερα δραστηριότητας σας;

Η ΕΝΑ έχει επισκεφθεί κάθε σημείο της Ελλάδας, με στόχο την τοπική ανάπτυξη, με εκδηλώσεις όπως στην Καλαμάτα με το ΤΕΙ Τοπ. Αυτοδιοίκησης για τα ΕΣΠΑ, στα Ιωάννινα για τους Ηπειρώτες ευεργέτες, στη Θεσσαλονίκη για την τοπική αυτοδιοίκηση, με τους γενικούς γραμματείς των Δήμων και των Περιφερειών, στην Αθήνα για την επιχειρηματικότητα, στην Ξάνθη για τον καπνό, στην Κομοτηνή για την ανάπτυξη της Θράκης, στην Κέρκυρα για τον τουρισμό του κινηματογράφου, στη Λέσβο για τον θρησκευτικό τουρισμό, στη Δ. Μακεδονία για το περιβάλλον, στη Ρόδο για την τουριστική πολιτική, στη Χαλκίδα για την τοπική αυτοδιοίκηση και τον νέο «Καλλικράτη», στον Μαραθώνα για τον αθλητικό τουρισμό, στη Μάνη για την προστασία και ανάδειξη των πύργων, στο Πικέρμι για την παλαιοντολογία και τον τουρισμό, μέσω Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στα Χανιά για τον τουρισμό και τη διασύνδεση με τα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης, στο Ηράκλειο για τον τουρισμό και τις υποδομές στην Κρήτη, στον Πειραιά για τη συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην Πάτμο για την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό, στα Τρίκαλα για τις νέες τεχνολογίες μέσα στην πόλη, στη Θάσο για τον τουρισμό, στον Ασπρόπυργο για την ανάπτυξη του Θριάσιου Πεδίου με τα logistics για νέες θέσεις εργασίας στη Δυτική Αττική, στην Πάτρα για την ανάπτυξη της πόλης και στη Δυτική Θεσσαλονίκη για την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιήσαμε σεμινάρια για πολιτική επικοινωνία και fake news για νέους πολιτικούς, τηλεδιάσκεψη από τη ΝΥ για τις αμερικανικές εκλογές, θεματικές τηλεδιασκέψεις για τον τουρισμό, το περιβάλλον και τα απορρίμματα στην Αττική, την ενέργεια, τις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση, υπογράψαμε στην Αστυπάλαια τη Χάρτα για την αειφόρο ανάπτυξη και το περιβάλλον και όλα αυτά με νέους αυτοδιοικητικούς από διαφορετικά σημεία της χώρας, δίνοντας έμφαση στα ακριτικά μέρη.

Και προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στις συνέργειες και συνεργασίες με άλλους νέους αιρετούς των πόλεων της Ευρώπης για ανταλλαγή καλών πρακτικών, κάτι που δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, με έμφαση στην μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία (Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Διασύνδεση δικτύων μεταφοράς και διανομής. Φράγματα και αντιπλημμυρικά έργα. Ηλεκτροκίνηση (E-mobility). Διαχείριση και επεξεργασία στερεών αποβλήτων και λυμάτων. Χωροταξική μεταρρύθμιση. στρατηγικές αστικές αναπλάσεις), τον ψηφιακό μετασχηματισμό (Γρήγορα δίκτυα /Διάδρομοι 5G. Έξυπνες Πόλεις. Ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων υπηρεσιών. Ψηφιακός μετασχηματισμός των  επιχειρήσεων) και την απασχόληση (Αναβάθμιση δεξιοτήτων και ψηφιακών ικανοτήτων. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αναβάθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας).

Στους κόλπους σας είναι και πάρα πολλοί νέοι αυτοδιοικητικοί. Τι παρακινεί αυτούς τους ανθρώπους να συμμετέχουν στα κοινά και τι είναι εκείνο που τους απογοητεύει κατά τη διάρκεια της εμπλοκής τους;

Στην ΕΝΑ συμμετέχουν νέοι άνθρωποι και σε ηλικία και σε ό,τι αφορά τον χρόνο της παρουσίας τους στα κοινά. Είναι μορφωμένοι, γνωστοί στις τοπικές τους κοινωνίες, με επαγγελματική καταξίωση ο καθένας στον χώρο όπου κινείται εργασιακά, και δεν βλέπουν τη συμμετοχή στα κοινά ως επάγγελμα αλλά ως προσφορά και αγάπη για τις τοπικές τους κοινωνίες. Το θέμα της ανανέωσης του πολιτικού κόσμου της χώρας, αλλά και της αυτοδιοίκησης, είναι ηλικιακό, αλλά δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε σε αυτή τη λογική. Οι φρέσκες ιδέες μπορούν να έρθουν και από μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα μέχρι στιγμής, μια και πιθανόν οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις δεν τους το επέτρεπαν.

Οι νέοι άνθρωποι που συμμετέχουν στα κοινά παρακινούνται από τη διάθεση για προσφορά στον τόπο που γεννήθηκαν, κατοικούν και δραστηριοποιούνται, είτε είναι στο Καστελόριζο, είτε στην Κάσο, είτε στον Έβρο και την Ηρακλειά.

Όλοι αυτοί -και σας λέω γιατί έχουμε μέλη μας σε όλες τις ακριτικές περιοχές- παρακινούνται έχοντας ως εφαλτήριο την αγάπη τους για τον τόπο τους και την προσφορά.

Βέβαια τα εμπόδια που συναντούν μετά την εκλογή τους είναι πολλά, όπως η μη αξιοποίησή τους από τον οικείο δήμαρχο ή περιφερειάρχη, ή η δυσκολία να συγχρονίσουν επαγγελματικές , προσωπικές και δημοτικές υποχρεώσεις . Και αυτό είναι το σημαντικό που πρέπει να αλλάξουμε και το λένε όλοι οι νέοι. Την αλλαγή του μοντέλου της ΤΑ, προκειμένου να μπορούν να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες και να μην είναι αυτό αποτρεπτικός παράγοντας συμμετοχής τους στα κοινά.

Τα τελευταία χρόνια έχω δει πολλά παραδείγματα νέων ανθρώπων που «τα παράτησαν», εξαιτίας της δομής που υπάρχει σήμερα στην ΤΑ και δεν βοηθά να μπουν τόσο νέοι άνθρωποι, όσο και άνθρωποι της αγοράς οι οποίοι θα ανέβαζαν το επίπεδό της κατά πολύ.

Κύριε Καλαντζή, η ένωση σας έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων;

Κύριε Ράπτη, η ΕΝΑ πιστεύει πως η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει το κράτος μαζί με την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, διότι δεν μπορούμε να το αφήνουμε άλλο για το μέλλον. Θα πρέπει να κλείσουμε άμεσα όλες τις παράνομες και ημιπαράνομες χωματερές που βρίσκονται διάσπαρτες ανα τη χώρα και παίρνουν φωτιά κάθε λίγο (σχεδόν σε όλα τα νησιά) με κίνδυνο για το περιβάλλον, αλλά και την ανθρώπινη ζωή. Θα πρέπει να προχωρήσουν οι αφαλατώσεις σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, να αλλάξουμε όλα τα παλαιά δίκτυα νερού που υπάρχουν στην περιφέρεια, να υπάρχει συνεχής και αταλάντευτη πολιτική της διαχείριση των απορριμμάτων και των στερεών αποβλήτων σε βάθος δεκαετίας, να προστατεύσουμε την ανακύκλωση, να συνδράμουμε περισσότερο στην κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, των μπουκαλιών, της ανακύκλωσης των ηλεκτρονικών μας συσκευών, ακόμη και τη μη ρίψη αποτσίγαρων σε παραλίες. Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι σημαντικότερη από ποτέ και συνδέεται άμεσα με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η ΕΝΑ έχει ολοκληρωμένη ατζέντα για την προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελεί άμεση προτεραιότητα για εμάς και μέσα σε αυτή έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων, που είναι και τολμηρή, αρκεί να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές αγκιλώσεις του παρελθόντος.

Να ξέρετε η ΕΝΑ είναι μια πράσινη Ένωση δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Θεωρείτε πως η καταστατική θέση των αιρετών πρέπει να ενισχυθεί και πως;

Η θέση των αιρετών πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε το μοντέλο της ΤΑ στο εξωτερικό με ισχυρές περιφέρειες, που δεν θα διαχειρίζονται μόνο τα μεγάλα ΕΣΠΑ, αλλά θα έχουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και τη δημιουργία ισχυρών δήμων, με ευρύτερες εξουσίες, κάνοντας πράξη την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Ας δούμε πως λειτουργούν οι δήμοι στις ΗΠΑ ή στην Σκανδιναβία και μετά να δούμε εδώ γιατί κολλάνε έργα σε νησιά ή ορεινές περιοχές, διότι δεν έχουν τεχνική υπηρεσία, εξειδικευμένους υπαλλήλους κλπ. Οι αιρετοί θα ενδυναμωθούν μέσα από την ενδυνάμωση της ΤΑ. Οι δήμοι να κάνουν συνέργειες με στόχο την αύξηση των εσόδων τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους κατοίκους.

Εισακούεται η Ένωση ή όχι και γιατί; Δεν αναφερόμαστε στις εκδηλώσεις που κάνετε αλλά επί της ουσίας ασκείτε παρεμβατικό ρόλο;

Στην αρχή της ίδρυσής μας οι ΟΤΑ αντιμετώπισαν με καχυποψία αυτή την κίνηση των Νέων Αυτοδιοικητικών που έγινε για πρώτη φορά από νέους ανθρώπους, από διαφορετικά πολιτικά κόμματα. Σήμερα, πλέον, αφού έχουμε επισκεφθεί όλη τη χώρα, με έργο στις κατά τόπους περιοχές, υπάρχει καθολική αποδοχή της Ένωσής μας. Τα πολιτικά κόμματα, πιστεύω, δεν έχουν αγκαλιάσει τους νέους όσο θα έπρεπε, μια και η ανανέωση πρέπει να γίνει και πράξη. Θέλω να σας πω ότι δεν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για έναν νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με την πολιτική σήμερα, αφού, ακόμη και σήμερα, πολλοί παλαιοί αυτοδιοικητικοί αντιμετωπίζουν με καχυποψία, αλλά και εχθρότητα, τους νέους ανθρώπους που συμμετέχουν στα κοινά, με τη λογική μήπως τους πάρουν την καρέκλα. Δυστυχώς, το αντιμετωπίζουμε με πολλά παραδείγματα ανά την Ελλάδα. Καλούμε σε όλη την Ελλάδα τους νέους ανθρώπους να μην κριτικάρουν μόνο από τα social media και τα καφέ αλλά να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, γιατί μόνο έτσι ίσως αλλάξουν κάποια πράγματα. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Άλλωστε ο κόσμος ποτέ δεν άλλαξε με το παλιό, όσο κι αν εμπόδιζε το καινούργιο να έρθει.

Η απάντηση στην ερώτησή σας ως προς παρεμβατικό ρόλο που έχουμε είναι πως η ΕΝΑ είναι μια ομάδα νέων ανθρώπων, εκλεγμένων στις τοπικές τους κοινωνίες, από κάθε σημείο της χώρας με ένα σύνολο ψήφων που ξεπερνούν τις 300.000. Αυτή είναι η δύναμη της παρέμβασής μας, ο κόσμος που μας εμπιστεύτηκε και μας ψήφισε.

Η Αυτοδιοίκηση είναι τελικά μια μηχανή παραγωγής έργου ή δημοσίων σχέσεων διότι συχνά πυκνά βλέπουμε δημάρχους να γίνονται βουλευτές κτλ.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Θεωρώ πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανθρώπους ταγμένους σε αυτήν που απορρίπτουν τη μεταπήδησή τους στην κεντρική πολιτική, μιας και έχουν έργο να κάνουν στην πόλη τους. Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που θεωρούνται μετεωρίτες στην ΤΑ, χωρίς να έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο.

Αυτό που θα πω είναι πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το μεγαλύτερο φυτώριο νεών ανθρώπων στα κοινά και η εμπειρία σε αυτή μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχή διαχείριση ζητημάτων στην κεντρική πολιτική, όταν και αυτοί το επιλέξουν.

Εσείς ως δημοτικός σύμβουλος Παλλήνης αισθάνεστε πως ο ρόλος σας στο δημοτικό συμβούλιο έχει κάποια αξία; Διότι οι σπουδές σας στα οικονομικά αλλά και οι μεταπτυχικακές εξιδεικεύσεις σας στο δικό μου το μυαλό σας καθιστούν αρωγό και όχι κομπάρσο ενός δημοτικού συμβουλίου. Τι ισχύει με εσάς αλλά και άλλους σαν εσάς;

Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως εκλέγομαι από το 2010 (26 ετών πρώτη φορά) Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης και έχοντας πλέον τρεις θητείες στην ΤΑ και οι τρεις στην μείζονα αντιπολίτευση, θέλω να σας πω πως αισθάνομαι πως δεν έχω προσφέρει πρακτικά, όσα εγώ οραματίζομαι και θέλω για τον τόπο μου.

Ο ρόλος του δημοτικού συμβούλου στην αντιπολίτευση, πλην του ελέγχου της διοίκησης και της κατάθεσης θεωρητικών προτάσεων (που δεν τις κάνει ποτέ δεκτές η Δημοτική Αρχή), καθίσταται διακοσμητικός πολλές φορές.

Τόσο οι σπουδές μου (Κοινωνιολογία, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομία, Ναυτιλία, Μάνατζμεντ και Ηγεσία), η επαγγελματική μου εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η ενασχόλησή μου με την ΤΑ σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, πηγαίνοντας σε κάθε σημείο της Ελλάδος και έχοντας άποψη για όλους σχεδόν τους δήμους, αλλά και η δραστηριοποίησή μου με ΟΤΑ της Ευρώπης, νομίζω πως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τα κατάλληλα συστατικά για να μπορέσω να προσφέρω περισσότερα στον τόπο μου, κοιτάζοντας το μέλλον.

Νομίζω πως από την αντιπολίτευση όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπόρεσα να φέρω στην πόλη μου όλα αυτά που είδα, συνέδραμα και συμμετείχα, προκειμένου να την πάμε ένα βήμα μπροστά. Ελπίζω να αλλάξουν τα πράγματα στο μέλλον.









ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ


Διαβάστε επίσης
 
Ελλάδα - ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καρυστιανού σε Οικονόμου: «Ολοφάνερη η έλλειψη...
 
Ελλάδα - ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα Κασσελάκη, ντέρμπι Ανδρουλάκη...
 
Ελλάδα - LIFESTYLE
Δημιουργώντας παιχνίδια στη Φλωρεντία
 
Ελλάδα - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η THEON και η EXOSENS ανακοινώνουν...





Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024
7:35 πμ - 6:46 μμ


ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ


ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - Ελλάδα
Η Ένωση που έχει 300.000 ψήφους
Διαβάστηκε 4728 φορές

06-11-2020
Από τo Dimotisnews

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών, Νεκτάριος Καλαντζής, μίλησε στο in.gr και στον δημοσιογράφο Χρήστο Ράπτη

Πρόλογος

Στην χώρα μας ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει κρίση ταυτότητας. Θέλει να γίνει παραγωγός ιδεών και πράξεων όμως πάσχει από παιδικές αρρώστιες. Εσωστρέφεια, οπορτουνισμός, φεουδολατρεία και ευθυνοφοβία αποτελούν τροχοπέδη. Ας μην αναφέρουμε τον διακοσμητικό ρόλο των περισσοτέρων δημοτικών συμβούλων που γεμίζουν θεσμικά τις αίθουσες αλλά αδειάζουν πνευματικά από την αδιαφορία των δημοτικών αρχών. Όμως το τοπίο ενδέχεται να αλλάξει αν οι νέοι αυτοδιοικητικοί καταλάβουν την δύναμη που μπορούν να αντλήσουν από τις 300 χιλιάδες ψήφους που άντλησαν στις εκλογές του περασμένου χρόνου και πρέπει να εκπροσωπήσουν με τον καλύτερο τρόπο. Η Ένωση που δημιούργησαν, αυτό το νεανικό think tank μπορεί να υποχρεώσει τους «δεινόσαυρους» της αυτοδιοίκησης να δώσουν χώρο και χρόνο για έκφραση σε αυτούς τους νέους ανθρώπους να τιμήσουν εκείνους που τους εμπιστεύτηκαν.

Ο πρόεδρος τους, Νεκτάριος Καλαντζής, επιστήμονας, εργαζόμενος χρόνια στον ιδιωτικό τομέα ζει με σκοπό κάποια στιγμή η αυτοδιοίκηση να γίνει ένα ανοικτό σύνολο ιδεών που η χρησιμότερη και εκείνη που θα απαντάει στις μεγαλύτερες ανάγκες θα υιοθετηθεί από την πλειοψηφία και θα γίνει πράξη.

Η Ένωση έχει μέλη από όλη την χώρα και σύντομα θα λάβει την θέση που της αξίζει στην αυτοδιοικητική πραγματικότητα όχι μόνο γιατί έχει παθιασμένα με την προσφορά μέλη, αλλά διότι νομοτελιακά κάποια στιγμή το παλαιό –όχι ηλικιακά αλλά σε νοοτροπία-δίνει την θέση του στο νέο.

«Η ανάγκη για αλλαγές, τόσο ως προς τη λειτουργία όσο και ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια, επέβαλε τη δημιουργία της ΕΝΑ» μας δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαντζής. Εμείς την προσπάθεια την προβάλλουμε και για έναν ακόμη λόγο. Ας μην ξενερώσουμε-ας μας επιτραπεί το ρήμα-άλλο τους νέους μας που ασχολούνται με τα κοινά τα οποία δεν είναι φέουδο κανενός.

Η συνέντευξη

Ως πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών πείτε μας επιγραμματικά τους σκοπούς σας;

Η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ), αποτελούμενη από νέους αιρετούς, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, αντιπεριφερειάρχες, επάρχους και αντιδημάρχους απ’ όλη την Ελλάδα, πιστεύοντας πως η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να βρει καινούργιους και καινοτόμους τρόπους ανάπτυξης και ανάδειξης των τοπικών κοινωνιών, για τόνωση της τοπικής οικονομίας, με στρατηγική και όραμα, ιδρύθηκε το 2015 από νέους αυτοδιοικητικούς και αιρετά μέλη περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας, από το Καστελόριζο ως τη Θράκη και από τα Διαπόντια Νησιά στην Κέρκυρα ως την Κρήτη και τη Μάνη. Σχεδόν όλες και όλοι οι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση στις τοπικές τους κοινωνίες είναι μέλη μας. Ο ρόλος της ΕΝΑ είναι αναπτυξιακός και ταυτόχρονα παρεμβατικός σε κάθε τοπική κοινωνία της Ελλάδας. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε γυρίσει όλη τη χώρα, με πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Σκοπός της ΕΝΑ είναι να παρεμβαίνει σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο τη χώρα μας όσο και τις κατά τόπους περιοχές, να προτείνει λύσεις, να προβάλει και να αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας, προκειμένου η κάθε πόλη να μπορεί, μέσα από την εξωστρέφεια, να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών της.

Η ανάγκη για αλλαγές, τόσο ως προς τη λειτουργία όσο και ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια, επέβαλε τη δημιουργία της ΕΝΑ.

Η ΕΝΑ αποτελείται από νέες και νέους αυτοδιοικητικούς απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, αιρετά μέλη περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας. Δεν κοιτάξαμε ποτέ την κομματική προέλευση των μελών μας, παρά μόνο την αγάπη τους για την πόλη τους και την περιφέρειά τους, όπου ζουν, δραστηριοποιούνται και προσφέρουν. Μόνος γνώμονας όλων μας είναι η ανάπτυξη σε κάθε πόλη και περιοχή της Ελλάδας, αφού μόνο έτσι θα σταματήσει το μεγάλο κύμα μετανάστευσης των νέων ανθρώπων, επιστημόνων και μη, προς το εξωτερικό και είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τις νέες και τους νέους της χώρας μας. Πιστέψτε με, υπάρχουν παντού ικανοί νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα, αρκεί να έχουν τις ευκαιρίες. Κοινή πεποίθηση και διαπίστωση όσων συνυπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει και να ξεφύγει από το υφιστάμενο αυτοδιοικητικό μοντέλο, που αφορά περισσότερο το παρελθόν παρά το μέλλον.

Ποια είναι τα σημεία αναφοράς της έως σήμερα δραστηριότητας σας;

Η ΕΝΑ έχει επισκεφθεί κάθε σημείο της Ελλάδας, με στόχο την τοπική ανάπτυξη, με εκδηλώσεις όπως στην Καλαμάτα με το ΤΕΙ Τοπ. Αυτοδιοίκησης για τα ΕΣΠΑ, στα Ιωάννινα για τους Ηπειρώτες ευεργέτες, στη Θεσσαλονίκη για την τοπική αυτοδιοίκηση, με τους γενικούς γραμματείς των Δήμων και των Περιφερειών, στην Αθήνα για την επιχειρηματικότητα, στην Ξάνθη για τον καπνό, στην Κομοτηνή για την ανάπτυξη της Θράκης, στην Κέρκυρα για τον τουρισμό του κινηματογράφου, στη Λέσβο για τον θρησκευτικό τουρισμό, στη Δ. Μακεδονία για το περιβάλλον, στη Ρόδο για την τουριστική πολιτική, στη Χαλκίδα για την τοπική αυτοδιοίκηση και τον νέο «Καλλικράτη», στον Μαραθώνα για τον αθλητικό τουρισμό, στη Μάνη για την προστασία και ανάδειξη των πύργων, στο Πικέρμι για την παλαιοντολογία και τον τουρισμό, μέσω Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στα Χανιά για τον τουρισμό και τη διασύνδεση με τα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης, στο Ηράκλειο για τον τουρισμό και τις υποδομές στην Κρήτη, στον Πειραιά για τη συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην Πάτμο για την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό, στα Τρίκαλα για τις νέες τεχνολογίες μέσα στην πόλη, στη Θάσο για τον τουρισμό, στον Ασπρόπυργο για την ανάπτυξη του Θριάσιου Πεδίου με τα logistics για νέες θέσεις εργασίας στη Δυτική Αττική, στην Πάτρα για την ανάπτυξη της πόλης και στη Δυτική Θεσσαλονίκη για την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιήσαμε σεμινάρια για πολιτική επικοινωνία και fake news για νέους πολιτικούς, τηλεδιάσκεψη από τη ΝΥ για τις αμερικανικές εκλογές, θεματικές τηλεδιασκέψεις για τον τουρισμό, το περιβάλλον και τα απορρίμματα στην Αττική, την ενέργεια, τις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση, υπογράψαμε στην Αστυπάλαια τη Χάρτα για την αειφόρο ανάπτυξη και το περιβάλλον και όλα αυτά με νέους αυτοδιοικητικούς από διαφορετικά σημεία της χώρας, δίνοντας έμφαση στα ακριτικά μέρη.

Και προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στις συνέργειες και συνεργασίες με άλλους νέους αιρετούς των πόλεων της Ευρώπης για ανταλλαγή καλών πρακτικών, κάτι που δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, με έμφαση στην μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία (Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Διασύνδεση δικτύων μεταφοράς και διανομής. Φράγματα και αντιπλημμυρικά έργα. Ηλεκτροκίνηση (E-mobility). Διαχείριση και επεξεργασία στερεών αποβλήτων και λυμάτων. Χωροταξική μεταρρύθμιση. στρατηγικές αστικές αναπλάσεις), τον ψηφιακό μετασχηματισμό (Γρήγορα δίκτυα /Διάδρομοι 5G. Έξυπνες Πόλεις. Ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων υπηρεσιών. Ψηφιακός μετασχηματισμός των  επιχειρήσεων) και την απασχόληση (Αναβάθμιση δεξιοτήτων και ψηφιακών ικανοτήτων. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αναβάθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας).

Στους κόλπους σας είναι και πάρα πολλοί νέοι αυτοδιοικητικοί. Τι παρακινεί αυτούς τους ανθρώπους να συμμετέχουν στα κοινά και τι είναι εκείνο που τους απογοητεύει κατά τη διάρκεια της εμπλοκής τους;

Στην ΕΝΑ συμμετέχουν νέοι άνθρωποι και σε ηλικία και σε ό,τι αφορά τον χρόνο της παρουσίας τους στα κοινά. Είναι μορφωμένοι, γνωστοί στις τοπικές τους κοινωνίες, με επαγγελματική καταξίωση ο καθένας στον χώρο όπου κινείται εργασιακά, και δεν βλέπουν τη συμμετοχή στα κοινά ως επάγγελμα αλλά ως προσφορά και αγάπη για τις τοπικές τους κοινωνίες. Το θέμα της ανανέωσης του πολιτικού κόσμου της χώρας, αλλά και της αυτοδιοίκησης, είναι ηλικιακό, αλλά δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε σε αυτή τη λογική. Οι φρέσκες ιδέες μπορούν να έρθουν και από μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα μέχρι στιγμής, μια και πιθανόν οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις δεν τους το επέτρεπαν.

Οι νέοι άνθρωποι που συμμετέχουν στα κοινά παρακινούνται από τη διάθεση για προσφορά στον τόπο που γεννήθηκαν, κατοικούν και δραστηριοποιούνται, είτε είναι στο Καστελόριζο, είτε στην Κάσο, είτε στον Έβρο και την Ηρακλειά.

Όλοι αυτοί -και σας λέω γιατί έχουμε μέλη μας σε όλες τις ακριτικές περιοχές- παρακινούνται έχοντας ως εφαλτήριο την αγάπη τους για τον τόπο τους και την προσφορά.

Βέβαια τα εμπόδια που συναντούν μετά την εκλογή τους είναι πολλά, όπως η μη αξιοποίησή τους από τον οικείο δήμαρχο ή περιφερειάρχη, ή η δυσκολία να συγχρονίσουν επαγγελματικές , προσωπικές και δημοτικές υποχρεώσεις . Και αυτό είναι το σημαντικό που πρέπει να αλλάξουμε και το λένε όλοι οι νέοι. Την αλλαγή του μοντέλου της ΤΑ, προκειμένου να μπορούν να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες και να μην είναι αυτό αποτρεπτικός παράγοντας συμμετοχής τους στα κοινά.

Τα τελευταία χρόνια έχω δει πολλά παραδείγματα νέων ανθρώπων που «τα παράτησαν», εξαιτίας της δομής που υπάρχει σήμερα στην ΤΑ και δεν βοηθά να μπουν τόσο νέοι άνθρωποι, όσο και άνθρωποι της αγοράς οι οποίοι θα ανέβαζαν το επίπεδό της κατά πολύ.

Κύριε Καλαντζή, η ένωση σας έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων;

Κύριε Ράπτη, η ΕΝΑ πιστεύει πως η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει το κράτος μαζί με την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, διότι δεν μπορούμε να το αφήνουμε άλλο για το μέλλον. Θα πρέπει να κλείσουμε άμεσα όλες τις παράνομες και ημιπαράνομες χωματερές που βρίσκονται διάσπαρτες ανα τη χώρα και παίρνουν φωτιά κάθε λίγο (σχεδόν σε όλα τα νησιά) με κίνδυνο για το περιβάλλον, αλλά και την ανθρώπινη ζωή. Θα πρέπει να προχωρήσουν οι αφαλατώσεις σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, να αλλάξουμε όλα τα παλαιά δίκτυα νερού που υπάρχουν στην περιφέρεια, να υπάρχει συνεχής και αταλάντευτη πολιτική της διαχείριση των απορριμμάτων και των στερεών αποβλήτων σε βάθος δεκαετίας, να προστατεύσουμε την ανακύκλωση, να συνδράμουμε περισσότερο στην κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, των μπουκαλιών, της ανακύκλωσης των ηλεκτρονικών μας συσκευών, ακόμη και τη μη ρίψη αποτσίγαρων σε παραλίες. Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι σημαντικότερη από ποτέ και συνδέεται άμεσα με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η ΕΝΑ έχει ολοκληρωμένη ατζέντα για την προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελεί άμεση προτεραιότητα για εμάς και μέσα σε αυτή έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων, που είναι και τολμηρή, αρκεί να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές αγκιλώσεις του παρελθόντος.

Να ξέρετε η ΕΝΑ είναι μια πράσινη Ένωση δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Θεωρείτε πως η καταστατική θέση των αιρετών πρέπει να ενισχυθεί και πως;

Η θέση των αιρετών πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε το μοντέλο της ΤΑ στο εξωτερικό με ισχυρές περιφέρειες, που δεν θα διαχειρίζονται μόνο τα μεγάλα ΕΣΠΑ, αλλά θα έχουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και τη δημιουργία ισχυρών δήμων, με ευρύτερες εξουσίες, κάνοντας πράξη την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Ας δούμε πως λειτουργούν οι δήμοι στις ΗΠΑ ή στην Σκανδιναβία και μετά να δούμε εδώ γιατί κολλάνε έργα σε νησιά ή ορεινές περιοχές, διότι δεν έχουν τεχνική υπηρεσία, εξειδικευμένους υπαλλήλους κλπ. Οι αιρετοί θα ενδυναμωθούν μέσα από την ενδυνάμωση της ΤΑ. Οι δήμοι να κάνουν συνέργειες με στόχο την αύξηση των εσόδων τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους κατοίκους.

Εισακούεται η Ένωση ή όχι και γιατί; Δεν αναφερόμαστε στις εκδηλώσεις που κάνετε αλλά επί της ουσίας ασκείτε παρεμβατικό ρόλο;

Στην αρχή της ίδρυσής μας οι ΟΤΑ αντιμετώπισαν με καχυποψία αυτή την κίνηση των Νέων Αυτοδιοικητικών που έγινε για πρώτη φορά από νέους ανθρώπους, από διαφορετικά πολιτικά κόμματα. Σήμερα, πλέον, αφού έχουμε επισκεφθεί όλη τη χώρα, με έργο στις κατά τόπους περιοχές, υπάρχει καθολική αποδοχή της Ένωσής μας. Τα πολιτικά κόμματα, πιστεύω, δεν έχουν αγκαλιάσει τους νέους όσο θα έπρεπε, μια και η ανανέωση πρέπει να γίνει και πράξη. Θέλω να σας πω ότι δεν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για έναν νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με την πολιτική σήμερα, αφού, ακόμη και σήμερα, πολλοί παλαιοί αυτοδιοικητικοί αντιμετωπίζουν με καχυποψία, αλλά και εχθρότητα, τους νέους ανθρώπους που συμμετέχουν στα κοινά, με τη λογική μήπως τους πάρουν την καρέκλα. Δυστυχώς, το αντιμετωπίζουμε με πολλά παραδείγματα ανά την Ελλάδα. Καλούμε σε όλη την Ελλάδα τους νέους ανθρώπους να μην κριτικάρουν μόνο από τα social media και τα καφέ αλλά να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, γιατί μόνο έτσι ίσως αλλάξουν κάποια πράγματα. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Άλλωστε ο κόσμος ποτέ δεν άλλαξε με το παλιό, όσο κι αν εμπόδιζε το καινούργιο να έρθει.

Η απάντηση στην ερώτησή σας ως προς παρεμβατικό ρόλο που έχουμε είναι πως η ΕΝΑ είναι μια ομάδα νέων ανθρώπων, εκλεγμένων στις τοπικές τους κοινωνίες, από κάθε σημείο της χώρας με ένα σύνολο ψήφων που ξεπερνούν τις 300.000. Αυτή είναι η δύναμη της παρέμβασής μας, ο κόσμος που μας εμπιστεύτηκε και μας ψήφισε.

Η Αυτοδιοίκηση είναι τελικά μια μηχανή παραγωγής έργου ή δημοσίων σχέσεων διότι συχνά πυκνά βλέπουμε δημάρχους να γίνονται βουλευτές κτλ.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Θεωρώ πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανθρώπους ταγμένους σε αυτήν που απορρίπτουν τη μεταπήδησή τους στην κεντρική πολιτική, μιας και έχουν έργο να κάνουν στην πόλη τους. Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που θεωρούνται μετεωρίτες στην ΤΑ, χωρίς να έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο.

Αυτό που θα πω είναι πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το μεγαλύτερο φυτώριο νεών ανθρώπων στα κοινά και η εμπειρία σε αυτή μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχή διαχείριση ζητημάτων στην κεντρική πολιτική, όταν και αυτοί το επιλέξουν.

Εσείς ως δημοτικός σύμβουλος Παλλήνης αισθάνεστε πως ο ρόλος σας στο δημοτικό συμβούλιο έχει κάποια αξία; Διότι οι σπουδές σας στα οικονομικά αλλά και οι μεταπτυχικακές εξιδεικεύσεις σας στο δικό μου το μυαλό σας καθιστούν αρωγό και όχι κομπάρσο ενός δημοτικού συμβουλίου. Τι ισχύει με εσάς αλλά και άλλους σαν εσάς;

Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως εκλέγομαι από το 2010 (26 ετών πρώτη φορά) Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης και έχοντας πλέον τρεις θητείες στην ΤΑ και οι τρεις στην μείζονα αντιπολίτευση, θέλω να σας πω πως αισθάνομαι πως δεν έχω προσφέρει πρακτικά, όσα εγώ οραματίζομαι και θέλω για τον τόπο μου.

Ο ρόλος του δημοτικού συμβούλου στην αντιπολίτευση, πλην του ελέγχου της διοίκησης και της κατάθεσης θεωρητικών προτάσεων (που δεν τις κάνει ποτέ δεκτές η Δημοτική Αρχή), καθίσταται διακοσμητικός πολλές φορές.

Τόσο οι σπουδές μου (Κοινωνιολογία, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομία, Ναυτιλία, Μάνατζμεντ και Ηγεσία), η επαγγελματική μου εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η ενασχόλησή μου με την ΤΑ σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, πηγαίνοντας σε κάθε σημείο της Ελλάδος και έχοντας άποψη για όλους σχεδόν τους δήμους, αλλά και η δραστηριοποίησή μου με ΟΤΑ της Ευρώπης, νομίζω πως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τα κατάλληλα συστατικά για να μπορέσω να προσφέρω περισσότερα στον τόπο μου, κοιτάζοντας το μέλλον.

Νομίζω πως από την αντιπολίτευση όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπόρεσα να φέρω στην πόλη μου όλα αυτά που είδα, συνέδραμα και συμμετείχα, προκειμένου να την πάμε ένα βήμα μπροστά. Ελπίζω να αλλάξουν τα πράγματα στο μέλλον.





Όροι χρήσης
Σχετικά με τα cookies
Διαφημίσεις
Ταυτότητα
Επικοινωνία
Μέλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας
6977232183

Αριθμός Μητρώου Online Media: 13444
www.dimotisnews.gr © 2024 All rights reserved