Στέργιος Τσίρκας: Οι πληγείσες περιοχές θα αναγεννηθούν
×
AΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙ-ΚΗΠΟΣ ΥΓΕΙΑ LIFESTYLE ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ OΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΨΙΘΥΡΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΡΘΡΩΝ
Τρίτη 05 Ιουλίου 2022
6:08 πμ - 8:51 μμΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - Μαραθώνας
Στέργιος Τσίρκας: Οι πληγείσες περιοχές θα αναγεννηθούν
Διαβάστηκε 2493 φορές

12-08-2020
Από τo Dimotisnews


«Τα έργα αποκατάστασης προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς», δηλώνει, στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ (Σάββατο 8 Αυγούστου 2020), ο Δήμαρχος Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας, αναφορικά με τις περιοχές που είχαν πληγεί από τη φονική πυρκαγιά του 2018. «Δυστυχώς, αναλαμβάνοντας τον δήμο, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από πολύ σοβαρά και οξυμένα προβλήματα, λειτουργικά και οργανωτικά», τονίζει ο κ. Τσίρκας, αναφερόμενος στην κατάσταση στην οποία παρέλαβε τον Δήμο Μαραθώνος. Ο κ. Τσίρκας, επίσης, αναπτύσσει τον σχεδιασμό του για το μέλλον, αλλά αναφέρεται και στη διαχείριση των απορριμμάτων και στις θέσεις του για το Γραμματικό.

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη φονική φωτιά στην περιοχή σας. Πόσο έχουν προχωρήσει τα έργα αποκατάστασης στην πληγείσα περιοχή του δήμου σας; Αντιμετωπίζουν συμπολίτες σας προβλήματα;
Κατ’ αρχάς, να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών, τις επιχειρήσεις και ιδιώτες - απλούς ανθρώπους που μας έχουν υποστηρίξει και βοηθήσει έμπρακτα στην αποκατάσταση αυτής της καταστροφής.
Τα έργα αποκατάστασης προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Ξέρετε ότι το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το Μάτι είναι σε δημόσια διαβούλευση. Ταυτόχρονα, προχωρούν οι εργολαβίες αποκατάστασης και έχουν προγραμματιστεί τα αναγκαία έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όπως η Προγραμματική Σύμβαση με το υπουργείο Υποδομών, ύψους 15,2 εκατ. ευρώ για οδοποιία, δίκτυα και λοιπές υποδομές, και περίπου 4 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης.
Να είναι όλοι σίγουροι ότι οι προσπάθειές μας δεν θα σταματήσουν. Σκοπός μας είναι να αναγεννηθούν οι πληγείσες περιοχές.

Θεωρείτε ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγωδίες;
Θα σας το πω με απόλυτο τρόπο: Ναι: Είμαστε σίγουρα καλύτερα προετοιμασμένοι και ο δήμος και η Πολιτεία. Δυστυχώς, μάθαμε με τον πιο σκληρό και τραγικό τρόπο. Πιστεύω ότι τα λάθη ή οι παραλείψεις που έγιναν δεν θα επαναληφθούν. Τουλάχιστον από πλευράς μας, προχωρήσαμε στην ενδυνάμωσης της Πολιτικής Προστασίας του δήμου και, παρά τα πενιχρά μέσα, αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα αποτελεσματικά. Θέλω να προσθέσω, όμως, ότι πλέον οι άνθρωποι είναι πιο προσεκτικοί, πιο ευαισθητοποιημένοι και αυτό επίσης είναι πολύ σημαντικό για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγωδίες. Σίγουρα έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, γιατί, κακά τα ψέματα, η Πολιτική Προστασία, η πρόληψη και η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς είναι υπόθεση όλων.

Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού, κυρίως οι οικονομικές, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε ΟΤΑ;
Κατ’ αρχάς, η πανδημία του COVID-19 είναι ένα γεγονός που έχει μεγάλη χρονική διάρκεια και επηρεάζει την κοινωνική και την οικονομική μας ζωή σε κάθε της έκφανση. Η ραγδαία οικονομική πτώση και η τεράστια μείωση της τουριστικής κίνησης προφανώς και επηρεάζουν την τοπική κοινωνία και τον δήμο μας, που είναι ένας κατ’ εξοχήν τουριστικός και παραθεριστικός προορισμός. Αφενός υπάρχει τεράστια υστέρηση στα έσοδα, τόσο για τις τοπικές επιχειρήσεις όσο και για τον δήμο. Αφετέρου η διάρκεια της πανδημίας και οι νέες ανάγκες για την προστασία της δημόσιας υγείας, το κλείσιμο των σχολείων που έφερε περισσότερο κόσμο στην περιοχή μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς, όμως, αύξηση της κατανάλωσης στα καταστήματα, οι επισκέπτες που επιλέγουν την περιοχή μας και έχουν αυξήσει υπέρμετρα τις λειτουργικές μας απαιτήσεις και τις δαπάνες. Αν προσθέσουμε ότι την περίοδο του κλεισίματος και των προληπτικών μέτρων και εμείς, όπως όλοι, είχαμε σημαντικό μέρος του προσωπικού με ειδικές άδειες, καταλαβαίνετε ότι ο δήμος ως οργανισμός έφτασε πραγματικά στα όριά του. Το θέμα, βέβαια, είναι πλέον κυρίως οικονομικό. Η τοπική οικονομία και η αυτοδιοίκηση χρειάζονται γενναία στήριξη.

Να περάσουμε και στα αυτοδιοικητικά και στα του δήμου σας. Ποια ήταν η κατάσταση στον δήμο σας όταν αναλάβατε, το 2019;
Δυστυχώς, αναλαμβάνοντας τον δήμο είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από πολύ σοβαρά και οξυμένα προβλήματα, λειτουργικά και οργανωτικά. Υπήρχαν σοβαρές διοικητικές αδυναμίες και έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού, που επηρεάζουν ολόκληρο τον δήμο. Από κει και πέρα, υπήρχαν πολλά θέματα σε εκκρεμότητα όπως ο διαγωνισμός για το κολυμβητήριο ή τον χλοοτάπητα στον Μαραθώνα, το έργο για τις επισκευές στα σχολεία και άλλα. Μιλάμε για έργα με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, που κινδύνευαν να χαθούν λόγω των καθυστερήσεων. Επίσης, υπήρχε σοβαρό θέμα με την αποκομιδή των απορριμμάτων και κυρίως των κλαδεμάτων και του πρασίνου. Σε όλα αυτά ρίξαμε από την αρχή όλες μας τις δυνάμεις και συνεχίζουμε έτσι. Αντιμετωπίσαμε αυτές τις εκκρεμότητες, προωθούμε λύσεις σε επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας με τον νέο οργανισμό και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και προχωράμε τα έργα που είχαν βαλτώσει.

Ποια έργα είναι σε εξέλιξη και ποια έχετε προγραμματίσει;
Όπως προανέφερα, βρήκαμε πολλές εκκρεμότητες. Έτσι και στα έργα. Ξεμπλοκάραμε και προχωρήσαμε το έργο της αναβάθμισης και της συντήρησης σχολικών κτιρίων και την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου της Νέας Μάκρης, που έχει να λειτουργήσει πάνω από 10 χρόνια. Επίσης είναι σε εξέλιξη η διαδικασία δημοπράτησης του χλοοτάπητα του γηπέδου στον Μαραθώνα και προχωράμε την κατασκευή 10 νέων πιστοποιημένων παιδικών χαρών. Ήδη η μία είναι έτοιμη, ενώ, όταν αναλάβαμε, σε σύνολο περίπου 40 παιδικών χαρών στον δήμο μόλις μία ήταν πιστοποιημένη. Επίσης, είναι σημαντικό το ότι θα έχουν ολοκληρωθεί του χρόνου το καλοκαίρι οι ειδικές εγκαταστάσεις πρόσβασης ΑμεΑ στην παραλία (SeaΤrack), σε πέντε ακόμα σημεία του δήμου μας. Προχωρήσαμε στην πεζοδρόμηση - μονοδρόμηση στο παραλιακό μέτωπο της Νέας Μάκρης. Και, βέβαια, προχωράμε την αξιοποίηση του παλιού Εργοστασίου της Πορσελάνης, όπου είμαστε στο στάδιο των μελετών εφαρμογής και βιωσιμότητας, κάτι για το οποίο οφείλω να ευχαριστήσω θερμά την ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ και προσωπικά τον κ. Μαρτίνο.
Να προσθέσω εδώ ότι καταβάλλουμε μια συντονισμένη και δύσκολη προσπάθεια για να ξεκινήσουμε πάλι το σημαντικό έργο του Πολιτιστικού Κέντρου στον Μαραθώνα, ένα έργο που ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Πιστεύω σύντομα να έχουμε καλά νέα και για το θέμα αυτό.

Διαχείριση απορριμμάτων. Πώς σχολιάζετε τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος; Παραμένει ίδια η θέση σας για το Γραμματικό;
Θα ξεκινήσω με το Γραμματικό. Κοιτάξτε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο του Δήμου Μαραθώνος, αλλά της Βορειοανατολικής Αττικής. Η θέση μας, βεβαίως, δεν έχει αλλάξει και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η χωροθέτηση είναι η πλέον ακατάλληλη. Μαχόμαστε γι’ αυτό και δεν θα σταματήσουμε. Αυτό που πρέπει να δούμε όλοι μαζί -δήμαρχοι, περιφέρεια, κυβέρνηση- είναι η διαχείριση των απορριμμάτων ευρύτερα. Το υπουργείο κάνει σχεδιασμό και καλά κάνει, όμως από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε τι κάνουμε όλοι εμείς και ειδικά η Αυτοδιοίκηση και οι δήμοι. Πώς συμμετέχουμε και προωθούμε την ανακύκλωση, πώς θα συμμετέχουμε στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, τι κόστος υπάρχει κ.λπ. Δεν γίνεται. ας μου επιτραπεί να πω, κάποιοι «να βγάζουν την ουρά τους απέξω» και κάποιοι να καλούμαστε να «πληρώσουμε το μάρμαρο». Η διαχείριση απορριμμάτων περνάει σε άλλα επίπεδα μετά και τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού – δηλαδή σε χώρους 10-15 στρεμμάτων μπορούν να δημιουργηθούν εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης και το υπόλειμμα να αξιοποιείται ενεργειακά και όχι να καταστρέφουμε πάνω από 100 στρέμματα δάσους για να κάνουμε νέες χωματερές.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Μαραθώνα στο τέλος αυτής της δημοτικής περιόδου;
Το λέω από την αρχή που κατέβηκα υποψήφιος δήμαρχος ότι δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Θέλω πράξεις! Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε όραμα για τον Μαραθώνα. Το αντίθετο, μάλιστα. Προσωπικά, μαζί με τους συνεργάτες μου, εργάζομαι πρώτα για να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Αυτό είναι το πρώτο και μεγάλο στοίχημα. Οι άνθρωποι να αισθανόμαστε ασφαλείς στον τόπο μας, είτε αυτό σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος και αποκομιδή των απορριμμάτων και των κλαδεμάτων είτε είναι η σωστή υδροδότηση, το καλό οδικό δίκτυο, η πολιτική προστασία. Θέλω όμως, καθώς προχωράμε, να δούμε και την αναγέννηση των πυρόπληκτων περιοχών και μαζί όλου του Δήμου Μαραθώνος, που έχει πληγεί βάναυσα, μπορώ να πω, από την οικονομική κρίση. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν δουλειές στον τόπο τους και μαζί να απολαμβάνουν ποιότητα ζωής μέσα σε ένα καθαρό φυσικό περιβάλλον. Έχουμε ιστορία, πολιτισμό και φυσικές ομορφιές. Πρέπει να τα προστατεύσουμε, να τα αναδείξουμε και να ζούμε, να εργαζόμαστε και να απολαμβάνουμε όλοι αυτόν τον πλούτο.


ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ


Διαβάστε επίσης
 
Μαραθώνας - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Παπουτσής Vs Τσίρκας: «Λευκός καπνός», ή...
 
Μαραθώνας - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σπύρος Λιβαθινός: Παραποιήθηκαν τα νούμερα της...
 
Μαραθώνας - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Νίκος Χατζηγίαννης: «Προκειται μακραν για την...
 
Μαραθώνας - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δήμος Μαραθώνος: Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση-ανακαίνιση 6...

Τρίτη 05 Ιουλίου 2022
6:08 πμ - 8:51 μμΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ


ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - Μαραθώνας
Στέργιος Τσίρκας: Οι πληγείσες περιοχές θα αναγεννηθούν
Διαβάστηκε 2493 φορές

12-08-2020
Από τo Dimotisnews
«Τα έργα αποκατάστασης προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς», δηλώνει, στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ (Σάββατο 8 Αυγούστου 2020), ο Δήμαρχος Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας, αναφορικά με τις περιοχές που είχαν πληγεί από τη φονική πυρκαγιά του 2018. «Δυστυχώς, αναλαμβάνοντας τον δήμο, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από πολύ σοβαρά και οξυμένα προβλήματα, λειτουργικά και οργανωτικά», τονίζει ο κ. Τσίρκας, αναφερόμενος στην κατάσταση στην οποία παρέλαβε τον Δήμο Μαραθώνος. Ο κ. Τσίρκας, επίσης, αναπτύσσει τον σχεδιασμό του για το μέλλον, αλλά αναφέρεται και στη διαχείριση των απορριμμάτων και στις θέσεις του για το Γραμματικό.

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη φονική φωτιά στην περιοχή σας. Πόσο έχουν προχωρήσει τα έργα αποκατάστασης στην πληγείσα περιοχή του δήμου σας; Αντιμετωπίζουν συμπολίτες σας προβλήματα;
Κατ’ αρχάς, να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών, τις επιχειρήσεις και ιδιώτες - απλούς ανθρώπους που μας έχουν υποστηρίξει και βοηθήσει έμπρακτα στην αποκατάσταση αυτής της καταστροφής.
Τα έργα αποκατάστασης προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Ξέρετε ότι το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το Μάτι είναι σε δημόσια διαβούλευση. Ταυτόχρονα, προχωρούν οι εργολαβίες αποκατάστασης και έχουν προγραμματιστεί τα αναγκαία έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όπως η Προγραμματική Σύμβαση με το υπουργείο Υποδομών, ύψους 15,2 εκατ. ευρώ για οδοποιία, δίκτυα και λοιπές υποδομές, και περίπου 4 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης.
Να είναι όλοι σίγουροι ότι οι προσπάθειές μας δεν θα σταματήσουν. Σκοπός μας είναι να αναγεννηθούν οι πληγείσες περιοχές.

Θεωρείτε ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγωδίες;
Θα σας το πω με απόλυτο τρόπο: Ναι: Είμαστε σίγουρα καλύτερα προετοιμασμένοι και ο δήμος και η Πολιτεία. Δυστυχώς, μάθαμε με τον πιο σκληρό και τραγικό τρόπο. Πιστεύω ότι τα λάθη ή οι παραλείψεις που έγιναν δεν θα επαναληφθούν. Τουλάχιστον από πλευράς μας, προχωρήσαμε στην ενδυνάμωσης της Πολιτικής Προστασίας του δήμου και, παρά τα πενιχρά μέσα, αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα αποτελεσματικά. Θέλω να προσθέσω, όμως, ότι πλέον οι άνθρωποι είναι πιο προσεκτικοί, πιο ευαισθητοποιημένοι και αυτό επίσης είναι πολύ σημαντικό για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγωδίες. Σίγουρα έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, γιατί, κακά τα ψέματα, η Πολιτική Προστασία, η πρόληψη και η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς είναι υπόθεση όλων.

Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού, κυρίως οι οικονομικές, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε ΟΤΑ;
Κατ’ αρχάς, η πανδημία του COVID-19 είναι ένα γεγονός που έχει μεγάλη χρονική διάρκεια και επηρεάζει την κοινωνική και την οικονομική μας ζωή σε κάθε της έκφανση. Η ραγδαία οικονομική πτώση και η τεράστια μείωση της τουριστικής κίνησης προφανώς και επηρεάζουν την τοπική κοινωνία και τον δήμο μας, που είναι ένας κατ’ εξοχήν τουριστικός και παραθεριστικός προορισμός. Αφενός υπάρχει τεράστια υστέρηση στα έσοδα, τόσο για τις τοπικές επιχειρήσεις όσο και για τον δήμο. Αφετέρου η διάρκεια της πανδημίας και οι νέες ανάγκες για την προστασία της δημόσιας υγείας, το κλείσιμο των σχολείων που έφερε περισσότερο κόσμο στην περιοχή μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς, όμως, αύξηση της κατανάλωσης στα καταστήματα, οι επισκέπτες που επιλέγουν την περιοχή μας και έχουν αυξήσει υπέρμετρα τις λειτουργικές μας απαιτήσεις και τις δαπάνες. Αν προσθέσουμε ότι την περίοδο του κλεισίματος και των προληπτικών μέτρων και εμείς, όπως όλοι, είχαμε σημαντικό μέρος του προσωπικού με ειδικές άδειες, καταλαβαίνετε ότι ο δήμος ως οργανισμός έφτασε πραγματικά στα όριά του. Το θέμα, βέβαια, είναι πλέον κυρίως οικονομικό. Η τοπική οικονομία και η αυτοδιοίκηση χρειάζονται γενναία στήριξη.

Να περάσουμε και στα αυτοδιοικητικά και στα του δήμου σας. Ποια ήταν η κατάσταση στον δήμο σας όταν αναλάβατε, το 2019;
Δυστυχώς, αναλαμβάνοντας τον δήμο είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από πολύ σοβαρά και οξυμένα προβλήματα, λειτουργικά και οργανωτικά. Υπήρχαν σοβαρές διοικητικές αδυναμίες και έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού, που επηρεάζουν ολόκληρο τον δήμο. Από κει και πέρα, υπήρχαν πολλά θέματα σε εκκρεμότητα όπως ο διαγωνισμός για το κολυμβητήριο ή τον χλοοτάπητα στον Μαραθώνα, το έργο για τις επισκευές στα σχολεία και άλλα. Μιλάμε για έργα με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, που κινδύνευαν να χαθούν λόγω των καθυστερήσεων. Επίσης, υπήρχε σοβαρό θέμα με την αποκομιδή των απορριμμάτων και κυρίως των κλαδεμάτων και του πρασίνου. Σε όλα αυτά ρίξαμε από την αρχή όλες μας τις δυνάμεις και συνεχίζουμε έτσι. Αντιμετωπίσαμε αυτές τις εκκρεμότητες, προωθούμε λύσεις σε επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας με τον νέο οργανισμό και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και προχωράμε τα έργα που είχαν βαλτώσει.

Ποια έργα είναι σε εξέλιξη και ποια έχετε προγραμματίσει;
Όπως προανέφερα, βρήκαμε πολλές εκκρεμότητες. Έτσι και στα έργα. Ξεμπλοκάραμε και προχωρήσαμε το έργο της αναβάθμισης και της συντήρησης σχολικών κτιρίων και την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου της Νέας Μάκρης, που έχει να λειτουργήσει πάνω από 10 χρόνια. Επίσης είναι σε εξέλιξη η διαδικασία δημοπράτησης του χλοοτάπητα του γηπέδου στον Μαραθώνα και προχωράμε την κατασκευή 10 νέων πιστοποιημένων παιδικών χαρών. Ήδη η μία είναι έτοιμη, ενώ, όταν αναλάβαμε, σε σύνολο περίπου 40 παιδικών χαρών στον δήμο μόλις μία ήταν πιστοποιημένη. Επίσης, είναι σημαντικό το ότι θα έχουν ολοκληρωθεί του χρόνου το καλοκαίρι οι ειδικές εγκαταστάσεις πρόσβασης ΑμεΑ στην παραλία (SeaΤrack), σε πέντε ακόμα σημεία του δήμου μας. Προχωρήσαμε στην πεζοδρόμηση - μονοδρόμηση στο παραλιακό μέτωπο της Νέας Μάκρης. Και, βέβαια, προχωράμε την αξιοποίηση του παλιού Εργοστασίου της Πορσελάνης, όπου είμαστε στο στάδιο των μελετών εφαρμογής και βιωσιμότητας, κάτι για το οποίο οφείλω να ευχαριστήσω θερμά την ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ και προσωπικά τον κ. Μαρτίνο.
Να προσθέσω εδώ ότι καταβάλλουμε μια συντονισμένη και δύσκολη προσπάθεια για να ξεκινήσουμε πάλι το σημαντικό έργο του Πολιτιστικού Κέντρου στον Μαραθώνα, ένα έργο που ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Πιστεύω σύντομα να έχουμε καλά νέα και για το θέμα αυτό.

Διαχείριση απορριμμάτων. Πώς σχολιάζετε τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος; Παραμένει ίδια η θέση σας για το Γραμματικό;
Θα ξεκινήσω με το Γραμματικό. Κοιτάξτε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο του Δήμου Μαραθώνος, αλλά της Βορειοανατολικής Αττικής. Η θέση μας, βεβαίως, δεν έχει αλλάξει και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η χωροθέτηση είναι η πλέον ακατάλληλη. Μαχόμαστε γι’ αυτό και δεν θα σταματήσουμε. Αυτό που πρέπει να δούμε όλοι μαζί -δήμαρχοι, περιφέρεια, κυβέρνηση- είναι η διαχείριση των απορριμμάτων ευρύτερα. Το υπουργείο κάνει σχεδιασμό και καλά κάνει, όμως από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε τι κάνουμε όλοι εμείς και ειδικά η Αυτοδιοίκηση και οι δήμοι. Πώς συμμετέχουμε και προωθούμε την ανακύκλωση, πώς θα συμμετέχουμε στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, τι κόστος υπάρχει κ.λπ. Δεν γίνεται. ας μου επιτραπεί να πω, κάποιοι «να βγάζουν την ουρά τους απέξω» και κάποιοι να καλούμαστε να «πληρώσουμε το μάρμαρο». Η διαχείριση απορριμμάτων περνάει σε άλλα επίπεδα μετά και τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού – δηλαδή σε χώρους 10-15 στρεμμάτων μπορούν να δημιουργηθούν εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης και το υπόλειμμα να αξιοποιείται ενεργειακά και όχι να καταστρέφουμε πάνω από 100 στρέμματα δάσους για να κάνουμε νέες χωματερές.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Μαραθώνα στο τέλος αυτής της δημοτικής περιόδου;
Το λέω από την αρχή που κατέβηκα υποψήφιος δήμαρχος ότι δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Θέλω πράξεις! Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε όραμα για τον Μαραθώνα. Το αντίθετο, μάλιστα. Προσωπικά, μαζί με τους συνεργάτες μου, εργάζομαι πρώτα για να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Αυτό είναι το πρώτο και μεγάλο στοίχημα. Οι άνθρωποι να αισθανόμαστε ασφαλείς στον τόπο μας, είτε αυτό σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος και αποκομιδή των απορριμμάτων και των κλαδεμάτων είτε είναι η σωστή υδροδότηση, το καλό οδικό δίκτυο, η πολιτική προστασία. Θέλω όμως, καθώς προχωράμε, να δούμε και την αναγέννηση των πυρόπληκτων περιοχών και μαζί όλου του Δήμου Μαραθώνος, που έχει πληγεί βάναυσα, μπορώ να πω, από την οικονομική κρίση. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν δουλειές στον τόπο τους και μαζί να απολαμβάνουν ποιότητα ζωής μέσα σε ένα καθαρό φυσικό περιβάλλον. Έχουμε ιστορία, πολιτισμό και φυσικές ομορφιές. Πρέπει να τα προστατεύσουμε, να τα αναδείξουμε και να ζούμε, να εργαζόμαστε και να απολαμβάνουμε όλοι αυτόν τον πλούτο.

Όροι χρήσης
Σχετικά με τα cookies
Διαφημίσεις
Ταυτότητα
Επικοινωνία
Μέλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας
6977232183

Αριθμός Μητρώου Online Media: 13444
www.dimotisnews.gr © 2022 All rights reserved