×
AΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙ-ΚΗΠΟΣ ΥΓΕΙΑ LIFESTYLE ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ OΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΨΙΘΥΡΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΡΘΡΩΝ
H ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies.
Εφόσον πλοηγήστε σε αυτήν και χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Το κατάλαβα
Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019
7:13 πμ - 7:22 μμΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - Μαραθώνας
Κώστας Μπούτσικος, Υποψήφιος Δήμαρχος Μαραθώνα: «Ήρθε η ώρα το μεγάλο χωριό, να εξελιχθεί σε βιώσιμη πόλη»
Διαβάστηκε 1560 φορές

03-12-2018
Από τo Dimotisnews


Αποκλειστική συνέντευξη στη Βιργινία Μάρκου


Αντί προλόγου

Ο Κώστας Μπούτσικος γεννήθηκε στη Νέα Μάκρη το 1963, από μητέρα απόγονο των προσφύγων της Νέας Μάκρης, το γένος Παπαποστόλου και πατέρα, από ένα μικρό χωριό, τον Κονιάκο Φωκίδας. Πήγε Δημοτικό Σχολείο στη Νέα Μάκρη, τελείωσε το Γυμνάσιο - Λύκειο στον Μαραθώνα το 1980 και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αποφοιτώντας το 1985. Ξεκίνησε επαγγελματική σταδιοδρομία το 1988 και διατηρεί μέχρι σήμερα, γραφείο Πολιτικού Μηχανικού στη Νέα Μάκρη.

Αυτήν την περίοδο, φοιτά σε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών με αντικείμενο τη «Διαχείριση Αποβλήτων». Είναι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Μανιάτη, που κατάγεται από την Τρίπολη Αρκαδίας. Έχει τρία παιδιά που σπουδάζουν. Από νεαρός, ως παίκτης του Εθνικού Νέας Μάκρης και μέχρι σήμερα, ασχολείται με το ποδόσφαιρο και τελευταία ασχολείται με το βάδισμα, συμμετέχοντας στην Κλασική Διαδρομή του Μαραθωνίου Δρόμου, κάτι που ελπίζει να το κάνει συνεχώς, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Ο Κώστας Μπούτσικος πρόσφατα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Δημαρχιακό θώκο του Δήμου Μαραθώνα. 


Η συνέντευξη

Κύριε Μπούτσικε, είναι αλήθεια ότι στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στην περιοχή μας, ακούγεται θα λέγαμε, το όνομά σας ως εν δυνάμει υποψήφιος δήμαρχος. Τι ήταν αυτό που σας έπεισε να πάρετε οριστικά την απόφαση αυτήν τη φορά;
Πρώτα απ’ όλα κυρία Μάρκου, να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και να ευχηθώ μέσα από την εφημερίδα σας, σε όλους όσοι είναι υποψήφιοι στις επόμενες δημοτικές εκλογές, να έχουν πάνω απ’ όλα υγεία και να δώσουν ό,τι καλύτερο, για τον τόπο μας.
Δημοσιοποιώντας τις θέσεις μου συχνά - πυκνά, αρκετοί συμπολίτες μας, έβγαζαν πιθανόν το συμπέρασμα, ότι ίσως και να ήμουν ένας από τους υποψήφιους δήμαρχους της περιοχής μας. Κάτι που θα συνεχιστεί να γίνεται, λόγω του αστείρευτου ενδιαφέροντος για τον τόπο, στον οποίο γεννηθηκα. Αυτό που με ώθησε, είναι η συνεχής και ανησυχητικά πτωτική πορεία του Δήμου μας, με την ταυτόχρονη επαλήθευση πολλών από τις προβλέψεις μου τα τελευταία χρονια, έχοντας πάντα υψηλές απαιτήσεις για το επίπεδο του Καλλικρατικού Δήμου Μαραθώνα.

Είστε γέννημα θρέμμα κάτοικος Νέας Μάκρης και παράλληλα, πολιτικός μηχανικός. Συνδυασμός που καταδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι γνωρίζετε την περιοχή και τις ιδιομορφίες της. Με όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα, πιστεύετε ότι μία θητεία 4 χρόνων, είναι αρκετή για ν’ αλλάξει έστω και λίγο, προς το καλύτερο φυσικά, την εικόνα της πόλης μας;
Από πού να πρωταρχίσουμε και πού να τελειώσουμε!!! Προβλήματα δεκαετιών παραμένουν άλυτα και αρκετοί από τους υπεύθυνους, έχουν την άνεση να προκαλουν με πιθανές μελλοντικές τους υποψηφιότητες. Πλατείες εγκαταλελειμμένες, επικίνδυνες παιδικές χαρές, καταπατημένες παραλίες και κοινόχρηστοι χώροι για ιδιωτικό όφελος, ανύπαρκτη πολιτική προστασία, που δυστυχώς αυτή η έλλειψη πληρώθηκε με τεράστιο φόρο αίματος και τη δημιουργία τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων στο μέλλον!!! Παραλιακά μέτωπα, Σχινιάς, σχολικές στέγες που εξυπηρετούνται σ’ επαγγελματικά ακίνητα και σ’ επικίνδυνες θέσεις… Παντελής έλλειψη σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων. Πολιτιστική ανυπαρξία, εκτός από τις φιλότιμες προσπάθειες των Συλλόγων, χωρίς σχεδόν καμμία βοήθεια. Όλα αυτά μνημονεύονται, γιατί είναι αποτυπωμένα στο μυαλό μου, λόγω της καθημερινής μου επαφής, εδώ και χρόνια!
Λόγω χαρακτήρα, δεν θα κάνω αυτό που στηλιτεύω χρόνια ως πολίτης, δηλαδή να υποσχεθώ ποτάμια και γεφύρια!
Στα τέσσερα χρόνια, αυτό που σίγουρα θα γίνει και μάλιστα τους πρώτους έξι μήνες, είναι ο ρεαλιστικός σχεδιασμός και καθορισμός του αναπτυξιακού περιγράμματος του τεράστιου αυτού δήμου. Όσοι είμαστε μάχιμοι μηχανικοί, έχουμε μάθει από την αρχή σχεδόν της σταδιοδρομίας μας, ότι χωρίς λογικό διάγραμμα κι επίτευξη αλγόριθμου δεν πετυχαίνει τίποτα! Με τις απαραίτητες συνεναίσεις θα οριστικοποιηθούν οι κατευθυντήριες τάσεις και θ’ αρχίσει το έργο. Από την πρώτη μέρα θα γίνει έλεγχος του προγράμματος της καθημερινής διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς καμμία επιβάρυνση και χωρίς να υπάρχει ανάγκη άμεσων κονδυλίων, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα, τα οποία άμεσα θ’ αποδοθούν σε κοινωνικούς σκοπούς του Δήμου μας, ανακουφίζοντας τους δημότες. Γενικά, οι συνεργάτες μου κι εγώ, δίνουμε προτεραιότητα στο νοικοκύρεμα και όχι σε αοριστολογίες υποσχόμενοι. Υποσχόμεθα αυτά που μπορούμε, από τα χρήματα που ήδη έχουμε προυπολογίσει την εύρεσή τους.
Δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η αλλαγή πλεύσης στη λειτουργία των θεσμών του Δήμου. Θεωρούμε ότι το μοντέλο λειτουργίας των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εποχή της ταχύτητας, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δεν πρέπει να είναι αυτό που διαδραματίζεται στα Δημοτικά Συμβούλια και στα προσυμβούλια. Αναφέρομαι για όλη την Ελλάδα βέβαια, αλλά εμείς θα κάνουμε βήματα άμεσων αλλαγών, με κύριο μέλημα τη μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών και τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων. Θα τα μετατρέψουμε σ’ εργαλείο παραγωγής έργου και δεν θα είναι αυτό που ισχύει σήμερα και μοιάζει με καφενειακές διεργασίες άπειρου υπομονής και χωρίς σχεδόν ποτέ να βγαίνει ουσία.
Στο πρόγραμμά μας, το οποίο βασίζεται στους πυλώνες που δημοσιοποιήσαμε πριν λίγες μέρες, θα φαίνονται ξεκάθαρα όλες οι διαθέσεις μας,τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες. Μία από τις προκλήσεις αυτής της προσπάθειας, είναι η αναπόφευκτη σύγκριση με ό,τι έχουν δει μέχρι τώρα οι πολίτες και το αντιμετωπίζουμε με όσο το δυνατόν, καλοπροαίρετο τρόπο. Έχουν δίκιο να είναι καχύποπτοι, έχουν δίκιο να μην πιστεύουν πολλά απ’ όσα θ’ ακούσουν τις επόμενες μέρες. Τους κατανοώ πλήρως, αλλά θα ήθελα τις δικές μας ανησυχίες και διαθέσεις να μην τις ακούνε μόνον, αλλά να μελετάνε τις επεξηγήσεις μας και τους τρόπους που προτείνουμε, κάνοντας το ίδιο σε ό,τι θ’ ακούσουν ή θα διαβάσουν τους επόμενους μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, κι εντελώς επιγραμματικά: πού βρισκόμαστε σχετικά με το ΓΠΣ, τα σχέδια πόλης, αλλά και τη μελέτη για την ακτογραμμή; Και δεν σας ρωτούμε τυχαία, καθώς γνωρίζουμε ότι είναι θέματα τα οποία αφ ενός, γνωρίζετε άριστα και αφ’ ετέρου προβλήματα για τα οποία αγωνίζεστε προσωπικά, χρόνια τώρα...
Βρισκόμαστε δυστυχώς, σε περίοδο ωρίμανσης σαράντα ετών, στα περισσότερα από τα προβλήματα και σε άλλα, πιθανόν ακόμη περισσότερο. Ίσως είναι δύσκολο να το καταλάβουν κάποιοι και να μας πουν γκρινιάρηδες και μηδενιστές. Επιγραμματικά σας λέω, γιατί χρειάζεται πολύτομος καταγραφή.
Βαρνάβας - Γραμματικό: είναι ξεχασμένοι από τον Θεο και ντρεπόμαστε ιδιαίτερα. Εκεί δεν αρμόζουν ορισμοί, που θ’ ακουσθούν για τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη! Οι περιοχές αυτές, για κάποιους, βρίσκονται «κάπου» στον Δήμο μας, πολύ μακριά και με λίγους ψήφους, άρα δεν ασχολούνται ιδιαίτερα μαζί τους.
Μαραθώνας: Tι δεν ακούσαμε τα τελευταία χρόνια για αυτό το brand name! Ξέρετε ποιοι καταλαβαίνουν την αξία του διαμαντιού; Αυτοί που την ξέρουν! Η πλήρης σχεδόν ανυπαρξία Πολιτιστικού Σχεδιασμού στον τόπο μας, το αποδεικνύει περίτρανα! Προφανώς όλοι μιλάμε για τον Μαραθώνα που θα πρέπει να γίνει πυλώνας και πολύ σωστά κάνουμε. Μα πώς είναι δυνατόν αυτό να μη συμπεριλαμβάνει πάντοτε και τον Αρχαίο Ραμνούντα στο Γραμματικό! Είναι σαν να λέμε, ότι την εποχή που η Μελίνα μιλούσε για ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, εξαιρούσε τον λόφο της Πνύκας! Όσο δεν λειτουργεί ο εγκέφαλος μας, ΕΝΩΤΙΚΑ, στα πλαίσια του Καλλικρατικού Δήμου Μαραθώνα και παραμένει στα στενά όρια της παλαιάς Δημοτικής Κοινότητάς του, δεν πρόκειται να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτός ο Δήμος. Μέχρι και άποψη απόσχισης περιοχών ακούσαμε, λόγω της πλήρους έλλειψης της παραπάνω αντίληψης, που ανάφερα. Ακόμα κι επιλεκτική προτεραιότητα κατασκευής σχολικών κτιρίων, ανάλογα με την εγγύτητά τους, ακούσαμε! Άρα, βλέπουμε ότι τελικά τ’ αυτονόητα, πολλές φορές δεν είναι αυτονόητα...
Μιλάμε για Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που ήδη είναι ξεπερασμένο σαν εργαλείο και θα έπρεπε να έχουν γίνει πάρα πολλά, ενώ είμαστε ακόμα στους παλιούς ρυθμούς.
Νέα Μάκρη: Ακτογραμμή στο παραλιακό μέτωπο από Μάτι έως Νέα Μάκρη: Εκπονείται μελέτη, που τελειώνει πιστεύω σύντομα κι απεύχομαι να γίνει σοβαρό ατύχημα στο κέντρο της Νέας Mάκρης, πριν από την υλοποίηση του έργου αποκατάστασής της. Να υπενθυμίσουμε ότι η καταστροφική ζημιά δημιουργήθηκε από τελείως αυθαίρετη κατασκευή λιμενοβραχίονα, που δεν το αντιλήφθηκε κανείς, σε αυτό το Κρατος της φαιδράς πορτοκαλέας και δεν τιμωρήθηκε κανείς, βεβαίως βεβαίως!!! 
Εάν αυθαιρετούσε όμως καμμία καθαρίστρια με πλαστό απολυτήριο, θα την τακτοποιούσαμε μια χαρά. Έχει να γίνει ένταξη περιοχής σε σχέδιο από το 1990! Το Μάτι έχει προμελέτες από το 1988, όταν ξεκίνησα δηλαδή την επαγγελματική μου δράση, όπως και η Αγία Μαρίνα και το Ζούμπερι. Από τότε, υπάρχουν μέχρι σήμερα συμπολίτες μας, που ήταν τότε δημοτικοί σύμβουλοι και διεκδικούν ακόμη καρέκλες, για να μας πάνε μπροστά.
Έλεος!!!

Πώς κρίνετε την εξέλιξη και την τωρινή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, αναφορικά με τον ΧΥΤΑ;
Θ’ απαντήσω κυριολεκτώντας, με την πρόταση - θέση, που ακούγεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αλλά όχι για να εντυπωσιάσω: «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα». Δεν πρόκειται να πούμε ψέμματα, ούτε να κλείσουμε το μάτι σε κανέναν. Ούτε βέβαια θ’ ανεχτούμε κατηγορίες εις βάρος μας για κάτι που κυριολεκτικά έχει ωριμάσει εδώ και τόσα χρόνια από τις συμπεριφορές των υπευθύνων, που αρκετοί από αυτούς θα εκτεθούν στις επόμενες δημοτικές εκλογές κλείνοντας πάλι το μάτι με ψευτο-υποσχέσεις. Δεν θα πούμε ότι θα κλείσουμε τους ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ για να υφαρπάξουμε την ψήφο των δημοτών. Δεν θα πούμε ότι θα καταργήσουμε τους ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ γιατί το ακούσαμε και αυτό! Τα έργα δεν καταργούνται, οι Νόμοι καταργούνται! Δεν θ’ αφήσουμε όμως, τους διαχειριστές αυτού του έργου, να κάνουν ό,τι νομίζουν, χωρίς τις προβλεπόμενες συνέπειες και τις απαραίτητες κινητοποιήσεις. Αυτό που θα επιδιώξω και θα απαιτήσω, είναι να διεξαχθεί δημόσια αντιπαράθεση με όλους τους υποψήφιους για όλα τα θέματα και για όλα όσα δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν! Μάλιστα, εάν έχουν τη διάθεση σε κεντρικό τηλεοπτικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας! Αγαπώ τον τόπο μου περισσότερο από την καρέκλα και ντρέπομαι, όταν οι επιλογές είναι χαμηλών δυνατοτήτων! Ό ρόλος μας θα πρέπει να έχει απαραίτητα και παιδαγωγικό  χαρακτήρα.
Επίσης, θέλω να γνωρίζουν όσοι έχουν ως σύνθημα ότι «Δήμαρχος σημαίνει ΧΥΤΑ, κάνουν ένα επικίνδυνο λάθος. Από τα χειρότερα, υπάρχουν ακόμα πιο χειρότερα! Εάν επικρατήσει ένας δημαγωγός δήμαρχος σε αυτό το τεράστιο θέμα και τελικά λειτουργήσει το έργο, να είμαστε σίγουροι ότι θα δούμε ακόμη χειρότερα να συμβαίνουν στον τόπο μας.
Χωρίς να πλατειάσω, αναφέρομαι επιγραμματικά σε θέματα του άμεσου μέλλοντος, που εάν τα χειριστούν επικίνδυνοι δημαγωγοί δήμαρχοι, θα ειναι: Κάμπος του Μαραθωνα, Σχινιάς, παραλιακό μέτωπο, βιολογικος, δίκτυα αποχέτευσης.

Ας επανέλθουμε στην υποψηφιότητά σας, αφού έτσι κι αλλιώς, τα προβλήματα της περιοχής είναι αδύνατον να εξαντληθούν σε μία συνέντευξη. Πώς αντιλαμβάνεστε ως τώρα, να έχουν υποδεχτεί οι συμπολίτες μας, την απόφασή σας να διεκδικήσετε τον δημαρχιακό θώκο;
Δεν σας κρύβω ότι οι πολύ κοντινοί μου άνθρωποι, από την πρώτη στιγμή που το άκουσαν, γνωρίζοντας τον χαρακτήρα μου, μου είπαν ότι πρέπει να έχω τεράστια δύναμη γι αυτό το εγχείρημα και με παρότρυναν να το προσπαθήσω, γιατί με πιστεύουν και γνωρίζουν τις προθέσεις μου.
Κάποιοι, χαριτολογώντας μου είπαν, ότι αδυνατώντας να πω αναλήθειες, ξεκινάω με μειονέκτημα! Οι τοπικές κοινωνίες, απαιτώντας από ένα Δημοτικό Συμβούλιο, την ύπαρξη γνώσης, την έλλειψη γκρίζου παρελθόντος, την επαγγελματική ενασχόληση με πολύ κοντινό αντικείμενο των απαιτήσεων ενός Δήμου, την κομματική του απεξάρτηση, αποδέχονται με ικανοποίηση το εγχείρημά μας κι ελπίζω να το μετατρέψουν με την ετυμηγορία τους, σε πράξη. Ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα, που γοητεύουν σε αυτή την προσπάθεια, είναι η ανάδειξη στους νεώτερους δημότες μας, των διαφορετικών μας τρόπων σκέψης από τους συνηθισμένους και μάλιστα αντισυμβατικούς, κατά μια έννοια.

Έχετε προχωρήσει στο κομμάτι, στελέχωση και οργάνωση της Παράταξής σας;
Όπως σας ανάφερα προηγουμένως, λειτουργούμε με τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που εχουν συνηθίσει οι δημότες. Η στελέχωση δεν γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο «στράτευσης» με μοναδικό κριτήριο τις ψήφους που μπορεί να φέρει κάποιος από το σπίτι του! Πρώτα συζητάμε για τις διαθέσεις μας, ανταλάσσουμε παραγωγικές απόψεις, συμφωνούμε όσο το δυνατόν, σε περισσότερα θέματα και κατόπιν προχωράμε σε συνεργασίες και όχι σε στρατεύσεις!!!
Υποστηρίζω σθεναρά το μοντέλο των μνημονίων συνεργασίας και όχι το αρχηγικοκεντρικό σύστημα. Γι αυτό άλλωστε πιστεύω στις έντιμες και καλοπροαίρετες συνεργασίες, που στηρίζονται στην ανταλλαγή απόψεων μ’ επιχειρήματα, που αποδεικνύονται και όχι σε ιδεοληψίες, που μας φθείρουν. Με αυτό το σκεπτικό στελεχώνεται η προσπάθεια, η οποία δεν θα σταματήσει ούτε μετά τις εκλογές, γιατί απλούστατα όλοι μπορούν να προσφέρουν, εφόσον συμφωνούν στον διαφορετικό τρόπο σκέψης.

Τι γνώμη έχετε για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη» αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τις μετεκλογικές συνεργασίες;
Ανάφερα παραπάνω ότι θα έπρεπε πολλά πράγματα να λειτουργούν στη χώρα μας, με άλλον τρόπο και να έχουμε απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές μεθόδους. Γίνονται προσπάθειες στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ν’ απαγγιστρωθούμε από το κακό παρελθόν. Βρισκόμαστε στην τεχνολογία των σούπερ - ντούπερ ταχυτήτων και τα μυαλά μας είναι κολλημένα στην εποχή των διάτρητων καρτών των ηλεκτρονικών υπολογιστών! Πρώτα σκεπτόμαστε το εκλογικό σύστημα για ευνόητους βαλκανικούς λόγους και ίσως στο τέλος του νομοσχεδίου μπορεί ν’ ανφερθούμε στις επιτακτικά αναγκαίες δομές που θα πρέπει να έχει ο κάθε θεσμός των ΟΤΑ. Ένα παράδειγμα: Μ’ ενδιαφέρει ο Δήμος μου, να έχει μία Τεχνική Υπηρεσία πλήρως στελεχωμένη και ικανή να εκπληρώνει το καθήκον της, να έχει μια Οικονομική Υπηρεσία, να έχει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό ελέγχου της οποιασδήποτε διαφθοράς, ώστε ο πολίτης ν’ αρχίζει να εμπιστεύεται τον Δημο. Εάν δεν έχω αυτά και άλλα πολλά ακόμη, πρώτα τα δημιουργώ και μετά κάνω έναν τεράστιο Δήμο, όπως τον Δήμο ΜΑΡΑΘΩΝΑ!  Εάν θεωρήσουμε ότι το μέγα θέμα είναι ο εκλογικός νόμος των ΟΤΑ, η απάντησή μου, δεν μπορεί να είναι μονολεκτική. Επειδή πιστεύω στις καλοπροαίτερες συνεργασίες και καταδικάζω τις λογικές εκβιασμού, που στη χώρα μας είμαστε ολίγον επιρρεπείς, θα ελεγα μ’ επιφύλαξη το εξής: Η απλή αναλογική είναι μια ευκαιρία για εμάς τους νεοέλληνες ν’ αρχιζουμε ν’ αποδεικνύουμε, εάν είμαστε ώριμοι να τη χρησιμοποιήσουμε!
Τη θεωρώ σαν το μαχαίρι, που μπορεί να κόψουμε ψωμί, αλλά και να τραυματιστούμε!
Ειλικρινά, ελπίζω στην ωρίμανσή μας, μ’ επιφύλαξη…
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ


Διαβάστε επίσης
 
Μαραθώνας - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Επικοινωνία Τσίρκα - Κεραμέως για θέματα...
 
Μαραθώνας - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δωρεά ενός καινούργιου οχήματος 4x4 από...
 
Μαραθώνας - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα με πρώτο θέμα...
 
Μαραθώνας - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ο Στέργιος Τσίρκας στο άναμμα της...

H ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies.
Εφόσον πλοηγήστε σε αυτήν και χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Το κατάλαβα
Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019
7:13 πμ - 7:22 μμ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ


ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - Μαραθώνας
Κώστας Μπούτσικος, Υποψήφιος Δήμαρχος Μαραθώνα: «Ήρθε η ώρα το μεγάλο χωριό, να εξελιχθεί σε βιώσιμη πόλη»
Διαβάστηκε 1560 φορές

03-12-2018
Από τo Dimotisnews

Αποκλειστική συνέντευξη στη Βιργινία Μάρκου


Αντί προλόγου

Ο Κώστας Μπούτσικος γεννήθηκε στη Νέα Μάκρη το 1963, από μητέρα απόγονο των προσφύγων της Νέας Μάκρης, το γένος Παπαποστόλου και πατέρα, από ένα μικρό χωριό, τον Κονιάκο Φωκίδας. Πήγε Δημοτικό Σχολείο στη Νέα Μάκρη, τελείωσε το Γυμνάσιο - Λύκειο στον Μαραθώνα το 1980 και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αποφοιτώντας το 1985. Ξεκίνησε επαγγελματική σταδιοδρομία το 1988 και διατηρεί μέχρι σήμερα, γραφείο Πολιτικού Μηχανικού στη Νέα Μάκρη.

Αυτήν την περίοδο, φοιτά σε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών με αντικείμενο τη «Διαχείριση Αποβλήτων». Είναι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Μανιάτη, που κατάγεται από την Τρίπολη Αρκαδίας. Έχει τρία παιδιά που σπουδάζουν. Από νεαρός, ως παίκτης του Εθνικού Νέας Μάκρης και μέχρι σήμερα, ασχολείται με το ποδόσφαιρο και τελευταία ασχολείται με το βάδισμα, συμμετέχοντας στην Κλασική Διαδρομή του Μαραθωνίου Δρόμου, κάτι που ελπίζει να το κάνει συνεχώς, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Ο Κώστας Μπούτσικος πρόσφατα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Δημαρχιακό θώκο του Δήμου Μαραθώνα. 


Η συνέντευξη

Κύριε Μπούτσικε, είναι αλήθεια ότι στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στην περιοχή μας, ακούγεται θα λέγαμε, το όνομά σας ως εν δυνάμει υποψήφιος δήμαρχος. Τι ήταν αυτό που σας έπεισε να πάρετε οριστικά την απόφαση αυτήν τη φορά;
Πρώτα απ’ όλα κυρία Μάρκου, να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και να ευχηθώ μέσα από την εφημερίδα σας, σε όλους όσοι είναι υποψήφιοι στις επόμενες δημοτικές εκλογές, να έχουν πάνω απ’ όλα υγεία και να δώσουν ό,τι καλύτερο, για τον τόπο μας.
Δημοσιοποιώντας τις θέσεις μου συχνά - πυκνά, αρκετοί συμπολίτες μας, έβγαζαν πιθανόν το συμπέρασμα, ότι ίσως και να ήμουν ένας από τους υποψήφιους δήμαρχους της περιοχής μας. Κάτι που θα συνεχιστεί να γίνεται, λόγω του αστείρευτου ενδιαφέροντος για τον τόπο, στον οποίο γεννηθηκα. Αυτό που με ώθησε, είναι η συνεχής και ανησυχητικά πτωτική πορεία του Δήμου μας, με την ταυτόχρονη επαλήθευση πολλών από τις προβλέψεις μου τα τελευταία χρονια, έχοντας πάντα υψηλές απαιτήσεις για το επίπεδο του Καλλικρατικού Δήμου Μαραθώνα.

Είστε γέννημα θρέμμα κάτοικος Νέας Μάκρης και παράλληλα, πολιτικός μηχανικός. Συνδυασμός που καταδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι γνωρίζετε την περιοχή και τις ιδιομορφίες της. Με όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα, πιστεύετε ότι μία θητεία 4 χρόνων, είναι αρκετή για ν’ αλλάξει έστω και λίγο, προς το καλύτερο φυσικά, την εικόνα της πόλης μας;
Από πού να πρωταρχίσουμε και πού να τελειώσουμε!!! Προβλήματα δεκαετιών παραμένουν άλυτα και αρκετοί από τους υπεύθυνους, έχουν την άνεση να προκαλουν με πιθανές μελλοντικές τους υποψηφιότητες. Πλατείες εγκαταλελειμμένες, επικίνδυνες παιδικές χαρές, καταπατημένες παραλίες και κοινόχρηστοι χώροι για ιδιωτικό όφελος, ανύπαρκτη πολιτική προστασία, που δυστυχώς αυτή η έλλειψη πληρώθηκε με τεράστιο φόρο αίματος και τη δημιουργία τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων στο μέλλον!!! Παραλιακά μέτωπα, Σχινιάς, σχολικές στέγες που εξυπηρετούνται σ’ επαγγελματικά ακίνητα και σ’ επικίνδυνες θέσεις… Παντελής έλλειψη σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων. Πολιτιστική ανυπαρξία, εκτός από τις φιλότιμες προσπάθειες των Συλλόγων, χωρίς σχεδόν καμμία βοήθεια. Όλα αυτά μνημονεύονται, γιατί είναι αποτυπωμένα στο μυαλό μου, λόγω της καθημερινής μου επαφής, εδώ και χρόνια!
Λόγω χαρακτήρα, δεν θα κάνω αυτό που στηλιτεύω χρόνια ως πολίτης, δηλαδή να υποσχεθώ ποτάμια και γεφύρια!
Στα τέσσερα χρόνια, αυτό που σίγουρα θα γίνει και μάλιστα τους πρώτους έξι μήνες, είναι ο ρεαλιστικός σχεδιασμός και καθορισμός του αναπτυξιακού περιγράμματος του τεράστιου αυτού δήμου. Όσοι είμαστε μάχιμοι μηχανικοί, έχουμε μάθει από την αρχή σχεδόν της σταδιοδρομίας μας, ότι χωρίς λογικό διάγραμμα κι επίτευξη αλγόριθμου δεν πετυχαίνει τίποτα! Με τις απαραίτητες συνεναίσεις θα οριστικοποιηθούν οι κατευθυντήριες τάσεις και θ’ αρχίσει το έργο. Από την πρώτη μέρα θα γίνει έλεγχος του προγράμματος της καθημερινής διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς καμμία επιβάρυνση και χωρίς να υπάρχει ανάγκη άμεσων κονδυλίων, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα, τα οποία άμεσα θ’ αποδοθούν σε κοινωνικούς σκοπούς του Δήμου μας, ανακουφίζοντας τους δημότες. Γενικά, οι συνεργάτες μου κι εγώ, δίνουμε προτεραιότητα στο νοικοκύρεμα και όχι σε αοριστολογίες υποσχόμενοι. Υποσχόμεθα αυτά που μπορούμε, από τα χρήματα που ήδη έχουμε προυπολογίσει την εύρεσή τους.
Δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η αλλαγή πλεύσης στη λειτουργία των θεσμών του Δήμου. Θεωρούμε ότι το μοντέλο λειτουργίας των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εποχή της ταχύτητας, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δεν πρέπει να είναι αυτό που διαδραματίζεται στα Δημοτικά Συμβούλια και στα προσυμβούλια. Αναφέρομαι για όλη την Ελλάδα βέβαια, αλλά εμείς θα κάνουμε βήματα άμεσων αλλαγών, με κύριο μέλημα τη μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών και τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων. Θα τα μετατρέψουμε σ’ εργαλείο παραγωγής έργου και δεν θα είναι αυτό που ισχύει σήμερα και μοιάζει με καφενειακές διεργασίες άπειρου υπομονής και χωρίς σχεδόν ποτέ να βγαίνει ουσία.
Στο πρόγραμμά μας, το οποίο βασίζεται στους πυλώνες που δημοσιοποιήσαμε πριν λίγες μέρες, θα φαίνονται ξεκάθαρα όλες οι διαθέσεις μας,τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες. Μία από τις προκλήσεις αυτής της προσπάθειας, είναι η αναπόφευκτη σύγκριση με ό,τι έχουν δει μέχρι τώρα οι πολίτες και το αντιμετωπίζουμε με όσο το δυνατόν, καλοπροαίρετο τρόπο. Έχουν δίκιο να είναι καχύποπτοι, έχουν δίκιο να μην πιστεύουν πολλά απ’ όσα θ’ ακούσουν τις επόμενες μέρες. Τους κατανοώ πλήρως, αλλά θα ήθελα τις δικές μας ανησυχίες και διαθέσεις να μην τις ακούνε μόνον, αλλά να μελετάνε τις επεξηγήσεις μας και τους τρόπους που προτείνουμε, κάνοντας το ίδιο σε ό,τι θ’ ακούσουν ή θα διαβάσουν τους επόμενους μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, κι εντελώς επιγραμματικά: πού βρισκόμαστε σχετικά με το ΓΠΣ, τα σχέδια πόλης, αλλά και τη μελέτη για την ακτογραμμή; Και δεν σας ρωτούμε τυχαία, καθώς γνωρίζουμε ότι είναι θέματα τα οποία αφ ενός, γνωρίζετε άριστα και αφ’ ετέρου προβλήματα για τα οποία αγωνίζεστε προσωπικά, χρόνια τώρα...
Βρισκόμαστε δυστυχώς, σε περίοδο ωρίμανσης σαράντα ετών, στα περισσότερα από τα προβλήματα και σε άλλα, πιθανόν ακόμη περισσότερο. Ίσως είναι δύσκολο να το καταλάβουν κάποιοι και να μας πουν γκρινιάρηδες και μηδενιστές. Επιγραμματικά σας λέω, γιατί χρειάζεται πολύτομος καταγραφή.
Βαρνάβας - Γραμματικό: είναι ξεχασμένοι από τον Θεο και ντρεπόμαστε ιδιαίτερα. Εκεί δεν αρμόζουν ορισμοί, που θ’ ακουσθούν για τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη! Οι περιοχές αυτές, για κάποιους, βρίσκονται «κάπου» στον Δήμο μας, πολύ μακριά και με λίγους ψήφους, άρα δεν ασχολούνται ιδιαίτερα μαζί τους.
Μαραθώνας: Tι δεν ακούσαμε τα τελευταία χρόνια για αυτό το brand name! Ξέρετε ποιοι καταλαβαίνουν την αξία του διαμαντιού; Αυτοί που την ξέρουν! Η πλήρης σχεδόν ανυπαρξία Πολιτιστικού Σχεδιασμού στον τόπο μας, το αποδεικνύει περίτρανα! Προφανώς όλοι μιλάμε για τον Μαραθώνα που θα πρέπει να γίνει πυλώνας και πολύ σωστά κάνουμε. Μα πώς είναι δυνατόν αυτό να μη συμπεριλαμβάνει πάντοτε και τον Αρχαίο Ραμνούντα στο Γραμματικό! Είναι σαν να λέμε, ότι την εποχή που η Μελίνα μιλούσε για ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, εξαιρούσε τον λόφο της Πνύκας! Όσο δεν λειτουργεί ο εγκέφαλος μας, ΕΝΩΤΙΚΑ, στα πλαίσια του Καλλικρατικού Δήμου Μαραθώνα και παραμένει στα στενά όρια της παλαιάς Δημοτικής Κοινότητάς του, δεν πρόκειται να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτός ο Δήμος. Μέχρι και άποψη απόσχισης περιοχών ακούσαμε, λόγω της πλήρους έλλειψης της παραπάνω αντίληψης, που ανάφερα. Ακόμα κι επιλεκτική προτεραιότητα κατασκευής σχολικών κτιρίων, ανάλογα με την εγγύτητά τους, ακούσαμε! Άρα, βλέπουμε ότι τελικά τ’ αυτονόητα, πολλές φορές δεν είναι αυτονόητα...
Μιλάμε για Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που ήδη είναι ξεπερασμένο σαν εργαλείο και θα έπρεπε να έχουν γίνει πάρα πολλά, ενώ είμαστε ακόμα στους παλιούς ρυθμούς.
Νέα Μάκρη: Ακτογραμμή στο παραλιακό μέτωπο από Μάτι έως Νέα Μάκρη: Εκπονείται μελέτη, που τελειώνει πιστεύω σύντομα κι απεύχομαι να γίνει σοβαρό ατύχημα στο κέντρο της Νέας Mάκρης, πριν από την υλοποίηση του έργου αποκατάστασής της. Να υπενθυμίσουμε ότι η καταστροφική ζημιά δημιουργήθηκε από τελείως αυθαίρετη κατασκευή λιμενοβραχίονα, που δεν το αντιλήφθηκε κανείς, σε αυτό το Κρατος της φαιδράς πορτοκαλέας και δεν τιμωρήθηκε κανείς, βεβαίως βεβαίως!!! 
Εάν αυθαιρετούσε όμως καμμία καθαρίστρια με πλαστό απολυτήριο, θα την τακτοποιούσαμε μια χαρά. Έχει να γίνει ένταξη περιοχής σε σχέδιο από το 1990! Το Μάτι έχει προμελέτες από το 1988, όταν ξεκίνησα δηλαδή την επαγγελματική μου δράση, όπως και η Αγία Μαρίνα και το Ζούμπερι. Από τότε, υπάρχουν μέχρι σήμερα συμπολίτες μας, που ήταν τότε δημοτικοί σύμβουλοι και διεκδικούν ακόμη καρέκλες, για να μας πάνε μπροστά.
Έλεος!!!

Πώς κρίνετε την εξέλιξη και την τωρινή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, αναφορικά με τον ΧΥΤΑ;
Θ’ απαντήσω κυριολεκτώντας, με την πρόταση - θέση, που ακούγεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αλλά όχι για να εντυπωσιάσω: «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα». Δεν πρόκειται να πούμε ψέμματα, ούτε να κλείσουμε το μάτι σε κανέναν. Ούτε βέβαια θ’ ανεχτούμε κατηγορίες εις βάρος μας για κάτι που κυριολεκτικά έχει ωριμάσει εδώ και τόσα χρόνια από τις συμπεριφορές των υπευθύνων, που αρκετοί από αυτούς θα εκτεθούν στις επόμενες δημοτικές εκλογές κλείνοντας πάλι το μάτι με ψευτο-υποσχέσεις. Δεν θα πούμε ότι θα κλείσουμε τους ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ για να υφαρπάξουμε την ψήφο των δημοτών. Δεν θα πούμε ότι θα καταργήσουμε τους ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ γιατί το ακούσαμε και αυτό! Τα έργα δεν καταργούνται, οι Νόμοι καταργούνται! Δεν θ’ αφήσουμε όμως, τους διαχειριστές αυτού του έργου, να κάνουν ό,τι νομίζουν, χωρίς τις προβλεπόμενες συνέπειες και τις απαραίτητες κινητοποιήσεις. Αυτό που θα επιδιώξω και θα απαιτήσω, είναι να διεξαχθεί δημόσια αντιπαράθεση με όλους τους υποψήφιους για όλα τα θέματα και για όλα όσα δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν! Μάλιστα, εάν έχουν τη διάθεση σε κεντρικό τηλεοπτικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας! Αγαπώ τον τόπο μου περισσότερο από την καρέκλα και ντρέπομαι, όταν οι επιλογές είναι χαμηλών δυνατοτήτων! Ό ρόλος μας θα πρέπει να έχει απαραίτητα και παιδαγωγικό  χαρακτήρα.
Επίσης, θέλω να γνωρίζουν όσοι έχουν ως σύνθημα ότι «Δήμαρχος σημαίνει ΧΥΤΑ, κάνουν ένα επικίνδυνο λάθος. Από τα χειρότερα, υπάρχουν ακόμα πιο χειρότερα! Εάν επικρατήσει ένας δημαγωγός δήμαρχος σε αυτό το τεράστιο θέμα και τελικά λειτουργήσει το έργο, να είμαστε σίγουροι ότι θα δούμε ακόμη χειρότερα να συμβαίνουν στον τόπο μας.
Χωρίς να πλατειάσω, αναφέρομαι επιγραμματικά σε θέματα του άμεσου μέλλοντος, που εάν τα χειριστούν επικίνδυνοι δημαγωγοί δήμαρχοι, θα ειναι: Κάμπος του Μαραθωνα, Σχινιάς, παραλιακό μέτωπο, βιολογικος, δίκτυα αποχέτευσης.

Ας επανέλθουμε στην υποψηφιότητά σας, αφού έτσι κι αλλιώς, τα προβλήματα της περιοχής είναι αδύνατον να εξαντληθούν σε μία συνέντευξη. Πώς αντιλαμβάνεστε ως τώρα, να έχουν υποδεχτεί οι συμπολίτες μας, την απόφασή σας να διεκδικήσετε τον δημαρχιακό θώκο;
Δεν σας κρύβω ότι οι πολύ κοντινοί μου άνθρωποι, από την πρώτη στιγμή που το άκουσαν, γνωρίζοντας τον χαρακτήρα μου, μου είπαν ότι πρέπει να έχω τεράστια δύναμη γι αυτό το εγχείρημα και με παρότρυναν να το προσπαθήσω, γιατί με πιστεύουν και γνωρίζουν τις προθέσεις μου.
Κάποιοι, χαριτολογώντας μου είπαν, ότι αδυνατώντας να πω αναλήθειες, ξεκινάω με μειονέκτημα! Οι τοπικές κοινωνίες, απαιτώντας από ένα Δημοτικό Συμβούλιο, την ύπαρξη γνώσης, την έλλειψη γκρίζου παρελθόντος, την επαγγελματική ενασχόληση με πολύ κοντινό αντικείμενο των απαιτήσεων ενός Δήμου, την κομματική του απεξάρτηση, αποδέχονται με ικανοποίηση το εγχείρημά μας κι ελπίζω να το μετατρέψουν με την ετυμηγορία τους, σε πράξη. Ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα, που γοητεύουν σε αυτή την προσπάθεια, είναι η ανάδειξη στους νεώτερους δημότες μας, των διαφορετικών μας τρόπων σκέψης από τους συνηθισμένους και μάλιστα αντισυμβατικούς, κατά μια έννοια.

Έχετε προχωρήσει στο κομμάτι, στελέχωση και οργάνωση της Παράταξής σας;
Όπως σας ανάφερα προηγουμένως, λειτουργούμε με τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που εχουν συνηθίσει οι δημότες. Η στελέχωση δεν γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο «στράτευσης» με μοναδικό κριτήριο τις ψήφους που μπορεί να φέρει κάποιος από το σπίτι του! Πρώτα συζητάμε για τις διαθέσεις μας, ανταλάσσουμε παραγωγικές απόψεις, συμφωνούμε όσο το δυνατόν, σε περισσότερα θέματα και κατόπιν προχωράμε σε συνεργασίες και όχι σε στρατεύσεις!!!
Υποστηρίζω σθεναρά το μοντέλο των μνημονίων συνεργασίας και όχι το αρχηγικοκεντρικό σύστημα. Γι αυτό άλλωστε πιστεύω στις έντιμες και καλοπροαίρετες συνεργασίες, που στηρίζονται στην ανταλλαγή απόψεων μ’ επιχειρήματα, που αποδεικνύονται και όχι σε ιδεοληψίες, που μας φθείρουν. Με αυτό το σκεπτικό στελεχώνεται η προσπάθεια, η οποία δεν θα σταματήσει ούτε μετά τις εκλογές, γιατί απλούστατα όλοι μπορούν να προσφέρουν, εφόσον συμφωνούν στον διαφορετικό τρόπο σκέψης.

Τι γνώμη έχετε για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη» αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τις μετεκλογικές συνεργασίες;
Ανάφερα παραπάνω ότι θα έπρεπε πολλά πράγματα να λειτουργούν στη χώρα μας, με άλλον τρόπο και να έχουμε απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές μεθόδους. Γίνονται προσπάθειες στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ν’ απαγγιστρωθούμε από το κακό παρελθόν. Βρισκόμαστε στην τεχνολογία των σούπερ - ντούπερ ταχυτήτων και τα μυαλά μας είναι κολλημένα στην εποχή των διάτρητων καρτών των ηλεκτρονικών υπολογιστών! Πρώτα σκεπτόμαστε το εκλογικό σύστημα για ευνόητους βαλκανικούς λόγους και ίσως στο τέλος του νομοσχεδίου μπορεί ν’ ανφερθούμε στις επιτακτικά αναγκαίες δομές που θα πρέπει να έχει ο κάθε θεσμός των ΟΤΑ. Ένα παράδειγμα: Μ’ ενδιαφέρει ο Δήμος μου, να έχει μία Τεχνική Υπηρεσία πλήρως στελεχωμένη και ικανή να εκπληρώνει το καθήκον της, να έχει μια Οικονομική Υπηρεσία, να έχει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό ελέγχου της οποιασδήποτε διαφθοράς, ώστε ο πολίτης ν’ αρχίζει να εμπιστεύεται τον Δημο. Εάν δεν έχω αυτά και άλλα πολλά ακόμη, πρώτα τα δημιουργώ και μετά κάνω έναν τεράστιο Δήμο, όπως τον Δήμο ΜΑΡΑΘΩΝΑ!  Εάν θεωρήσουμε ότι το μέγα θέμα είναι ο εκλογικός νόμος των ΟΤΑ, η απάντησή μου, δεν μπορεί να είναι μονολεκτική. Επειδή πιστεύω στις καλοπροαίτερες συνεργασίες και καταδικάζω τις λογικές εκβιασμού, που στη χώρα μας είμαστε ολίγον επιρρεπείς, θα ελεγα μ’ επιφύλαξη το εξής: Η απλή αναλογική είναι μια ευκαιρία για εμάς τους νεοέλληνες ν’ αρχιζουμε ν’ αποδεικνύουμε, εάν είμαστε ώριμοι να τη χρησιμοποιήσουμε!
Τη θεωρώ σαν το μαχαίρι, που μπορεί να κόψουμε ψωμί, αλλά και να τραυματιστούμε!
Ειλικρινά, ελπίζω στην ωρίμανσή μας, μ’ επιφύλαξη…

Όροι χρήσης
Διαφημίσεις
Ταυτότητα
Επικοινωνία
Μέλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας
6977232183

Αριθμός Μητρώου Online Media: 13444
www.dimotisnews.gr © 2019 All rights reserved