×
AΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙ-ΚΗΠΟΣ ΥΓΕΙΑ LIFESTYLE ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ OΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΨΙΘΥΡΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΡΘΡΩΝ
H ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies.
Εφόσον πλοηγήστε σε αυτήν και χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Το κατάλαβα
Τρίτη 16 Αυγούστου 2022
6:41 πμ - 8:17 μμLIFESTYLE - Μαραθώνας
Mε θέμα την Ελληνική Γλώσσα το Γυμνάσιο του Μαραθώνα στην Ομογένεια της Γερμανίας
Διαβάστηκε 2384 φορές

22-12-2018
Από την Βιργινία Μάρκου
Δημοσιογράφο - συγγραφέα


Σημαντικές και ποικίλες είναι οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι μαθητές του Γυμνασίου Μαραθώνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στη Γερμανία (26-30 Νοεμβρίου) ύστερα από σχετική πρόσκληση που έλαβε το σχολείο από το Ελληνικό Λύκειο Αννοβέρου.

Το ταξίδι

Όπως μας ανέφεραν οι υπεύθυνες καθηγήτριες, κα Χαριτίνη Τριγάζη και Μαρία Μαλεφάκη: «Το ταξίδι αυτό ήρθε να ολοκληρώσει μια σπουδαία δράση που πραγματοποίησαν από κοινού την περασμένη σχολική χρονιά το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Μαραθώνα με θέμα την ελληνική γλώσσα. Στη διάρκειά της και με την πολύτιμη βοήθεια της τ. Σχολικής Συμβούλου κυρίας Λουκίας Στέφου ήρθαμε σε επαφή με επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Νέου Ελληνισμού στο Βερολίνο, τον κύριο Bart Soetheart.
Με αφορμή αυτή τη σημαντική συνεργασία γεννήθηκε και η ιδέα του συγκεκριμένου ταξιδιού: επικοινωνήσαμε, ως Γυμνάσιο Μαραθώνα, με το Ε.Λ. Αννοβέρου, λάβαμε την πρόσκληση και στη συνέχεια οργανώσαμε και τις υπόλοιπες δράσεις. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Λύκειο, το οποίο έλαβε επίσης πρόσκληση, κι έτσι πολλοί μαθητές μας που είχαν εκπονήσει εξαιρετικές εργασίες αλλά είχαν αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο μπόρεσαν να λάβουν μέρος ως μαθητές του Λυκείου πλέον. Η επικοινωνία με τη Γερμανία είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο αλλά δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια λόγω της δαιδαλώδους διαδικασίας που απαιτείται μέχρι την πολυπόθητη έγκριση. Ωστόσο, βάλαμε μια άνω τελεία και δώσαμε υπόσχεση στους μαθητές μας να το πετύχουμε την επόμενη σχολική χρονιά, όπως και έγινε. Θα ήταν πραγματικά σημαντικό να απλοποιηθεί με κάποιο τρόπο όλη αυτή η σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία γιατί μπορεί εύκολα να λειτουργήσει ως τροχοπέδη σε τέτοιες προσπάθειες με αποτέλεσμα οι μαθητές να στερούνται σπουδαίες εμπειρίες. Μέσα σε όλα όμως υπήρξε  σημαντική η στήριξη που είχαμε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας με τις ενέργειες του προκειμένου να εξασφαλιστεί οικονομική ενίσχυση προς τους μαθητές από τον κ. Θανάση Μαρτίνο, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά!
Τέλος, ευχαριστούμε τους μαθητές μας για την υποδειγματική, πραγματικά, συμπεριφορά τους σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού! Μέσα από τη χαρά και τον ενθουσιασμό που βλέπαμε μάτια τους μπορούμε να αντλούμε τη δύναμη να ανταποκριθούμε στο δύσκολο έργο μας. Τα παιδιά χρειάζονται διαρκώς κίνητρα και το δημόσιο σχολείο στήριξη από την πολιτεία αλλά και την κοινωνία».

Η Ελληνική γλώσσα

Οι μαθητές κατά την επίσκεψή τους στο Ε.Λ. Αννοβέρου γνώρισαν και συζήτησαν με τους ομογενείς Έλληνες μαθητές και παράλληλα παρουσίασαν εργασίες τους με θέμα την ελληνική γλώσσα.
Δεύτερη επίσκεψη των μαθητών αποτέλεσε το Freie Universität, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Εκεί, πέρα από την έδρα των Νεοελληνικών σπουδών, λειτουργεί από το 2014 και το Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG με συγχρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος). Ο συντονιστής του Κέντρου Dr. Κωνσταντίνος Κοσμάς μίλησε στα παιδιά για τη σπουδαία εκδοτική προσπάθεια που γίνεται εκεί (ελληνικά επιστημονικά και λογοτεχνικά έργα σε γερμανική μετάφραση). Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο εσωτερικό του κτηρίου-εγκεφάλου, δηλ. τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστήμιου, μια πρωτόγνωρη πραγματικά εμπειρία για αυτούς.
Στο Βερολίνο, όμως, στο πλαίσιο άλλης προγραμματισμένης δράσης, τα παιδιά απόλαυσαν πραγματικά τη γνωριμία τους με τους μαθητές του Κρατικού Ευρωπαϊκού Σχολείου, οι οποίοι αφού τους υποδέχτηκαν τους παρουσίασαν οι ίδιοι το δίγλωσσο πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζεται στο σχολείο τους και στη συνέχεια συζήτησαν μαζί τους για αρκετή ώρα χωρισμένοι ανά τάξη σε παρέες.
Οι παραπάνω εκπαιδευτικές επισκέψεις πλαισιώθηκαν από ξεναγήσεις σε σημαντικά αξιοθέατα των πόλεων που επισκέφτηκαν τα δύο σχολεία: Μουσείο Περγάμου, Πύλη του Βρανδεμβούργου, Γερμανικό Κοινοβούλιο, Μνημείο του Ολοκαυτώματος, Τείχος Βερολίνου, Σημείο Ελέγχου Τσάρλι, East Side Gallery, αλλά και Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Sprengel και Κήποι Herrenhäuser (Αννόβερο).

Ο λόγος στους μαθητές

Ήταν ένα συνηθισμένο ταξίδι αυτό που κάνατε με το σχολείο σας στη Γερμανία; Τι διαφορετικό είχε από άλλα ταξίδια που έχεις κάνει μέχρι τώρα;
• Το εκπαιδευτικό ταξίδι που πραγματοποίησε το σχολείο μου στη Γερμανία δεν ήταν ένα συνηθισμένο ταξίδι γιατί μέσα από αυτή την εμπειρία μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα και καινούρια πράγματα. Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τρεις πόλεις της Γερμανίας, το Αννόβερο, τη Βρέμη και το Βερολίνο και μέσα από τις ξεναγήσεις ακούσαμε πολλά σημαντικά πράγματα. (Κωνσταντίνος Γεραμάνης, Γ΄ γυμνασίου)
• Το ταξίδι αυτό ήταν ασυνήθιστο, διότι ήταν το πρώτο ταξίδι που έκανα με το σχολείο μου και μάλιστα εκπροσωπώντας το μαζί με τους συμμαθητές μου. (Μάνος Ζαχαριουδάκης, Β΄ γυμνασίου)
• Όχι, δεν ήταν καθόλου συνηθισμένο αυτό το ταξίδι. Ήταν το καλύτερο ταξίδι που έχω πάει στη ζωή μου και θα το θυμάμαι για πάντα. (Κωνσταντίνος Χιονάτος, Β΄ γυμνασίου)
• Φυσικά και δεν ήταν ένα συνηθισμένο ταξίδι! Είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε χρόνο με τους συμμαθητές μας αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Δεν ήταν απλά ένα ταξίδι αποκλειστικά μόνο για την διασκέδασή μας αλλά ένα εκπαιδευτικό ταξίδι που μέσα από αυτό μάθαμε πολλά σημαντικά πράγματα. (Κωνσταντίνα Καραβά, Γ΄ γυμνασίου)

Τι είναι αυτό που σου άρεσε περισσότερο από αυτό το ταξίδι;
• Το πιο ενδιαφέρον σ’ αυτό το ταξίδι ήταν η γνωριμία μας με τα παιδιά στο Ευρωπαϊκό σχολείο του Βερολίνου, τα οποία μαθαίνουν ελληνικά εκτός από τα γερμανικά. Τα περισσότερα από αυτά έχουν μεταναστεύσει μαζί με τις οικογένειές τους στη Γερμανία. Μας μίλησαν για τη λειτουργία του σχολείου τους και τόνισαν τις σημαντικές διαφορές του σε σχέση με τα ελληνικά, αφού κάποια από αυτά τα παιδιά είχαν ζήσει και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα. (Κλεοπάτρα Ζήλιου, Γ΄ γυμνασίου)
• Στο ταξίδι αυτό τα περισσότερα πράγματα που είδαμε μου άρεσαν: οι κήποι στο Αννόβερο, η στολισμένη και με χριστουγεννιάτικο κλίμα Βρέμη, τα φιλόξενα παιδιά του σχολείου στο Βερολίνο, το μεγάλο πανεπιστήμιο στο Βερολίνο και φυσικά τα αξιοθέατα της πόλης. Επιπλέον το μουσείο της Περγάμου ήταν πολύ εντυπωσιακό! (Μάρω Κοροβέση, Γ΄ γυμνασίου)
• Μου άρεσε που επισκεφτήκαμε σχολεία και γνωρίσαμε παιδιά της ηλικίας μας. Αλλά μου άρεσαν πολύ και τα αξιοθέατα που είδαμε, Επίσης, είδα ότι στη χώρα αυτή έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής και τελείως διαφορετικούς νόμους! (Δημήτρης Κάβουρας, Β΄ γυμνασίου)

Επισκεφτήκατε δύο σχολεία στη Γερμανία. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από τα σχολεία αυτά; Πόσο διαφορετικά σου φάνηκαν από τα σχολεία στην Ελλάδα;
• Και στα δύο σχολεία μας υποδέχτηκαν με πολλή όρεξη και καλοσύνη. Ανταλλάξαμε αρκετές απόψεις σχετικά με τα σχολεία στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Τα σχολεία εκεί είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με τα δικά μας. (Έφη Γρίβα, Γ΄ γυμνασίου)
• Τα σχολεία που επισκεφτήκαμε είχαν πολύ καλές εγκαταστάσεις. Όμως και τα παιδιά φαίνεται πως σέβονταν και πρόσεχαν τους χώρους, δεν τους λέρωναν! (Κοσμάς Χρυσούλας, Β΄ γυμνασίου)

Με τα παιδιά που συναντηθήκατε για ποια πράγματα συζητήσατε;
• Τα παιδιά ήταν πολύ φιλόξενα και πολύ χαρούμενα που επισκεφτήκαμε το σχολείο τους. Κυρίως συζητήσαμε για την καθημερινότητά τους κι εκείνα μας ρώτησαν για τη δική μας. Επίσης, μιλήσαμε  για τα ενδιαφέροντά τους και για τη σχέση τους με την Ελλάδα. Τα περισσότερα έρχονται κάθε καλοκαίρι για να δουν τους συγγενείς τους. (Ελευθερία Κιούση, Β΄ γυμνασίου)
• Με τα παιδιά που γνωρίσαμε συζητήσαμε για διάφορα πράγματα. Για τον τρόπο που διδάσκονται τα μαθήματα στο σχολείο, για το πώς ήταν η ζωή τους στην Ελλάδα και πώς είναι τώρα στη Γερμανία, πώς περνούν το χρόνο τους κτλ. Κάποια από αυτά τα παιδιά έχουν γεννηθεί εκεί από Έλληνες γονείς και δεν έχουν πάει ποτέ στην Ελλάδα. Κάποια άλλα έχουν γεννηθεί στη χώρα μας και πήγαν πρόσφατα στη Γερμανία για να βρουν οι γονείς τους καλύτερη δουλειά. Σε κάποιους αρέσει περισσότερο η ζωή στη Ελλάδα, σε κάποιους άλλους η ζωή στη Γερμανία. Αλλά δεν παύει να λείπει σε όλους η πατρίδα τους. (Λεμονιά Γκιουρσάνη, Γ΄ γυμνασίου)

Πώς σας φάνηκε που επισκεφτήκατε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στη Γερμανία; Ποια είναι η σχέση του με την ελληνική γλώσσα;
Το πανεπιστήμιο που επισκεφτήκαμε ήταν υπέροχο. Είναι ένα σύγχρονο κτήριο με άψογες εγκαταστάσεις και δεν θυμίζει τίποτα απολύτως με τα δικά μας πανεπιστήμια. Είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε σε έναν από τους χώρους του πανεπιστημίου, στην βιβλιοθήκη που είναι κατασκευασμένη σε σχήμα ανθρώπινου εγκεφάλου. Η ξενάγηση μας έγινε από μια Ελληνίδα που μας είπε πολλές πληροφορίες. Μια από αυτές ήταν η αντιμετώπιση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό. Η σχέση του πανεπιστημίου με την ελληνική γλώσσα είναι πολύ ενδιαφέρουσα όχι μόνο για τα νέα ελληνικά αλλά ακόμα και για τα αρχαία. Είχα την ευκαιρία μαζί με κάποιους άλλους συμμαθητές μου να επισκεφθούμε το γραφείου του συντονιστή. Τα λόγια που μας είπε και το ενδιαφέρον που έχουν στο εξωτερικό για την ελληνική γλώσσα σε κάνουν να νιώθεις υπερήφανος. Ο κύριος και αυτός ήταν ένας από τους πολλούς Έλληνες που έχει το Βερολίνο. Ένα από τα τόσα πράγματα που μας έδειξε και που μου προκάλεσαν ενδιαφέρον των παιδιών ήταν έργα σπουδαίων Ελλήνων συγγραφέων που είχαν μεταφραστεί στα γερμανικά. (Σοφία Κλεφτάκη, Γ΄ γυμνασίου)

Θα ξαναέπαιρνες μέρος σε ένα τέτοιο ταξίδι; Πιστεύεις πως πρέπει τα σχολεία να προγραμματίζουν τέτοιες δράσεις και γιατί;
• Κατά τη γνώμη μου τέτοιου είδους ταξίδια είναι πολύ χρήσιμα για εμάς, επειδή έτσι γνωρίζουμε καινούρια μέρη, καινούριους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο ζωής από τον δικό μας. Θα ήθελα πολύ να ξαναπάρω μέρος σε κάτι τέτοιο. (Κατερίνα Κλεφτάκη, Β΄ γυμνασίου)
• Ναι, θα ξαναέπαιρνα μέρος, γιατί πιστεύω πως τέτοια ταξίδια αξίζουν πολύ και θα πρέπει και άλλα σχολεία να οργανώνουν παρόμοιες δράσεις. Είναι καλό και για το σχολείο κα για τα παιδιά, γιατί με αυτό τον τρόπο αποκτούν καινούριες εμπειρίες και γνώσεις για τις χώρες που επισκέπτονται, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους. (Αΐντα Ιμεράι, Γ΄ γυμνασίου)
• Φυσικά! Πρέπει να γίνονται πιο συχνά τέτοια ταξίδια, διότι είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που όλοι οι μαθητές αξίζει να ζήσουν. Είναι μεγάλη χαρά να ταξιδεύεις τόσο μακριά με τους φίλους και τους καθηγητές σου και να ζείτε τέτοιες εμπειρίες μαζί! (Μαρία Μυλωνά, Γ΄ γυμνασίου)

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ


Διαβάστε επίσης
 
Μαραθώνας - ΨΙΘΥΡΟΙ
Έχεις SMS... Προς τον Δήμαρχο Μαραθώνα:...
 
Μαραθώνας - LIFESTYLE
Ο Μπόρις Τζόνσον ψωνίζει μόνος του...
 
Μαραθώνας - LIFESTYLE
Δήμος Μαραθώνος: Ανακοίνωση - Ενημέρωση για...
 
Μαραθώνας - LIFESTYLE
Δήμος Μαραθώνος: Ενημερωτική δράση Πολιτικής Προστασίας...

H ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies.
Εφόσον πλοηγήστε σε αυτήν και χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Το κατάλαβα
Τρίτη 16 Αυγούστου 2022
6:41 πμ - 8:17 μμ


ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ


LIFESTYLE - Μαραθώνας
Mε θέμα την Ελληνική Γλώσσα το Γυμνάσιο του Μαραθώνα στην Ομογένεια της Γερμανίας
Διαβάστηκε 2384 φορές

22-12-2018
Από την Βιργινία Μάρκου
Δημοσιογράφο - συγγραφέα
Σημαντικές και ποικίλες είναι οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι μαθητές του Γυμνασίου Μαραθώνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στη Γερμανία (26-30 Νοεμβρίου) ύστερα από σχετική πρόσκληση που έλαβε το σχολείο από το Ελληνικό Λύκειο Αννοβέρου.

Το ταξίδι

Όπως μας ανέφεραν οι υπεύθυνες καθηγήτριες, κα Χαριτίνη Τριγάζη και Μαρία Μαλεφάκη: «Το ταξίδι αυτό ήρθε να ολοκληρώσει μια σπουδαία δράση που πραγματοποίησαν από κοινού την περασμένη σχολική χρονιά το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Μαραθώνα με θέμα την ελληνική γλώσσα. Στη διάρκειά της και με την πολύτιμη βοήθεια της τ. Σχολικής Συμβούλου κυρίας Λουκίας Στέφου ήρθαμε σε επαφή με επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Νέου Ελληνισμού στο Βερολίνο, τον κύριο Bart Soetheart.
Με αφορμή αυτή τη σημαντική συνεργασία γεννήθηκε και η ιδέα του συγκεκριμένου ταξιδιού: επικοινωνήσαμε, ως Γυμνάσιο Μαραθώνα, με το Ε.Λ. Αννοβέρου, λάβαμε την πρόσκληση και στη συνέχεια οργανώσαμε και τις υπόλοιπες δράσεις. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Λύκειο, το οποίο έλαβε επίσης πρόσκληση, κι έτσι πολλοί μαθητές μας που είχαν εκπονήσει εξαιρετικές εργασίες αλλά είχαν αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο μπόρεσαν να λάβουν μέρος ως μαθητές του Λυκείου πλέον. Η επικοινωνία με τη Γερμανία είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο αλλά δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια λόγω της δαιδαλώδους διαδικασίας που απαιτείται μέχρι την πολυπόθητη έγκριση. Ωστόσο, βάλαμε μια άνω τελεία και δώσαμε υπόσχεση στους μαθητές μας να το πετύχουμε την επόμενη σχολική χρονιά, όπως και έγινε. Θα ήταν πραγματικά σημαντικό να απλοποιηθεί με κάποιο τρόπο όλη αυτή η σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία γιατί μπορεί εύκολα να λειτουργήσει ως τροχοπέδη σε τέτοιες προσπάθειες με αποτέλεσμα οι μαθητές να στερούνται σπουδαίες εμπειρίες. Μέσα σε όλα όμως υπήρξε  σημαντική η στήριξη που είχαμε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας με τις ενέργειες του προκειμένου να εξασφαλιστεί οικονομική ενίσχυση προς τους μαθητές από τον κ. Θανάση Μαρτίνο, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά!
Τέλος, ευχαριστούμε τους μαθητές μας για την υποδειγματική, πραγματικά, συμπεριφορά τους σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού! Μέσα από τη χαρά και τον ενθουσιασμό που βλέπαμε μάτια τους μπορούμε να αντλούμε τη δύναμη να ανταποκριθούμε στο δύσκολο έργο μας. Τα παιδιά χρειάζονται διαρκώς κίνητρα και το δημόσιο σχολείο στήριξη από την πολιτεία αλλά και την κοινωνία».

Η Ελληνική γλώσσα

Οι μαθητές κατά την επίσκεψή τους στο Ε.Λ. Αννοβέρου γνώρισαν και συζήτησαν με τους ομογενείς Έλληνες μαθητές και παράλληλα παρουσίασαν εργασίες τους με θέμα την ελληνική γλώσσα.
Δεύτερη επίσκεψη των μαθητών αποτέλεσε το Freie Universität, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Εκεί, πέρα από την έδρα των Νεοελληνικών σπουδών, λειτουργεί από το 2014 και το Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG με συγχρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος). Ο συντονιστής του Κέντρου Dr. Κωνσταντίνος Κοσμάς μίλησε στα παιδιά για τη σπουδαία εκδοτική προσπάθεια που γίνεται εκεί (ελληνικά επιστημονικά και λογοτεχνικά έργα σε γερμανική μετάφραση). Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο εσωτερικό του κτηρίου-εγκεφάλου, δηλ. τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστήμιου, μια πρωτόγνωρη πραγματικά εμπειρία για αυτούς.
Στο Βερολίνο, όμως, στο πλαίσιο άλλης προγραμματισμένης δράσης, τα παιδιά απόλαυσαν πραγματικά τη γνωριμία τους με τους μαθητές του Κρατικού Ευρωπαϊκού Σχολείου, οι οποίοι αφού τους υποδέχτηκαν τους παρουσίασαν οι ίδιοι το δίγλωσσο πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζεται στο σχολείο τους και στη συνέχεια συζήτησαν μαζί τους για αρκετή ώρα χωρισμένοι ανά τάξη σε παρέες.
Οι παραπάνω εκπαιδευτικές επισκέψεις πλαισιώθηκαν από ξεναγήσεις σε σημαντικά αξιοθέατα των πόλεων που επισκέφτηκαν τα δύο σχολεία: Μουσείο Περγάμου, Πύλη του Βρανδεμβούργου, Γερμανικό Κοινοβούλιο, Μνημείο του Ολοκαυτώματος, Τείχος Βερολίνου, Σημείο Ελέγχου Τσάρλι, East Side Gallery, αλλά και Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Sprengel και Κήποι Herrenhäuser (Αννόβερο).

Ο λόγος στους μαθητές

Ήταν ένα συνηθισμένο ταξίδι αυτό που κάνατε με το σχολείο σας στη Γερμανία; Τι διαφορετικό είχε από άλλα ταξίδια που έχεις κάνει μέχρι τώρα;
• Το εκπαιδευτικό ταξίδι που πραγματοποίησε το σχολείο μου στη Γερμανία δεν ήταν ένα συνηθισμένο ταξίδι γιατί μέσα από αυτή την εμπειρία μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα και καινούρια πράγματα. Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τρεις πόλεις της Γερμανίας, το Αννόβερο, τη Βρέμη και το Βερολίνο και μέσα από τις ξεναγήσεις ακούσαμε πολλά σημαντικά πράγματα. (Κωνσταντίνος Γεραμάνης, Γ΄ γυμνασίου)
• Το ταξίδι αυτό ήταν ασυνήθιστο, διότι ήταν το πρώτο ταξίδι που έκανα με το σχολείο μου και μάλιστα εκπροσωπώντας το μαζί με τους συμμαθητές μου. (Μάνος Ζαχαριουδάκης, Β΄ γυμνασίου)
• Όχι, δεν ήταν καθόλου συνηθισμένο αυτό το ταξίδι. Ήταν το καλύτερο ταξίδι που έχω πάει στη ζωή μου και θα το θυμάμαι για πάντα. (Κωνσταντίνος Χιονάτος, Β΄ γυμνασίου)
• Φυσικά και δεν ήταν ένα συνηθισμένο ταξίδι! Είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε χρόνο με τους συμμαθητές μας αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Δεν ήταν απλά ένα ταξίδι αποκλειστικά μόνο για την διασκέδασή μας αλλά ένα εκπαιδευτικό ταξίδι που μέσα από αυτό μάθαμε πολλά σημαντικά πράγματα. (Κωνσταντίνα Καραβά, Γ΄ γυμνασίου)

Τι είναι αυτό που σου άρεσε περισσότερο από αυτό το ταξίδι;
• Το πιο ενδιαφέρον σ’ αυτό το ταξίδι ήταν η γνωριμία μας με τα παιδιά στο Ευρωπαϊκό σχολείο του Βερολίνου, τα οποία μαθαίνουν ελληνικά εκτός από τα γερμανικά. Τα περισσότερα από αυτά έχουν μεταναστεύσει μαζί με τις οικογένειές τους στη Γερμανία. Μας μίλησαν για τη λειτουργία του σχολείου τους και τόνισαν τις σημαντικές διαφορές του σε σχέση με τα ελληνικά, αφού κάποια από αυτά τα παιδιά είχαν ζήσει και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα. (Κλεοπάτρα Ζήλιου, Γ΄ γυμνασίου)
• Στο ταξίδι αυτό τα περισσότερα πράγματα που είδαμε μου άρεσαν: οι κήποι στο Αννόβερο, η στολισμένη και με χριστουγεννιάτικο κλίμα Βρέμη, τα φιλόξενα παιδιά του σχολείου στο Βερολίνο, το μεγάλο πανεπιστήμιο στο Βερολίνο και φυσικά τα αξιοθέατα της πόλης. Επιπλέον το μουσείο της Περγάμου ήταν πολύ εντυπωσιακό! (Μάρω Κοροβέση, Γ΄ γυμνασίου)
• Μου άρεσε που επισκεφτήκαμε σχολεία και γνωρίσαμε παιδιά της ηλικίας μας. Αλλά μου άρεσαν πολύ και τα αξιοθέατα που είδαμε, Επίσης, είδα ότι στη χώρα αυτή έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής και τελείως διαφορετικούς νόμους! (Δημήτρης Κάβουρας, Β΄ γυμνασίου)

Επισκεφτήκατε δύο σχολεία στη Γερμανία. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από τα σχολεία αυτά; Πόσο διαφορετικά σου φάνηκαν από τα σχολεία στην Ελλάδα;
• Και στα δύο σχολεία μας υποδέχτηκαν με πολλή όρεξη και καλοσύνη. Ανταλλάξαμε αρκετές απόψεις σχετικά με τα σχολεία στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Τα σχολεία εκεί είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με τα δικά μας. (Έφη Γρίβα, Γ΄ γυμνασίου)
• Τα σχολεία που επισκεφτήκαμε είχαν πολύ καλές εγκαταστάσεις. Όμως και τα παιδιά φαίνεται πως σέβονταν και πρόσεχαν τους χώρους, δεν τους λέρωναν! (Κοσμάς Χρυσούλας, Β΄ γυμνασίου)

Με τα παιδιά που συναντηθήκατε για ποια πράγματα συζητήσατε;
• Τα παιδιά ήταν πολύ φιλόξενα και πολύ χαρούμενα που επισκεφτήκαμε το σχολείο τους. Κυρίως συζητήσαμε για την καθημερινότητά τους κι εκείνα μας ρώτησαν για τη δική μας. Επίσης, μιλήσαμε  για τα ενδιαφέροντά τους και για τη σχέση τους με την Ελλάδα. Τα περισσότερα έρχονται κάθε καλοκαίρι για να δουν τους συγγενείς τους. (Ελευθερία Κιούση, Β΄ γυμνασίου)
• Με τα παιδιά που γνωρίσαμε συζητήσαμε για διάφορα πράγματα. Για τον τρόπο που διδάσκονται τα μαθήματα στο σχολείο, για το πώς ήταν η ζωή τους στην Ελλάδα και πώς είναι τώρα στη Γερμανία, πώς περνούν το χρόνο τους κτλ. Κάποια από αυτά τα παιδιά έχουν γεννηθεί εκεί από Έλληνες γονείς και δεν έχουν πάει ποτέ στην Ελλάδα. Κάποια άλλα έχουν γεννηθεί στη χώρα μας και πήγαν πρόσφατα στη Γερμανία για να βρουν οι γονείς τους καλύτερη δουλειά. Σε κάποιους αρέσει περισσότερο η ζωή στη Ελλάδα, σε κάποιους άλλους η ζωή στη Γερμανία. Αλλά δεν παύει να λείπει σε όλους η πατρίδα τους. (Λεμονιά Γκιουρσάνη, Γ΄ γυμνασίου)

Πώς σας φάνηκε που επισκεφτήκατε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στη Γερμανία; Ποια είναι η σχέση του με την ελληνική γλώσσα;
Το πανεπιστήμιο που επισκεφτήκαμε ήταν υπέροχο. Είναι ένα σύγχρονο κτήριο με άψογες εγκαταστάσεις και δεν θυμίζει τίποτα απολύτως με τα δικά μας πανεπιστήμια. Είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε σε έναν από τους χώρους του πανεπιστημίου, στην βιβλιοθήκη που είναι κατασκευασμένη σε σχήμα ανθρώπινου εγκεφάλου. Η ξενάγηση μας έγινε από μια Ελληνίδα που μας είπε πολλές πληροφορίες. Μια από αυτές ήταν η αντιμετώπιση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό. Η σχέση του πανεπιστημίου με την ελληνική γλώσσα είναι πολύ ενδιαφέρουσα όχι μόνο για τα νέα ελληνικά αλλά ακόμα και για τα αρχαία. Είχα την ευκαιρία μαζί με κάποιους άλλους συμμαθητές μου να επισκεφθούμε το γραφείου του συντονιστή. Τα λόγια που μας είπε και το ενδιαφέρον που έχουν στο εξωτερικό για την ελληνική γλώσσα σε κάνουν να νιώθεις υπερήφανος. Ο κύριος και αυτός ήταν ένας από τους πολλούς Έλληνες που έχει το Βερολίνο. Ένα από τα τόσα πράγματα που μας έδειξε και που μου προκάλεσαν ενδιαφέρον των παιδιών ήταν έργα σπουδαίων Ελλήνων συγγραφέων που είχαν μεταφραστεί στα γερμανικά. (Σοφία Κλεφτάκη, Γ΄ γυμνασίου)

Θα ξαναέπαιρνες μέρος σε ένα τέτοιο ταξίδι; Πιστεύεις πως πρέπει τα σχολεία να προγραμματίζουν τέτοιες δράσεις και γιατί;
• Κατά τη γνώμη μου τέτοιου είδους ταξίδια είναι πολύ χρήσιμα για εμάς, επειδή έτσι γνωρίζουμε καινούρια μέρη, καινούριους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο ζωής από τον δικό μας. Θα ήθελα πολύ να ξαναπάρω μέρος σε κάτι τέτοιο. (Κατερίνα Κλεφτάκη, Β΄ γυμνασίου)
• Ναι, θα ξαναέπαιρνα μέρος, γιατί πιστεύω πως τέτοια ταξίδια αξίζουν πολύ και θα πρέπει και άλλα σχολεία να οργανώνουν παρόμοιες δράσεις. Είναι καλό και για το σχολείο κα για τα παιδιά, γιατί με αυτό τον τρόπο αποκτούν καινούριες εμπειρίες και γνώσεις για τις χώρες που επισκέπτονται, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους. (Αΐντα Ιμεράι, Γ΄ γυμνασίου)
• Φυσικά! Πρέπει να γίνονται πιο συχνά τέτοια ταξίδια, διότι είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που όλοι οι μαθητές αξίζει να ζήσουν. Είναι μεγάλη χαρά να ταξιδεύεις τόσο μακριά με τους φίλους και τους καθηγητές σου και να ζείτε τέτοιες εμπειρίες μαζί! (Μαρία Μυλωνά, Γ΄ γυμνασίου)

Όροι χρήσης
Σχετικά με τα cookies
Διαφημίσεις
Ταυτότητα
Επικοινωνία
Μέλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας
6977232183

Αριθμός Μητρώου Online Media: 13444
www.dimotisnews.gr © 2022 All rights reserved