×
AΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙ-ΚΗΠΟΣ ΥΓΕΙΑ LIFESTYLE ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ OΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΨΙΘΥΡΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΡΘΡΩΝ
H ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies.
Εφόσον πλοηγήστε σε αυτήν και χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Το κατάλαβα
Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020
7:37 - 5:36ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Ραφήνα
Το Κυβερνητικό Αλαλούμ αιτία κρίσης στους Δήμους
Διαβάστηκε 602 φορές

22-01-2020
Από τoν Δημήτρη Πνευματικάτο
Δημοσιογράφος
Το εκτός ημερησίας θέμα για τους συμβασιούχους του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου έτυχε ιδιαιτέρου σπεκουλαρίσματος (σπέκουλα: προσπάθεια να εκμεταλλευτεί κάποιος μια κατάσταση, αβάσιμη πιθανολογία, ή δυσαπόδεικτη θεωρία, η κερδοσκοπία) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε την περασμένη Τρίτη. Αιτία η αναταραχή που προκλήθηκε στους εργαζόμενους, από τον Δήμαρχο Βαγγέλη Μπουρνούς, οποίος με έγγραφό του, ακολουθώντας την απόφαση του ΣτΕ, προειδοποιούσε 6 συμβασιούχους εργαζόμενους, ότι μπορεί να υπήρχε μη νομιμοποιημένη δυνατότητα καταβολής των δεδουλευμένων τους. Η συζήτηση διήρκεσε 3 ώρες με την παρουσία πολλών εργαζομένων του Δήμου και θεατών. «Ιλαροτραγωδία» τη χαρακτήρισε τη συζήτηση ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μάκης Βουδούρης, αφού κατά τη διάρκειά της  ο θυμός, η ένταση, η παρωδία και τα νεύρα ήσαν στην «πρώτη γραμμή».
Η απόφαση του δημάρχου να ακολουθήσει τις εντολές της Κεντρική Διοίκησης, έστω και αν αυτές ήταν εις βάρος κάποιων εργαζομένων, φανερώνει την εμμονή και επιμονή του στη διατήρηση της έννομης τάξης και όπως είπε: «δεν λέω άλλα το πρωί και άλλα το μεσημέρι. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι απόλυτα αναγκαίοι για τις υπηρεσίες του Δήμου. Ας νομοθετήσει όμως η κυβέρνηση να ξέρουμε και εμείς με σαφήνεια τι να κάνουμε. Δεν μπορώ να κρατώ εργαζόμενους σε ομηρεία, όταν η απόφαση του ΣτΕ πιθανόν να μου απαγορεύσει την πληρωμή τους».
Όπως ήταν φυσικό, η θέση του δημάρχου, ήταν «βούτυρο στο ψωμί» της αντιπολίτευσης. Ειδικά όταν αναφέρθηκε ότι μόνο ο κ. Μπουρνούς και άλλος ένας δήμαρχος της Ελλάδας κατέφυγαν σε αυτή απόφαση. Έτσι, με διάφορες απόψεις και ανακοινώσεις εξέφρασαν την αντίθεση τους, ουσιαστικά σπεκουλάρισαν, αναγκάζοντας τον να βγάλει την πιο κάτω ανακοίνωση βάζοντας, κατά την άποψη του γράφοντα, τα πράγματα στη θέση τους. 

«Η μικροπολιτική αντίληψη κάποιων που επιθυμούν να κάνουν τους «καλούς» αλλά «άχρηστους» γιατί η παρουσία τους αποτυπώνεται μόνο στα λόγια και μακριά από την αλήθεια και τον πραγματικό αγώνα για την επίλυση των θεμάτων και οι ανακριβείς δηλώσεις και αναφορές κάποιων με υποχρεώνουν να αναφέρω τον κάτωθι ενδεκάλογο:
1. Δεν ανήκω σε «αυτούς», ούτε στους» άλλους» και μάταια προσπαθούν κάποιοι να με κατατάξουν στα χρωματιστά μαντριά τους. Ανήκω στους ανεξάρτητους πολίτες και επιζητώ μόνο τη λύση των προβλημάτων μακριά από συμμετοχές στα παιχνίδια των μικροπολιτικών αντιλήψεων αυτών που φτιάχνουν τους φράχτες στα μαντριά.
2. Δεν έχω μάθει άλλη γλώσσα, εκτός από εκείνη της αληθείας και με αυτή πορεύομαι.
Δεν ανήκω επίσης στην κατηγορία αυτών που κουνούσαν στις αρχές του έτους το δάκτυλο σε όσους τάχα δημάρχους δεν κινούνταν στη γραμμή «νομιμότητας» των αντισυνταγματικών τους ρυθμίσεων, όταν σκεπτικιστικά συζητούσαν περί νομιμότητας ανανέωσης συμβάσεων με νομοθετήματα που παρουσιάζουν σαφή συνταγματικά κωλύματα, που οι νομοθετούντες τα ήξεραν και «σιγοτραγουδούσαν » περί άλλων τινών.
3. Δεν έχω ξεκάθαρα -και δεν έχουμε συνολικά ως αυτοδιοικητικοί παράγοντες- κανένα λόγο να αντιτιθέμεθα με τους εργαζομένους μας, αλλά αντιθέτως επιθυμούμε την εξασφάλιση της εργασίας τους και φυσικά της εύρυθμης λειτουργίας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και είμαστε μαζί τους σε κάθε βήμα καθημερινά.
Στηρίζουμε τον αγώνα τους και σεβόμαστε την αγωνία τους αλλά θα πρέπει και οι ίδιοι να αναζητούν την υπαιτιότητα εκεί που ανήκει δηλαδή στην όχθη που βρίσκεται το Υπουργείο Εσωτερικών.
4. Η εξασφάλιση εργασίας των συμβασιούχων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του υπουργού Εσωτερικών που οφείλει να βγάλει το «φίδι» από την τρύπα που το έβαλαν κυβερνητικοί χειρισμοί.
5. Υπάρχει πλέον σαφέστατη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας του Ν. 4456/2017 και του αντίστοιχου 4429/2016 και περί μη σύννομης διαδικασίας σύναψης συμβάσεων που υποχρέωσε η κυβέρνηση τα συμβαλλόμενα μέρη-ΟΤΑ και υπαλλήλους- χωρίς ευθύνη των εμπλεκομένων, αλλά και σαφές θέμα νομιμότητας δαπανών μισθοδοσίας, τουλάχιστον από την απόφαση του τμήματος και εντεύθεν, όπου από εκεί και πέρα δε δικαιολογείται ούτε θέμα «συγγνωστής πλάνης».
6. Ξεχνούν κάποιοι στον παραλογισμό τους να αναφέρουν ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι το αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο νομιμότητας των συμβάσεων και τη νομιμότητα δαπανών για τους ΟΤΑ. Αυτό ισχύει για αιρετούς και υπαλλήλους και όχι κατά περίπτωση όπως κάποιοι επιθυμούν.
7. Ξεχνούν κάποιοι ότι ο δήμαρχος είναι το μοναδικό αρμόδιο στην περίπτωση αυτή μονομελές όργανο που υπέγραψε συμβάσεις με θέματα νομιμότητας και το αποκλειστικό και μοναδικό μονομελές όργανο με ευθύνη δαπανών μισθοδοσίας.
Δεν αρμόζει στον καθημερινό αγώνα και την αγωνία μας στην αντιμετώπιση προβλημάτων και η δαμόκλεια σπάθη των καταλογισμών που θέλουν κάποιοι κυβερνητικοί ή μη, να επωμιστούμε. Αν νομίζει ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών ότι το μπαλάκι που «πετάει» δεν θα επιστραφεί πίσω, πλανάται πλάνη οικτρά γιατί το άθλημα της αντισφαίρισης που συμμετέχει μεταξύ εργαζομένων συμβασιούχων και Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελεί αποκλειστικά δική του ευθύνη.
8. Ξεχνούν τεχνηέντως κάποιοι ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι πλήρως αναρμόδιο όργανο σε τέτοιου είδους θέματα και ούτε γνώμη δεν του αναγνωρίζει ο νομοθέτης.
9. Δεν έχει αποσυρθεί κανένα έγγραφο του δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου όπως αναφέρεται σκοπίμως σε ειδησεογραφικό διαδικτυακό μέσο.
Ανακριβέστατα αναφέρουν κάποιοι νεόκοποι προστάτες εργαζομένων ότι έχει με απόφαση δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου προκληθεί τέτοια απόσυρση, αλλά δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχει τέτοια αρμοδιότητα.
10. Αληθές είναι ότι έχει τροποποιηθεί το έγγραφο του δημάρχου -σε χρόνο προγενέστερο της σύγκλησης του συμβουλίου. Το συγκεκριμένο έγγραφο δεν συνιστούσε σε καμία περίπτωση λύση της εργασιακής σχέση, διότι αυτό γίνεται με απόφαση δημάρχου που φέρει αριθμό και ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Το συγκεκριμένο έγγραφο αποτελούσε προπομπό αυτής αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση- και έχει δοθεί περισσότερος χρόνος για κυβερνητικούς χειρισμούς που αναμένουμε ως μέλη της ΚΕΔΕ και ως μέλος προσωπικά της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ.
Και θα δοθεί και περισσότερος χρόνος μέχρι το σημείο «μηδέν» που είναι η συμπλήρωση του μείζονος θέματος του 24-μήνου απασχόλησης- το οποίο δεν είναι μακριά αλλά εντός Ιουλίου- χρονικό σημείο που αλλάζει το νομικό καθεστώς της εργασιακής σχέσης.
11. Ξεχνούν κάποιοι ότι υπάρχει σαφέστατα θέμα νόμιμης υπερ-24μηνης απασχόλησης των συμβασιούχων, όπως προκύπτει από την γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το ΠΔ 164/2004, εφόσον προκαλείται παρανόμως αλλαγή της σχέση εργασίας από Ορισμένου Χρόνου σε Αορίστου, γεγονός που αποτελεί παράβαση καθήκοντος μόνο του υπογράφοντος της εργασιακής σχέσης δηλαδή του δημάρχου.
Κλείνοντας θέλω να διατυπώσω ξεκάθαρα ότι το σύνολο των δημάρχων ευχαρίστως θα δεχτούν τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης των συμβασιούχων σε αορίστου, λύση που θα εξασφαλίσει τους εργαζομένους και θα λύσει ζητήματα των δήμων και στηρίζω μαζί με το προεδρείο της ΚΕΔΕ αυτή τη προοπτική, αλλά ας αναλάβει την ευθύνη η νομοθετική εξουσία με σχετική εντός συνταγματικών απαιτήσεων τροπολογία και όχι καταχρηστικώς οι εφαρμόζοντες τους νόμους».

Ευάγγελος Μπουρνούς
Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου