×
AΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙ-ΚΗΠΟΣ ΥΓΕΙΑ LIFESTYLE ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ OΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΨΙΘΥΡΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΡΘΡΩΝ
H ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies.
Εφόσον πλοηγήστε σε αυτήν και χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Το κατάλαβα
Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2019
7:27 πμ - 5:05 μμΥΓΕΙΑ - Ραφήνα
Πως να διαλέξεις παγωτό...
Διαβάστηκε 498 φορές

06-12-2019
Από τoν Σπύρο Μαζάνη
Παιδίατρος
Πόσο ΜΠΟΡΕΙ κανείς να αντισταθεί στην επιθυμία ενός ΠΑΙΔΙΟΥ για παγωτό; Ποσά παγωτά επιτρέπεται να ΦΑΕΙ; Θα πονέσει ο λαιμός του; Ποιο είναι το καλύτερο παγωτό;
Αυτές και άλλες  απορίες δημιουργούνται στους γονείς καθώς οι ζεστές  μέρες πλησιάζουν και ένα δροσιστικό παγωτό είναι μια ευχάριστη επιλογή.
Καταρχάς το παγωτό είναι ένα γλυκό και σαν τέτοιο έχει τα πλεονεκτήματα του, αλλά και τα μειονεκτήματα του.
Περιέχει αρκετή ζάχαρη καθώς εκτός από την «στάνταρ» ποσότητα που απαιτείται για να δώσει την γλυκιά γεύση, υπάρχει και πολλαπλή ποσότητα ζάχαρης σε άλλη μορφή και «κρυμμένη» μέσα στα έκδοχα όπως η σοκολάτα, καραμέλα, κομμάτια φρούτων ζαχαρωμένα, σιρόπια κ.λπ.
Από την άλλη βέβαια περιέχει ποσότητα γάλακτος, ξηρών καρπών η φρούτων κλπ τα οποία θεωρούνται ότι υπάγονται στα καλά συστατικά.
Τα περισσότερα παγωτά δίνουν πολλές θερμίδες σαν ένα κανονικό μεγάλο γλυκό και Γιαυτό ΠΡΕΠΕΙ πάντα να υπολογίζουμε ΚΑΤΑ πόσο είναι επιτρεπτό για το κάθε ΠΑΙΔΙ ξεχωριστά.
Το ιδανικό θα ήταν το παγωτό να είναι «σπιτικό», δηλαδή να το φτιάχνει κανείς στο ΣΠΙΤΙ. Έτσι θα μπορούσε να ελέγξει καλύτερα την ποιότητα των συστατικών. Όμως τα τυποποιημένα παγωτά του εμπορίου είναι σαφώς πιο ελκυστικά στην εμφάνιση τους, αλλά και με την ποικιλία των γεύσεων.
Είναι δε πάγια τακτική των παιδιών να συγκινούνται περισσότερο με ότι τους προσφέρει η αγορά και όχι η αγαπημένη τους μαμά ή γιαγιά.
Ας δούμε, λοιπόν, τι ΠΡΕΠΕΙ να προσέχετε όταν πρόκειται να αγοράσετε ένα παγωτό επειδή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα ως διατροφικά προϊόντα:
- Επιβάλετε συνεχής, αυστηρός και έγκυρος έλεγχος της ποιότητας τους.
- Η διατήρηση τους στο ψυγείο απαιτεί ο χώρος να είναι πεντακάθαρος για να μην μολυνθούν από ΜΙΚΡΟΒΙΑ που καραδοκούν λόγω της ζέστης.
- Η σωστή ψύξη στο ψυγείο ΒΟΗΘΑΕΙ στην προστασία των θρεπτικών συστατικών.
- Ελέγχετε την εξωτερική εμφάνιση του ώστε η συσκευασία του να είναι ακέραιη και όχι παραμορφωμένη.
- Τα ψυγεία ΠΡΕΠΕΙ να βρίσκονται σε σκιερό μέρος.
- Τα ψυγεία δεν ΠΡΕΠΕΙ να είναι υπερβολικά γεμάτα ώστε τα παγωτά να είναι στριμωγμένα διότι έτσι δεν εξασφαλίζεται η σωστή ψύξη τους.
- Τα ψυγεία να μην έχουν στρώματα πάγου στα τοιχώματα τους διότι ΜΠΟΡΕΙ να έχει γίνει απρόσκοπτη απόψυξη και τα παγωτά να έχουν αλλοιωθεί.
- Τα παγωτά δεν ΠΡΕΠΕΙ να μυρίζουν περίεργα.
- Η γεύση τους ΠΡΕΠΕΙ να είναι γλυκιά και ευχάριστη.
- Στο εμπόριο υπάρχει το λεγόμενο τυποποιημένο και το λεγόμενο χύμα παγωτό. Να προτιμήστε το τυποποιημένο των γνωστών βιομηχανιών διότι σύμφωνα με τους ελέγχους τα ποσοστά νοθείας είναι πολύ λίγα σε σχέση με το χύμα.
ΦΥΣΙΚΑ κάνοντας μια λογική χρήση το παγωτό θα μπορούσε να είναι ένα ισοδύναμο για τα παιδιά που δεν ΠΙΝΟΥΝ το ΓΑΛΑ τους ή να φτιάξουμε πολλές συνταγές προκειμένου να φάνε τροφές που δεν τους αρέσουν. Για παράδειγμα μπορούν να ανακατευτούν φρούτα με παγωτό ή γιαούρτι με παγωτό κ.λπ.