×
AΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙ-ΚΗΠΟΣ ΥΓΕΙΑ LIFESTYLE ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ OΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΨΙΘΥΡΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΡΘΡΩΝ
H ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies.
Εφόσον πλοηγήστε σε αυτήν και χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Το κατάλαβα
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019
7:34 πμ - 5:07 μμΕΙΔΗΣΕΙΣ - Ανατολική Αττική
O Σ.Π.Α.Π. συμμετείχε με Διοίκηση, εθελοντές και υδροφόρο όχημα στην Άσκηση πεδίου «Δια Πυρός 2017» που διοργάνωσε το Πυροσβεστικό Σώμα στο Πεντελικό
Διαβάστηκε 815 φορές

15-12-2019
Από τo Dimotisnews
Δελτίο Τύπου

Ο Σύνδεσμος για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) συμμετείχε στην Άσκηση πεδίου «Δια Πυρός 2017» η οποία διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής (ΠΕ.ΠΥ.Δ.), παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου ΠΣ Βασίλειου Καπέλιου, στη δασική περιοχή του Διονύσου, με επικεφαλής τον Υποστράτηγο ΠΣ Κωνσταντίνο Γιόβα.
Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, η άσκηση αφορούσε την αντιμετώπιση μεγάλης κλίμακας δασική πυρκαγιά σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων σε τέτοιου είδους περιστατικό φορέων.  Στόχος της άσκησης ήταν κυρίως, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων επιχειρησιακών δομών και διαδικασιών καθώς και η αξιολόγηση της ετοιμότητας του μηχανισμού και της ποιότητας της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, δασική πυρκαγιά εκδηλώνεται, από άγνωστη αιτία, σε ημέρα με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, σε περιοχή με έντονο ανάγλυφο και σχετικά χαμηλή βλάστηση, η οποία κινείται ανεξέλεγκτα, για χρονικό διάστημα μιας ώρας περίπου από την αρχική εκδήλωση μέχρι τον τελικό έλεγχο και καταλαμβάνει τελικά έκταση περίπου 1300 στρεμμάτων, χωρίς να κινδυνεύσουν άμεσα κατοικημένες περιοχές.
Ο Σ.Π.Α.Π. συμμετείχε στην άσκηση με Διοίκηση, εθελοντές και ένα υδροφόρο όχημα. Το όχημα του Σ.Π.Α.Π. είχε πάρει θέση στο σημείο που υπεδείχθη από το Πυροσβεστικό Σώμα, με στόχο να επέμβει όταν και όποτε κριθεί αναγκαίο.
Στην άσκηση συμμετείχαν επίγειες δυνάμεις από τους: 6ο, 9ο και 12ο Πυροσβεστικούς Σταθμούς Αθηνών, την 1η Ε.Μ.Α.Κ., ΕΛ.ΑΣ., Ε.Κ.Α.Β και τον Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.). Συμμετείχαν επίσης, οι Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης Ροδόπολης, ο Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου και το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πεντέλης.
Κατά τη διεξαγωγή της άσκησης χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ (drones), για τον εντοπισμό της εστίας της πυρκαγιάς, τον τελικό έλεγχό της και την πρώτη αποτύπωση της καμένης έκτασης. Δύο αεροσκάφη Canadair CL-215 έκαναν ρίψεις νερού, ενώ ο εναέριος συντονισμός πραγματοποιήθηκε από το συντονιστικό ελικόπτερο ΒΚ - 117 του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε ετοιμότητα παρέμεναν κοντά στο πεδίο της άσκησης ένα ασθενοφόρο του ΠΣ και το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών. Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» σε συνεργασία με το Ε.Σ.Κ.Ε. είχαν τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων της άσκησης.
Την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπαρχηγός Υποστήριξης Αντιστράτηγος ΠΣ Σωτήριος Τερζούδης, ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων Αντιστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Βασιλειάδης, ανώτατοι αξιωματικοί του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ., ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικού Τομέα Πέτρος Φιλίππου, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος, ο Δήμαρχος Παλλήνης και μέλος του ΔΣ του Σ.Π.Α.Π. Αθανάσιος Ζούτσος, ο Δήμαρχος Διονύσου Διονύσης Ζαμάνης, ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. Βλάσσης Σιώμος, ο Δασάρχης Πεντέλης Θανάσης Ρέππας, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ραφήνας-Πικερμίου και μέλος του ΔΣ του Σ.Π.Α.Π. Αντώνης Παλπατζής, ο Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου Βασίλης Κόκκαλης, η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου Καλλιόπη Ταουξή Χριστιανίδη, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμαρουσίου Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Διονύσου Παναγιώτης Τσούκας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Περιφέρειας Αττικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και του Δασαρχείου Πεντέλης.
Μετά το πέρας της άσκησης, o Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, συνομίλησε με τον Πρόεδρο και τα στελέχη του Συνδέσμου που συμμετείχαν στην άσκηση, τους οποίους και συνεχάρη για την ετοιμότητα και το ζήλο που επέδειξαν τόσο κατά την εκτέλεση της άσκησης, όσο και κάθε φορά που έχουν κληθεί να συμμετέχουν σε συμβάντα Πολιτικής Προστασίας. Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος δήλωσε: «Είμαστε σήμερα με ομάδα αιρετών εργαζομένων και εθελοντών του ΣΠΑΠ, καθώς και με υδροφόρο όχημα, στις θέσεις που μας έχουν υποδειχθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο σε μία πολύ σημαντική άσκηση ετοιμότητας που πραγματοποιείται σήμερα. Ιδιαίτερα θα ήθελα να σταθώ στο επιχειρησιακό πλεονέκτημα που προσδίδει στις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος η χρήση σύγχρονων μέσων επικοινωνιών,  που είδαμε σε ανάπτυξη σήμερα.
Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή του Σ.Π.Α.Π. στη σημερινή άσκηση, διότι αποτελεί μία γενική δοκιμή για την αντιπυρική περίοδο που έχει ήδη αρχίσει. Είναι προφανές ότι ο Σύνδεσμος μας θα συνεχίζει να είναι παρών όταν και όποτε χρειαστεί σε πλήρη και απόλυτη ετοιμότητα, ώστε να παρέχει κάθε βοήθεια, σε ανθρώπινο δυναμικό και μηχανολογικό εξοπλισμό και οχήματα, στο Πυροσβεστικό Σώμα και στους Δήμους Μέλη του, όταν την χρειάζονται, στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών».