Σπύρος Στάμου: «Σκοπεύω να διεκδικήσω ξανά τη δημαρχία»
×
AΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙ-ΚΗΠΟΣ ΥΓΕΙΑ LIFESTYLE ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ OΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΨΙΘΥΡΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΡΘΡΩΝ
Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
6:02 πμ - 8:50 μμΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - Παιανία
Σπύρος Στάμου: «Σκοπεύω να διεκδικήσω ξανά τη δημαρχία»
Διαβάστηκε 3204 φορές

19-04-2021
Από τo Dimotisnews


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του πρώην Δήμαρχου Παιανίας-Γλυκών Νερών στον Γιάννη Κοντογεώργο

Πρόλογος

Για όλα τα θέματα που αφορούν τον Δήμο Παιανίας - Γλυκών Νερών μιλάει στην αποκλειστική συνέντευξη του στην εφημερίδα Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ο πρώην Δήμαρχος κ. Σπύρος Στάμου. Ο κ. Στάμου σχολιάζει τη διοίκηση Μάδη, δίνει απαντήσεις σε όλα τα «καυτά» θέματα: για τον Διεθνή Αερολιμένα, για τις χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ επί θητείας του, για το τεράστιο έργο της Αποχέτευσης και τέλος δηλώνει την πρόθεση του να ξανά διεκδικήσει τη δημαρχία.

Η συνέντευξη

Κύριε Στάμου, όλο αυτό το διάστημα ασκείτε ομολογουμένως δριμύτατη αντιπολίτευση. Τι είναι αυτό που σας έχει ωθήσει εκεί;

«Κύριε Κοντογεώργο, ως πρώην Δήμαρχος και ως ενεργός αυτοδιοικητικός είναι πάνω από όλα χρέος μου να είμαι συνεχώς σε επαγρύπνηση για τα ζητήματα του δήμου και για τις ενέργειες της σημερινής διοίκησης, η οποία, δυστυχώς έχει δείξει πολύ κακά δείγματα μέχρι σήμερα.
Η πραγματικότητα και τα γεγονότα στον Δήμο μας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ανοχή.
Η δημοτική αρχή από τα πρώτα βήματά της έχει σημειώσει πρωτοφανείς ενέργειες που θέτουν συνεχώς σε κίνδυνο το δημόσιο βίο. Δεν είναι απλά λάθη. Είναι συστηματικές διαδικασίες που στερούνται διοικητικών αρετών και έχουν δημιουργήσει μια χαοτική κατάσταση με πληθώρα προβλημάτων. Θα αναφερθώ επιγραμματικά σε κάποιες απ’ αυτές, τις πιο καίριες.
Πρώτη απ’ όλες στη λίστα πεπραγμένων της διοίκησης Μάδη είναι η σκανδαλώδης απόπειρα επιστροφής δημοτικού χρήματος στον Αερολιμένα Αθηνών, που είχε καταβάλλει στο Δήμο μας ως δημοτικά τέλη. Κατά παράνομο και καταχρηστικό τρόπο η δημοτική αρχή και ο κ. Μάδης, έδειξαν μια παροιμιώδη επιμονή με συνεχείς ενέργειες και συνεννοήσεις, με σκοπό να ζημιώσουν και να φτωχύνουν το Δήμο με την εμμονή τους να καταβάλλουν χρήματα στον Αερολιμένα τα οποία δεν νομιμοποιείτο να λάβει σε καμία περίπτωση. Μετά από μεγάλο αγώνα, καταφέραμε να αποτρέψουμε τη τεράστια ζημιά για τον τόπο και προστατέψαμε την κοινωνία μας από αυτή την εγκληματική προσπάθεια.
Άλλο δείγμα κακοδιοίκησης αποτελεί η αξιοσημείωτη ανεπάρκεια παρακολούθησης και προστασίας των εργασιών που αφορούν στο αποχετευτικό έργο των Γλυκών Νερών. Η δημοτική αρχή έχει στην κυριολεξία εγκαταλείψει το έργο στη μοίρα του, επικαλούμενη τη σύμβαση του Δήμου με την ΕΥΔΑΠ, στη προσπάθειά της να μετακυλήσει την ευθύνη στην επιβλέπουσα αρχή που είναι η ΕΥΠΑΔ. Είναι πράγματι αδιανόητη η στάση αυτή εκ μέρους της διοίκησης, αφού δεν μπορεί να κατανοήσει πως ο δήμος έχει πάντοτε ευθύνη για όλα τα έργα που πραγματοποιούνται στην επικράτειά του, αφού είναι ο άμεσος αποδέκτης και έχει αμετάκλητο χρέος για την προστασία και την ασφάλεια των κατοίκων. Άλλωστε, όπως προβλέπεται και μέσα στη σύμβαση, έχει γίνει σύσταση επιτροπής παρακολούθησης των έργων στην οποία συμμετέχουν υποχρεωτικά μέλη της δημοτικής αρχής. Την επιτροπή αυτή την ψηφίσαμε όλοι στο δημοτικό συμβούλιο και της αναθέσαμε το έργο της εποπτείας των εργασιών. Με την απραξία όμως της διοίκησης, δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι σήμερα τα προβλήματα να έχουν συσσωρευτεί, αφού δεν έχουν δοθεί απαιτούμενες λύσεις. Οι κάτοικοι  βασανίζονται καθημερινά από καταστραμμένους και επικίνδυνους δρόμους, από αγωγούς που διαρκώς σπάνε και πλημυρίζουν τις οδούς και τα ρείθρα, από χώματα, λάσπες και παγίδες για οχήματα και πεζούς και από μια συνολική εικόνα καταστροφής και εγκατάλειψης που πλήττει σοβαρά την ποιότητα ζωής. Η δημοτική αρχή αποποιείται τις ευθύνες της και η κατάσταση έχει φτάσει σε αδιέξοδο.
Στον μακρύ κατάλογο διοικητικής ανεπάρκειας είναι επίσης, οι παράνομες διαδικασίες πρόσληψης οκτώ ειδικών συνεργατών του κ. Μάδη, οι οποίοι και καθαιρέθηκαν μετά από την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στις 16/6/2020 μετά από δική μας προσφυγή. Άλλο μέγα σφάλμα πολιτικής βούλησης ήταν η αδικαιολόγητη και ανάρμοστη αύξηση των δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης που επέβαλε ο κ. Μάδης στους δημότες μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κρισιμότητα της εποχής εν μέσω πανδημίας και οικονομικού στραγγαλισμού των ανθρώπων γύρω μας.
Έχουν σημειωθεί επίσης, κλοπές δημοτικών οχημάτων από τον Όρχο του Δήμου, αλόγιστη και μεθοδευμένη σπατάλη αδικαιολόγητων ποσών σε απευθείας αναθέσεις και πολλά ακόμα.
Αμέτρητα είναι τα διοικητικά ολισθήματα της σημερινής δημοτικής αρχής και δυστυχώς μας αναγκάζει να είμαστε σε επιφυλακή όχι μόνο για να στηλιτεύουμε τα κακώς κείμενα, αλλά πρώτα απ’ όλα για να τα αποτρέπουμε και αν είναι δυνατόν να τα διορθώνουμε.
Η αντιπολίτευση που ασκώ μαζί με τους συνεργάτες μου είναι γόνιμη και ουσιαστική πάντα. Έχει στόχο τη προστασία των δημοτών από παράνομες και βλαβερές πολιτικές τακτικές και αποφάσεις.
Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με χαλαρούς και ήπιους τόνους. Όταν η κοινωνία κινδυνεύει οφείλουμε να σπεύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Με το ζήτημα του Αερολιμένα τι ακριβώς έχει συμβεί;

«Καταρχάς, θέλω να επισημάνω πως ο Δήμος Παιανίας ουδέποτε χρωστούσε, ούτε και χρωστά χρήματα στον Αερολιμένα Αθηνών.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Αερολιμένας άσκησε αγωγή στις 15-10-2014 κατά του Δήμου Παιανίας, με την οποία αιτούνταν να του επιστραφεί, ως αχρεωστήτως εισπραχθέν, το χρηματικό ποσό των 8.863.012,53 Ευρώ που αφορούσε Δημοτικά τέλη τα οποία είχε καταβάλει ο Αερολιμένας προς τον Δήμο μας για τα έτη 2010, 2011, 2012.
Η αγωγή συζητήθηκε στις 8-2-2019 στο 20ο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο με την απόφαση με αρθ. 3527/2020 απέρριψε την αγωγή του Αερολιμένα.
Να σημειωθεί, πως από τότε μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία απόφαση δικαστηρίου που να υποχρεώνει τον Δήμο στην επιστροφή χρημάτων στον Δ.Α.
Στη συνέχεια όμως, συνέβη το εξής παράδοξο: Μετά από νέο εξώδικο του Αερολιμένα προς τον Δήμο μας τον Ιούλιο του 2020, η Διοίκηση του κ. Μάδη αποφάσισε αυθαίρετα να έρθει σε εξωδικαστική συνεννόηση με τον Αερολιμένα, με σκοπό να του ικανοποιήσει το παράλογο και παράνομο αίτημα. Για τον λόγο αυτό, η δημοτική αρχή απευθυνόμενη στο Υπουργείο Εσωτερικών, κατέθεσε ψευδή και ελλιπή στοιχεία, παρουσιάζοντας ως ληξιπρόθεσμη οφειλή, το ποσό 8.860.000€ (που αντιστοιχεί στο χρηματικό ποσό που διεκδικεί ο Αερολιμένας), έτσι ώστε να επιχορηγηθεί από το Υπουργείο από το προβλεπόμενο κονδύλι. Δηλαδή, παρουσίασε το διεκδικούμενο ποσό, ως κεκτημένο του Αερολιμένα, ενώ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, γιατί δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τον Δήμο μας να επιστρέψει χρήματα στον Αερολιμένα.
Η χρηματοδότηση αυτή από το Υπουργείο ουσιαστικά αφορούσε σε δανεισμό, εφόσον το Υπουργείο θα έδινε στον Δήμο μας το ποσό των 8.860.000€, από το οποίο, ο Δήμος υποχρεούνταν να επιστέψει το 60%.
Δηλαδή, η Διοίκηση Μάδη, προκειμένου να επιστρέψει χρήματα στον Αερολιμένα τα οποία ξανατονίζω, ΔΕΝ δικαιούνταν να λάβει, σκόπευε να επιβαρύνει τους δημότες με συνολικό χρέος 5.316.000€, το οποίο θα έπρεπε να επιστραφεί σε εβδομήντα δύο μηνιαίες δόσεις, δηλαδή μιλάμε για ένα χρέος διάρκειας ΕΞΙ ΕΤΩΝ.
Όπως καταλαβαίνετε, δεν ήταν δυνατόν να μείνω άπραγος μπροστά σε μια τέτοια αδικία και συνάμα απειλή για τον τόπο μου.
Απευθύνθηκα σε έναν εκλεκτό νομικό της χώρας, τον καθηγητή Διοικητικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Πάνο Λαζαράτο, ο οποίος είχε αναλάβει την υπόθεση του Αερολιμένα και παλαιότερα και ζήτησα γνωμοδότηση επί του ζητήματος. Πράγματι, η γνωμοδότηση του κ. Λαζαράτου ήταν καταπέλτης.
Με τη γνωμοδότηση αυτή και με άλλα τεκμήρια απευθύνθηκα στο Υπουργείο Εσωτερικών προς αποτροπή του δανεισμού και της επιστροφής του δημοτικού χρήματος στον Αερολιμένα. Εδώ, θέλω να επισημάνω, πως παράλληλα, κινήθηκε άμεσα με δική της πρωτοβουλία προς το Υπουργείο και η εκλεκτή συνάδελφος δημοτική σύμβουλος κα Χρυσούλα Σταμπέλου. Πραγματικά, το Υπουργείο αφού μελέτησε την υπόθεση εξονυχιστικά, ακύρωσε άμεσα τη χρηματοδότηση προς τον Δήμο μας και το ζήτημα έληξε οριστικά.
Το παράδοξο και ανεξιχνίαστο εδώ είναι ότι μέσα από την διαδικασία αυτή αποκαλύφθηκε ένα σοβαρότατο στοιχείο, για το οποίο ουδέποτε είχα λάβει γνώση: Ο Αερολιμένας είχε συμπεριλάβει το ποσό που διεκδικούσε από τον δήμο μας στις υπόλοιπες οικονομικές του αναφορές προς το Υπουργείο Οικονομικών από το 2014. Οπότε, σε μια διαδικασία οικονομικού συμψηφισμού μεταξύ Εταίρων (γιατί το Οικονομικών είναι μέτοχος της εταιρίας του ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ) το ποσό των 8.860.000€ είχε καταβληθεί στον Αερολιμένα από το Υπουργείο Οικονομικών το 2015, με σκοπό να ισοσκελίσει τα οικονομικά του στοιχεία.
Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, ο Αερολιμένας συνέχιζε τόσα χρόνια να ζητά από τον Δήμο μας τα χρήματα που ήδη είχε εισπράξει από το ’15. Τα στοιχεία αυτά, όπως καταλαβαίνετε, γεννούν πλήθος ερωτημάτων για το παρασκήνιο της υπόθεσης καθώς και για τους εμπλεκόμενους στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα.
Αυτό αποτελεί σκάνδαλο και μια άκρως ύποπτη και προδοτική ενέργεια για την οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη. Γι’ αυτό άλλωστε, κινήθηκα άμεσα με τη συνεργασία έγκριτων νομικών, προς εξέταση της υπόθεσης δια της δικαστικής οδού».

Έχουν ακουστεί πολλά για τις χρηματοδοτήσεις που έχετε φέρει στον Δήμο Παιανίας. Θέλετε να μας πείτε κάτι γι’ αυτό;

«Πράγματι, επί της θητείας μου μαζί με αξιόλογους συνεργάτες, έκανα ένα μεγάλο αγώνα για να εξασφαλίσω ζωτικές χρηματοδοτήσεις που θα αναπλάσουν στη κυριολεξία τον τόπο. Δυστυχώς, η θητεία μας σαν διοίκηση συνέπεσε με την κακή συγκυρία της οικονομικής κρίσης που ήταν τότε στην ακμή της και έτσι, με εξαίρεση ορισμένα που ολοκληρώθηκαν καθώς και τα Έργα Αποχέτευσης σε Παιανία και Γλυκά Νερά που έχουν ήδη ξεκινήσει, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εγκρίσεις των χρηματοδοτήσεων ήρθαν πολύ αργά, σε χρόνο που δεν ήταν δυνατόν να προλάβουμε να τις υλοποιήσουμε. Ήρθαν κατά τα έτη ’18 και ‘19 οπότε ο χρόνος δεν επαρκούσε για τις διαδικασίες των διαγωνισμών και των αναθέσεων. Έτσι, τα χρήματα αυτά έμειναν παρακαταθήκη για την επόμενη διοίκηση.
Οι χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίσαμε επί της θητείας μας για τον Δήμο είναι οι εξής:
Από τα Προγράμματα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών:
- 120.000€: Προμήθεια μηχανημάτων έργων που έχει ενταχθεί με την υπ’ Αριθμ απόφαση 47981/12-9-2018.
- 2.848.000€: Αντικατάσταση και επέκταση Δικτύου Ύδρευσης στη Νότια Γειτονιά, (περιοχή Μιχούλι Γλυκών Νερών) και στην ΠΕ7 & ΠΕ8 Παιανίας, με την υπ’ Αριθμ. απόφαση 18694/17-3-2019.
- 121.700€: Συντήρηση Σχολικών Μονάδων με την υπ’ Αριθμ. απόφαση 32604/2-7-2018.
- 60.000€: Για την Μελέτη Ενεργειακής αναβάθμισης Σχολικών Κτιρίων, υπ’ Αριθμ. απόφαση 30292/19-4-2019.
- 100.000€: Για Μελέτη Αντιπλημμυρικής Προστασίας Γλυκών Νερών, απόφαση με αριθμ. 30292/19-4-2019.
- 30.300€: Για την Μελέτη Κατασκευής Βρεφονηπιακού Σταθμού, απόφαση με αριθμ. 30292/19-4-2019.
- 30.000€: ΣΒΑΚ, Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
- 700.00€: Αποκατάσταση & βελτίωση Αγροτικού Οδικού Δικτύου, απόφαση ένταξης 41678/30-5-2019.
Χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Υποδομών:
- 950.000€: Αποκατάσταση εκτεταμένων φθορών σε Δημοτικούς δρόμους, απόφαση με αριθμ. 3694/5-7-2019.
Χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια Αττικής:
- 500.000€: Ανακατασκευή Οδικού Δικτύου που συνδέει την πόλη με το Σπήλαιο «Κουτούκι», με την υπ’ Αριθμ. απόφαση 161309/2015.
- 500.000€: Επισκευή Κλειστού Γυμναστηρίου Παιανίας, απόφαση ένταξης 1/2016 και 305/2016.
Χρηματοδοτήσεις από Προγράμματα Ε.Σ.Π.Α:
- 5.512.755€: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΑΙΑΝΙΑΣ, απόφαση ένταξης 135080/12-2014.
- 11.900.000€: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο κάθε δημότης να τα βρει στη Διαύγεια και στα αντίστοιχα Υπουργεία, χρησιμοποιώντας τον αριθμό απόφασης που αναγράφεται δίπλα σε κάθε χρηματοδότηση.
Είναι γεγονός πως για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου μας σημειώνεται μια τέτοια τεραστία χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 23.000.000€ στο σύνολό της και η οποία δίνει τη δυνατότητα μοναδικής ανάπτυξης και δημιουργίας υποδομών και παροχών.
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μπόρεσα να αξιοποιήσω με το καλύτερο δυνατό τρόπο τον πολύτιμο διοικητικό χρόνο, να υπερνικήσω τις δυσκολίες και να επιτύχω με τη βοήθεια των άξιων και ικανών συνεργατών μου αυτό το αποτέλεσμα. Πραγματικά, εύχομαι αυτά τα χρήματα να αξιοποιηθούν σωστά και να γίνουν έργα πνοής και πολιτισμού, που τόσο ανάγκη έχει ο δήμος μας».

Σαν πρώην Δήμαρχος και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, πως βλέπετε το μέλλον; Τι στόχους έχετε για τον Δήμο Παιανίας;

«Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας προμαχώνας που έχει αναρίθμητες δυνατότητες. Ο Δήμος είναι μία πολύ ισχυρή δομή που μπορεί να φτιάξει την κοινωνία που ονειρευόμαστε. Το πιστεύω αυτό. Το έχω ζήσει σαν δήμαρχος και εύχομαι η κεντρική διοίκηση να συνεχίσει να ενισχύει την αυτονομία των δήμων γιατί είναι ο πιο σύντομος δρόμος για την ανάπτυξη. Η τοπική κοινότητα έχει το προνόμιο να αναπτύσσει στενούς κοινωνικούς δεσμούς με αποτέλεσμα μια μέγιστη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση. Ειδικότερα στον Δήμο μας που είναι ένα προάστιο με καταβολές παραδοσιακής επαρχιακής κοινότητας, τείνει να είναι ακόμα και σήμερα, μια μεγάλη οικογένεια. Ο τόπος μας, η Παιανία και τα Γλυκά Νερά, έχουν σίγουρα πολλές ελλείψεις ακόμα, αλλά είναι σε ένα πολύ καλό δρόμο. Η αποχέτευση που χρόνια ήταν άπιαστο όνειρο έχει ξεκινήσει και παρά τις δυσκολίες σύντομα πιστεύω να ολοκληρωθεί. Οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου είναι σε καλή βάση, δεδομένου πως η βιομηχανική ζώνη προσφέρει ένα πολύ σημαντικό έσοδο.
Επιπλέον, εμείς φροντίσαμε σαν διοίκηση, όχι μόνο να μην τον χρεώσουμε με δάνεια, αλλά τον απαλλάξαμε, επί της θητείας μας, από κάθε οφειλή προς τρίτους. Άρα, τουλάχιστον μέχρι τώρα είναι καθαρός από χρέη. Το γεγονός πως δεν επιτρέψαμε στην διοίκηση Μάδη να χρεώσει τον τόπο με ένα υπέρογκο δάνειο για να επιστρέψει εντελώς παράνομα δημοτικούς πόρους στον Αερολιμένα είναι μια μεγάλη νίκη υπέρ των δημοτών και αποδεικνύει την ηθική βάση επάνω στην οποία πάντα κινούμαστε σαν παράταξη.
Φυσικά και σκοπεύω να διεκδικήσω ξανά τη δημαρχία έχοντας στο πλευρό μου μια πολύ αξιόλογη ομάδα από ανθρώπους που έχουν ατομική ευθύνη και ικανότητες, αλλά πάνω απ’ όλα είναι άτομα που νοιάζονται για τον τόπο.
Σκοπός μου είναι να συνεχίσω τους αγώνες που ξεκίνησα κατά την περασμένη δημαρχιακή θητεία, γιατί πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά και σημαντικά έργα που δεν πρόλαβα να υλοποιήσω.
Όμως, η μεγάλη μου επιδίωξη είναι όχι μόνο η παραγωγή ωφέλιμου έργου, αλλά η εξασφάλιση μιας ηθικής βάσης αξιών και σεβασμού στο πολιτικό βίο του τόπου μας, όπου δεν έχουν καμία θέση περιπτώσεις απαξίωσης, προσβολής και συκοφάντησης των ανθρώπων με γνώμονα την πολιτική επικράτηση.
Καταδικάζω απερίφραστα, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, αυτά τα φαινόμενα, που συχνά ανακύπτουν στο χώρο μας. Είναι τρομερά επιζήμια για τον κοινωνικό ιστό και δημιουργούν μια πολύ κακή παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές. Μεγαλώνουμε τους πολίτες του μέλλοντος και οφείλουμε να είμαστε, ει δυνατόν, ένα άψογο παράδειγμα γι’ αυτούς.
Οι ευθύνες όλων όσων ασχολούνται με τα κοινά είναι επιφορτισμένες με μια επιπλέον ηθική υποχρέωση. Να υπηρετούν και διαφυλάσσουν την κοινωνία από κάθε κακή πρόθεση, είτε πολιτική είτε ατομική.
Αυτό είναι το δικό μας απαράβατο θεμέλιο.
Κύριε Κοντογεώργο, σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και εύχομαι καλή δύναμη μέσα σε όλες τις δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε».

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛΔιαβάστε επίσης
 
Παιανία - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δήμος Παιανίας: Ξεκινούν τη Δευτέρα 17...
 
Παιανία - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δήμος Παιανίας: Θαλάσσια μπάνια για τα...
 
Παιανία - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δήμος Παιανίας: Δεκάδες παιδιά άπλωσαν ευτυχία...
 
Παιανία - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δήμος Παιανίας: Σύσκεψη στην ΕΥΔΑΠ για...

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
6:02 πμ - 8:50 μμ


ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - Παιανία
Σπύρος Στάμου: «Σκοπεύω να διεκδικήσω ξανά τη δημαρχία»
Διαβάστηκε 3204 φορές

19-04-2021
Από τo Dimotisnews
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του πρώην Δήμαρχου Παιανίας-Γλυκών Νερών στον Γιάννη Κοντογεώργο

Πρόλογος

Για όλα τα θέματα που αφορούν τον Δήμο Παιανίας - Γλυκών Νερών μιλάει στην αποκλειστική συνέντευξη του στην εφημερίδα Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ο πρώην Δήμαρχος κ. Σπύρος Στάμου. Ο κ. Στάμου σχολιάζει τη διοίκηση Μάδη, δίνει απαντήσεις σε όλα τα «καυτά» θέματα: για τον Διεθνή Αερολιμένα, για τις χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ επί θητείας του, για το τεράστιο έργο της Αποχέτευσης και τέλος δηλώνει την πρόθεση του να ξανά διεκδικήσει τη δημαρχία.

Η συνέντευξη

Κύριε Στάμου, όλο αυτό το διάστημα ασκείτε ομολογουμένως δριμύτατη αντιπολίτευση. Τι είναι αυτό που σας έχει ωθήσει εκεί;

«Κύριε Κοντογεώργο, ως πρώην Δήμαρχος και ως ενεργός αυτοδιοικητικός είναι πάνω από όλα χρέος μου να είμαι συνεχώς σε επαγρύπνηση για τα ζητήματα του δήμου και για τις ενέργειες της σημερινής διοίκησης, η οποία, δυστυχώς έχει δείξει πολύ κακά δείγματα μέχρι σήμερα.
Η πραγματικότητα και τα γεγονότα στον Δήμο μας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ανοχή.
Η δημοτική αρχή από τα πρώτα βήματά της έχει σημειώσει πρωτοφανείς ενέργειες που θέτουν συνεχώς σε κίνδυνο το δημόσιο βίο. Δεν είναι απλά λάθη. Είναι συστηματικές διαδικασίες που στερούνται διοικητικών αρετών και έχουν δημιουργήσει μια χαοτική κατάσταση με πληθώρα προβλημάτων. Θα αναφερθώ επιγραμματικά σε κάποιες απ’ αυτές, τις πιο καίριες.
Πρώτη απ’ όλες στη λίστα πεπραγμένων της διοίκησης Μάδη είναι η σκανδαλώδης απόπειρα επιστροφής δημοτικού χρήματος στον Αερολιμένα Αθηνών, που είχε καταβάλλει στο Δήμο μας ως δημοτικά τέλη. Κατά παράνομο και καταχρηστικό τρόπο η δημοτική αρχή και ο κ. Μάδης, έδειξαν μια παροιμιώδη επιμονή με συνεχείς ενέργειες και συνεννοήσεις, με σκοπό να ζημιώσουν και να φτωχύνουν το Δήμο με την εμμονή τους να καταβάλλουν χρήματα στον Αερολιμένα τα οποία δεν νομιμοποιείτο να λάβει σε καμία περίπτωση. Μετά από μεγάλο αγώνα, καταφέραμε να αποτρέψουμε τη τεράστια ζημιά για τον τόπο και προστατέψαμε την κοινωνία μας από αυτή την εγκληματική προσπάθεια.
Άλλο δείγμα κακοδιοίκησης αποτελεί η αξιοσημείωτη ανεπάρκεια παρακολούθησης και προστασίας των εργασιών που αφορούν στο αποχετευτικό έργο των Γλυκών Νερών. Η δημοτική αρχή έχει στην κυριολεξία εγκαταλείψει το έργο στη μοίρα του, επικαλούμενη τη σύμβαση του Δήμου με την ΕΥΔΑΠ, στη προσπάθειά της να μετακυλήσει την ευθύνη στην επιβλέπουσα αρχή που είναι η ΕΥΠΑΔ. Είναι πράγματι αδιανόητη η στάση αυτή εκ μέρους της διοίκησης, αφού δεν μπορεί να κατανοήσει πως ο δήμος έχει πάντοτε ευθύνη για όλα τα έργα που πραγματοποιούνται στην επικράτειά του, αφού είναι ο άμεσος αποδέκτης και έχει αμετάκλητο χρέος για την προστασία και την ασφάλεια των κατοίκων. Άλλωστε, όπως προβλέπεται και μέσα στη σύμβαση, έχει γίνει σύσταση επιτροπής παρακολούθησης των έργων στην οποία συμμετέχουν υποχρεωτικά μέλη της δημοτικής αρχής. Την επιτροπή αυτή την ψηφίσαμε όλοι στο δημοτικό συμβούλιο και της αναθέσαμε το έργο της εποπτείας των εργασιών. Με την απραξία όμως της διοίκησης, δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι σήμερα τα προβλήματα να έχουν συσσωρευτεί, αφού δεν έχουν δοθεί απαιτούμενες λύσεις. Οι κάτοικοι  βασανίζονται καθημερινά από καταστραμμένους και επικίνδυνους δρόμους, από αγωγούς που διαρκώς σπάνε και πλημυρίζουν τις οδούς και τα ρείθρα, από χώματα, λάσπες και παγίδες για οχήματα και πεζούς και από μια συνολική εικόνα καταστροφής και εγκατάλειψης που πλήττει σοβαρά την ποιότητα ζωής. Η δημοτική αρχή αποποιείται τις ευθύνες της και η κατάσταση έχει φτάσει σε αδιέξοδο.
Στον μακρύ κατάλογο διοικητικής ανεπάρκειας είναι επίσης, οι παράνομες διαδικασίες πρόσληψης οκτώ ειδικών συνεργατών του κ. Μάδη, οι οποίοι και καθαιρέθηκαν μετά από την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στις 16/6/2020 μετά από δική μας προσφυγή. Άλλο μέγα σφάλμα πολιτικής βούλησης ήταν η αδικαιολόγητη και ανάρμοστη αύξηση των δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης που επέβαλε ο κ. Μάδης στους δημότες μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κρισιμότητα της εποχής εν μέσω πανδημίας και οικονομικού στραγγαλισμού των ανθρώπων γύρω μας.
Έχουν σημειωθεί επίσης, κλοπές δημοτικών οχημάτων από τον Όρχο του Δήμου, αλόγιστη και μεθοδευμένη σπατάλη αδικαιολόγητων ποσών σε απευθείας αναθέσεις και πολλά ακόμα.
Αμέτρητα είναι τα διοικητικά ολισθήματα της σημερινής δημοτικής αρχής και δυστυχώς μας αναγκάζει να είμαστε σε επιφυλακή όχι μόνο για να στηλιτεύουμε τα κακώς κείμενα, αλλά πρώτα απ’ όλα για να τα αποτρέπουμε και αν είναι δυνατόν να τα διορθώνουμε.
Η αντιπολίτευση που ασκώ μαζί με τους συνεργάτες μου είναι γόνιμη και ουσιαστική πάντα. Έχει στόχο τη προστασία των δημοτών από παράνομες και βλαβερές πολιτικές τακτικές και αποφάσεις.
Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με χαλαρούς και ήπιους τόνους. Όταν η κοινωνία κινδυνεύει οφείλουμε να σπεύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Με το ζήτημα του Αερολιμένα τι ακριβώς έχει συμβεί;

«Καταρχάς, θέλω να επισημάνω πως ο Δήμος Παιανίας ουδέποτε χρωστούσε, ούτε και χρωστά χρήματα στον Αερολιμένα Αθηνών.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Αερολιμένας άσκησε αγωγή στις 15-10-2014 κατά του Δήμου Παιανίας, με την οποία αιτούνταν να του επιστραφεί, ως αχρεωστήτως εισπραχθέν, το χρηματικό ποσό των 8.863.012,53 Ευρώ που αφορούσε Δημοτικά τέλη τα οποία είχε καταβάλει ο Αερολιμένας προς τον Δήμο μας για τα έτη 2010, 2011, 2012.
Η αγωγή συζητήθηκε στις 8-2-2019 στο 20ο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο με την απόφαση με αρθ. 3527/2020 απέρριψε την αγωγή του Αερολιμένα.
Να σημειωθεί, πως από τότε μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία απόφαση δικαστηρίου που να υποχρεώνει τον Δήμο στην επιστροφή χρημάτων στον Δ.Α.
Στη συνέχεια όμως, συνέβη το εξής παράδοξο: Μετά από νέο εξώδικο του Αερολιμένα προς τον Δήμο μας τον Ιούλιο του 2020, η Διοίκηση του κ. Μάδη αποφάσισε αυθαίρετα να έρθει σε εξωδικαστική συνεννόηση με τον Αερολιμένα, με σκοπό να του ικανοποιήσει το παράλογο και παράνομο αίτημα. Για τον λόγο αυτό, η δημοτική αρχή απευθυνόμενη στο Υπουργείο Εσωτερικών, κατέθεσε ψευδή και ελλιπή στοιχεία, παρουσιάζοντας ως ληξιπρόθεσμη οφειλή, το ποσό 8.860.000€ (που αντιστοιχεί στο χρηματικό ποσό που διεκδικεί ο Αερολιμένας), έτσι ώστε να επιχορηγηθεί από το Υπουργείο από το προβλεπόμενο κονδύλι. Δηλαδή, παρουσίασε το διεκδικούμενο ποσό, ως κεκτημένο του Αερολιμένα, ενώ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, γιατί δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τον Δήμο μας να επιστρέψει χρήματα στον Αερολιμένα.
Η χρηματοδότηση αυτή από το Υπουργείο ουσιαστικά αφορούσε σε δανεισμό, εφόσον το Υπουργείο θα έδινε στον Δήμο μας το ποσό των 8.860.000€, από το οποίο, ο Δήμος υποχρεούνταν να επιστέψει το 60%.
Δηλαδή, η Διοίκηση Μάδη, προκειμένου να επιστρέψει χρήματα στον Αερολιμένα τα οποία ξανατονίζω, ΔΕΝ δικαιούνταν να λάβει, σκόπευε να επιβαρύνει τους δημότες με συνολικό χρέος 5.316.000€, το οποίο θα έπρεπε να επιστραφεί σε εβδομήντα δύο μηνιαίες δόσεις, δηλαδή μιλάμε για ένα χρέος διάρκειας ΕΞΙ ΕΤΩΝ.
Όπως καταλαβαίνετε, δεν ήταν δυνατόν να μείνω άπραγος μπροστά σε μια τέτοια αδικία και συνάμα απειλή για τον τόπο μου.
Απευθύνθηκα σε έναν εκλεκτό νομικό της χώρας, τον καθηγητή Διοικητικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Πάνο Λαζαράτο, ο οποίος είχε αναλάβει την υπόθεση του Αερολιμένα και παλαιότερα και ζήτησα γνωμοδότηση επί του ζητήματος. Πράγματι, η γνωμοδότηση του κ. Λαζαράτου ήταν καταπέλτης.
Με τη γνωμοδότηση αυτή και με άλλα τεκμήρια απευθύνθηκα στο Υπουργείο Εσωτερικών προς αποτροπή του δανεισμού και της επιστροφής του δημοτικού χρήματος στον Αερολιμένα. Εδώ, θέλω να επισημάνω, πως παράλληλα, κινήθηκε άμεσα με δική της πρωτοβουλία προς το Υπουργείο και η εκλεκτή συνάδελφος δημοτική σύμβουλος κα Χρυσούλα Σταμπέλου. Πραγματικά, το Υπουργείο αφού μελέτησε την υπόθεση εξονυχιστικά, ακύρωσε άμεσα τη χρηματοδότηση προς τον Δήμο μας και το ζήτημα έληξε οριστικά.
Το παράδοξο και ανεξιχνίαστο εδώ είναι ότι μέσα από την διαδικασία αυτή αποκαλύφθηκε ένα σοβαρότατο στοιχείο, για το οποίο ουδέποτε είχα λάβει γνώση: Ο Αερολιμένας είχε συμπεριλάβει το ποσό που διεκδικούσε από τον δήμο μας στις υπόλοιπες οικονομικές του αναφορές προς το Υπουργείο Οικονομικών από το 2014. Οπότε, σε μια διαδικασία οικονομικού συμψηφισμού μεταξύ Εταίρων (γιατί το Οικονομικών είναι μέτοχος της εταιρίας του ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ) το ποσό των 8.860.000€ είχε καταβληθεί στον Αερολιμένα από το Υπουργείο Οικονομικών το 2015, με σκοπό να ισοσκελίσει τα οικονομικά του στοιχεία.
Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, ο Αερολιμένας συνέχιζε τόσα χρόνια να ζητά από τον Δήμο μας τα χρήματα που ήδη είχε εισπράξει από το ’15. Τα στοιχεία αυτά, όπως καταλαβαίνετε, γεννούν πλήθος ερωτημάτων για το παρασκήνιο της υπόθεσης καθώς και για τους εμπλεκόμενους στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα.
Αυτό αποτελεί σκάνδαλο και μια άκρως ύποπτη και προδοτική ενέργεια για την οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη. Γι’ αυτό άλλωστε, κινήθηκα άμεσα με τη συνεργασία έγκριτων νομικών, προς εξέταση της υπόθεσης δια της δικαστικής οδού».

Έχουν ακουστεί πολλά για τις χρηματοδοτήσεις που έχετε φέρει στον Δήμο Παιανίας. Θέλετε να μας πείτε κάτι γι’ αυτό;

«Πράγματι, επί της θητείας μου μαζί με αξιόλογους συνεργάτες, έκανα ένα μεγάλο αγώνα για να εξασφαλίσω ζωτικές χρηματοδοτήσεις που θα αναπλάσουν στη κυριολεξία τον τόπο. Δυστυχώς, η θητεία μας σαν διοίκηση συνέπεσε με την κακή συγκυρία της οικονομικής κρίσης που ήταν τότε στην ακμή της και έτσι, με εξαίρεση ορισμένα που ολοκληρώθηκαν καθώς και τα Έργα Αποχέτευσης σε Παιανία και Γλυκά Νερά που έχουν ήδη ξεκινήσει, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εγκρίσεις των χρηματοδοτήσεων ήρθαν πολύ αργά, σε χρόνο που δεν ήταν δυνατόν να προλάβουμε να τις υλοποιήσουμε. Ήρθαν κατά τα έτη ’18 και ‘19 οπότε ο χρόνος δεν επαρκούσε για τις διαδικασίες των διαγωνισμών και των αναθέσεων. Έτσι, τα χρήματα αυτά έμειναν παρακαταθήκη για την επόμενη διοίκηση.
Οι χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίσαμε επί της θητείας μας για τον Δήμο είναι οι εξής:
Από τα Προγράμματα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών:
- 120.000€: Προμήθεια μηχανημάτων έργων που έχει ενταχθεί με την υπ’ Αριθμ απόφαση 47981/12-9-2018.
- 2.848.000€: Αντικατάσταση και επέκταση Δικτύου Ύδρευσης στη Νότια Γειτονιά, (περιοχή Μιχούλι Γλυκών Νερών) και στην ΠΕ7 & ΠΕ8 Παιανίας, με την υπ’ Αριθμ. απόφαση 18694/17-3-2019.
- 121.700€: Συντήρηση Σχολικών Μονάδων με την υπ’ Αριθμ. απόφαση 32604/2-7-2018.
- 60.000€: Για την Μελέτη Ενεργειακής αναβάθμισης Σχολικών Κτιρίων, υπ’ Αριθμ. απόφαση 30292/19-4-2019.
- 100.000€: Για Μελέτη Αντιπλημμυρικής Προστασίας Γλυκών Νερών, απόφαση με αριθμ. 30292/19-4-2019.
- 30.300€: Για την Μελέτη Κατασκευής Βρεφονηπιακού Σταθμού, απόφαση με αριθμ. 30292/19-4-2019.
- 30.000€: ΣΒΑΚ, Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
- 700.00€: Αποκατάσταση & βελτίωση Αγροτικού Οδικού Δικτύου, απόφαση ένταξης 41678/30-5-2019.
Χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Υποδομών:
- 950.000€: Αποκατάσταση εκτεταμένων φθορών σε Δημοτικούς δρόμους, απόφαση με αριθμ. 3694/5-7-2019.
Χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια Αττικής:
- 500.000€: Ανακατασκευή Οδικού Δικτύου που συνδέει την πόλη με το Σπήλαιο «Κουτούκι», με την υπ’ Αριθμ. απόφαση 161309/2015.
- 500.000€: Επισκευή Κλειστού Γυμναστηρίου Παιανίας, απόφαση ένταξης 1/2016 και 305/2016.
Χρηματοδοτήσεις από Προγράμματα Ε.Σ.Π.Α:
- 5.512.755€: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΑΙΑΝΙΑΣ, απόφαση ένταξης 135080/12-2014.
- 11.900.000€: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο κάθε δημότης να τα βρει στη Διαύγεια και στα αντίστοιχα Υπουργεία, χρησιμοποιώντας τον αριθμό απόφασης που αναγράφεται δίπλα σε κάθε χρηματοδότηση.
Είναι γεγονός πως για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου μας σημειώνεται μια τέτοια τεραστία χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 23.000.000€ στο σύνολό της και η οποία δίνει τη δυνατότητα μοναδικής ανάπτυξης και δημιουργίας υποδομών και παροχών.
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μπόρεσα να αξιοποιήσω με το καλύτερο δυνατό τρόπο τον πολύτιμο διοικητικό χρόνο, να υπερνικήσω τις δυσκολίες και να επιτύχω με τη βοήθεια των άξιων και ικανών συνεργατών μου αυτό το αποτέλεσμα. Πραγματικά, εύχομαι αυτά τα χρήματα να αξιοποιηθούν σωστά και να γίνουν έργα πνοής και πολιτισμού, που τόσο ανάγκη έχει ο δήμος μας».

Σαν πρώην Δήμαρχος και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, πως βλέπετε το μέλλον; Τι στόχους έχετε για τον Δήμο Παιανίας;

«Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας προμαχώνας που έχει αναρίθμητες δυνατότητες. Ο Δήμος είναι μία πολύ ισχυρή δομή που μπορεί να φτιάξει την κοινωνία που ονειρευόμαστε. Το πιστεύω αυτό. Το έχω ζήσει σαν δήμαρχος και εύχομαι η κεντρική διοίκηση να συνεχίσει να ενισχύει την αυτονομία των δήμων γιατί είναι ο πιο σύντομος δρόμος για την ανάπτυξη. Η τοπική κοινότητα έχει το προνόμιο να αναπτύσσει στενούς κοινωνικούς δεσμούς με αποτέλεσμα μια μέγιστη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση. Ειδικότερα στον Δήμο μας που είναι ένα προάστιο με καταβολές παραδοσιακής επαρχιακής κοινότητας, τείνει να είναι ακόμα και σήμερα, μια μεγάλη οικογένεια. Ο τόπος μας, η Παιανία και τα Γλυκά Νερά, έχουν σίγουρα πολλές ελλείψεις ακόμα, αλλά είναι σε ένα πολύ καλό δρόμο. Η αποχέτευση που χρόνια ήταν άπιαστο όνειρο έχει ξεκινήσει και παρά τις δυσκολίες σύντομα πιστεύω να ολοκληρωθεί. Οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου είναι σε καλή βάση, δεδομένου πως η βιομηχανική ζώνη προσφέρει ένα πολύ σημαντικό έσοδο.
Επιπλέον, εμείς φροντίσαμε σαν διοίκηση, όχι μόνο να μην τον χρεώσουμε με δάνεια, αλλά τον απαλλάξαμε, επί της θητείας μας, από κάθε οφειλή προς τρίτους. Άρα, τουλάχιστον μέχρι τώρα είναι καθαρός από χρέη. Το γεγονός πως δεν επιτρέψαμε στην διοίκηση Μάδη να χρεώσει τον τόπο με ένα υπέρογκο δάνειο για να επιστρέψει εντελώς παράνομα δημοτικούς πόρους στον Αερολιμένα είναι μια μεγάλη νίκη υπέρ των δημοτών και αποδεικνύει την ηθική βάση επάνω στην οποία πάντα κινούμαστε σαν παράταξη.
Φυσικά και σκοπεύω να διεκδικήσω ξανά τη δημαρχία έχοντας στο πλευρό μου μια πολύ αξιόλογη ομάδα από ανθρώπους που έχουν ατομική ευθύνη και ικανότητες, αλλά πάνω απ’ όλα είναι άτομα που νοιάζονται για τον τόπο.
Σκοπός μου είναι να συνεχίσω τους αγώνες που ξεκίνησα κατά την περασμένη δημαρχιακή θητεία, γιατί πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά και σημαντικά έργα που δεν πρόλαβα να υλοποιήσω.
Όμως, η μεγάλη μου επιδίωξη είναι όχι μόνο η παραγωγή ωφέλιμου έργου, αλλά η εξασφάλιση μιας ηθικής βάσης αξιών και σεβασμού στο πολιτικό βίο του τόπου μας, όπου δεν έχουν καμία θέση περιπτώσεις απαξίωσης, προσβολής και συκοφάντησης των ανθρώπων με γνώμονα την πολιτική επικράτηση.
Καταδικάζω απερίφραστα, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, αυτά τα φαινόμενα, που συχνά ανακύπτουν στο χώρο μας. Είναι τρομερά επιζήμια για τον κοινωνικό ιστό και δημιουργούν μια πολύ κακή παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές. Μεγαλώνουμε τους πολίτες του μέλλοντος και οφείλουμε να είμαστε, ει δυνατόν, ένα άψογο παράδειγμα γι’ αυτούς.
Οι ευθύνες όλων όσων ασχολούνται με τα κοινά είναι επιφορτισμένες με μια επιπλέον ηθική υποχρέωση. Να υπηρετούν και διαφυλάσσουν την κοινωνία από κάθε κακή πρόθεση, είτε πολιτική είτε ατομική.
Αυτό είναι το δικό μας απαράβατο θεμέλιο.
Κύριε Κοντογεώργο, σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και εύχομαι καλή δύναμη μέσα σε όλες τις δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε».

Όροι χρήσης
Σχετικά με τα cookies
Διαφημίσεις
Ταυτότητα
Επικοινωνία
Μέλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας
6977232183

Αριθμός Μητρώου Online Media: 13444
www.dimotisnews.gr © 2024 All rights reserved