Άρης Παπουτσής: «Ήρθε η ώρα, η σκυτάλη να περάσει στους νέους»
×
AΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙ-ΚΗΠΟΣ ΥΓΕΙΑ LIFESTYLE ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ OΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΨΙΘΥΡΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΡΘΡΩΝ
Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
6:31 πμ - 8:14 μμ



ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - Μαραθώνας
Άρης Παπουτσής: «Ήρθε η ώρα, η σκυτάλη να περάσει στους νέους»
Διαβάστηκε 8845 φορές

22-06-2023
Από τoν Γιάννη Κοντογεώργο
Δημοσιογράφο - Εκδότη


ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του υποψήφιου Δήμαρχου Μαραθώνα

Πρόλογος

Την ΠΡΩΤΗ του συνέντευξη ως υποψήφιος Δήμαρχος Μαραθώνος παραχώρησε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο dimotisnews.gr ο Άρης Παπουτσής.
Ο κ. Παπουτσής απάντησε πρόθυμα, με σαφήνεια και πειστικά σε όλες τις ερωτήσεις μας, από το γιατί αποφάσισε να διεκδικήσει τον Δημαρχιακό Θώκο του Δήμου Μαραθώνος, μέχρι και το ποιες είναι οι πρώτες του προτεραιότητες εφόσον εκλεγεί Δήμαρχος Μαραθώνα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Ο Άρης Παπουτσής, ετών 48 (γεννήθηκε το 1975), με σπουδές στην Αγγλία (Οικονομικά) και στην Ελλάδα (Πολιτικός Μηχανικός), ηγείται με μεγάλη επιτυχία της κατασκευαστικής εταιρίας «Τεχνική Παπουτσής ΑΕ», με έδρα την Νέα Μάκρη. (Εταιρία που ίδρυσε ο πατέρας του, Διονύσης Παπουτσής, γνωστός επιχειρηματίας και πολιτικός παράγοντας της Αττικής).
Πέραν όμως των εξαίρετων επιχειρηματικών επιδόσεών του, ο κ. Παπουτσής είναι και άριστος οικογενειάρχης -είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο Ρούλα Κολτσίδα και έχουν δύο αγόρια-, έχει να επιδείξει και αξιοζήλευτη κοινωνική δράση.
Ό Άρης Παπουτσής ανήκει στην σπάνια κατηγορία των υποψήφιων διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου του Δήμου Μαραθώνος, που τα χαρακτηριστικά και οι δεξιότητες του δεν εξαντλούνται πλέον στην οξυδέρκεια, την επιχειρηματική ευφυία και την αποφασιστικότητα, αλλά περιλαμβάνουν και την ευαισθησία, την ενσυναίσθηση, την ταπεινότητα, την κατανόηση και αξιοποίηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας, και, βέβαια, την επιχειρηματική ηθική.

Η συνέντευξη

■ Κύριε Παπουτσή, έχετε δηλώσει ότι θα είστε υποψήφιος Δήμαρχος Μαραθώνα στις εκλογές του Οκτωβρίου. Τι σας ώθησε, ώστε να πάρετε αυτήν την απόφαση;

«Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους συνδημότες μου, το όραμα και τις προθέσεις που έχω αναφορικά με το μέλλον του τόπου και την υποψηφιότητα μου ως Δήμαρχος Μαραθώνα. Δεν σας κρύβω ότι ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, η οποία προήλθε μετά από πολυετή σκέψη. Είναι κοινό μυστικό, ότι ο Δήμος Μαραθώνα, παρά τα τεράστια συγκριτικά του πλεονεκτήματα δεν έχει κατορθώσει μέχρι και σήμερα να αποτελέσει τον τόπο που όλοι μας οραματιζόμαστε, αντάξιο της γεωγραφικής θέσης, της ιστορίας και του ονόματος του.
Είμαι 48 ετών. Έχω ζήσει σχεδόν όλη μου την ζωή στον Δήμο Μαραθώνα, εδώ έζησα τα ανέμελα παιδικά χρόνια μου, εδώ έκανα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα, και εδώ δημιούργησα την οικογένεια μου. Με βαθιά θλίψη διαπιστώνω σε βάθος ετών την στασιμότητα μιας περιοχής η οποία θα έπρεπε να αποτελεί παγκόσμιο προορισμό. Μιας και ερωτήθηκα λοιπόν: νιώθω ότι τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή ώστε να δοθεί βήμα σε νέους ανθρώπους, με φρέσκα μυαλά και τεχνογνωσία. Τώρα είναι η ώρα καινούρια πρόσωπα να οδηγήσουν τον Μαραθώνα στο Μέλλον, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να κάνω το βήμα μπροστά».

■ Κατά πόσο πιστεύετε ότι η προσωπική σας επαγγελματική επιτυχία είναι εχέγγυο και για την «πολιτική» σας επιτυχία;

«Δεν έχω αυταπάτες, και γνωρίζω καλά ότι ο πολιτικός στίβος έχει σημαντικές διαφορές με τον επαγγελματικό. Όμως εκείνο που μπορώ να εγγυηθώ προσωπικά λόγω του επαγγέλματος που ασκώ και της όποιας εξειδίκευσης και εμπειρίας έχω αποκομίσει μέχρι σήμερα από αυτό, είναι ότι ξέρω να ακούω, να κρατάω σημειώσεις, κατέχω την μεθοδολογία του πως να μελετήσω, και να αντιληφθώ τα  βασικά προβλήματα που έχει ο τόπος μας (τα οποία σε μεγάλο βαθμό τυγχάνει να σχετίζονται με το κύριο αντικείμενο της ειδικότητας μου). Δεν έχω στα χέρια μου μαγικές λύσεις, όμως μαζί με τους συνεργάτες μου έχουμε καταλήξει στην εμπεριστατωμένη διάγνωση των βασικών «ασθενειών», και έχουμε την διαύγεια για να γνωρίζουμε ποιοι και με ποιο τρόπο είναι οι κατάλληλοι ώστε αρχικά να σχεδιάσουν, να μελετήσουν και να περάσουν μέσα από καθόλα νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες τις μελέτες-λύσεις που θα ξεκολλήσουν τον Ιστορικό Δήμο Μαραθώνος από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει». 

■ Ποια είναι για εσάς τα βασικά προβλήματα του Δήμου Μαραθώνα που εκτιμάτε ότι πρέπει να αναδειχθούν και να δρομολογηθούν λύσεις;

«Η καθημερινότητα στον Δήμο Μαραθώνα δεν είναι εύκολη. Τι να πρωτοπιάσει κανείς… Από το υποστελεχωμένο και απαξιωμένο Κέντρο Υγείας, τον κακό φωτισμό και την ελλιπή καθαριότητα, την απαξίωση των εμπορικών κέντρων ΔΕ Μαραθώνα και Νέας Μάκρης, την δυσκολία πρόσβασης και ασφαλούς μετακίνησης των δημοτών καθώς και των επισκεπτών, τα σχεδόν λησμονημένα  ιστορικά μνημεία της περιοχής, την υποβάθμιση και μη αξιοποίηση των κεντρικών πλατειών, το χάος που επικρατεί με τα αδέσποτα, την έλλειψη ενός σημαντικού χώρου πολιτισμού, το τραγικά αναξιοποίητο και δυσπρόσιτο παραλιακό μέτωπο, την έλλειψη δικτύου πόσιμου νερού στην Δ.Ε. Γραμματικού, την υπέρμετρη γραφειοκρατία για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε βασικές υπηρεσίες, τον ελλιπή πολεοδομικό σχεδιασμό, την ανυπαρξία ενός σύγχρονου χάρτη Χρήσεων Γης, το γεγονός ότι 5 χρόνια μετά τα οδυνηρά γεγονότα στο Μάτι δεν υπάρχει στοιχειώδης σχεδιασμός πυροπροστασίας και πρόληψης… αλλά ας σταματήσουμε εδώ γιατί φοβάμαι ότι θα γεμίσουμε όλες τις σελίδες της εφημερίδας σας απλά απαριθμώντας τα. Συγνώμη, αλλά δεν είναι αυτός ο Μαραθώνας που ονειρευόμαστε, θέλουμε ένα Μαραθώνα Πράσινης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, χωρίς ΧΥΤΥ, φιλικό για τους επισκέπτες, τους ποδηλάτες τις οικογένειες και τα παιδιά, με δουλειά για όλους τους επαγγελματίες και τα μαγαζιά τους. Είμαστε εδώ όλοι ΕΜΕΙΣ μαζί νεότεροι και έμπειροι, μια γροθιά να δώσουμε αυτή την πολυμέτωπη μάχη».

■ Ποιο είναι το όραμά σας για τον Δήμο Μαραθώνα;

«Το όραμα μου είναι ο Δήμος Μαραθώνος κατ’ αρχάς να γίνει ένας Δήμος φιλικός στην καθημερινότητα όλων των Δημοτών, των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών, ανοιχτός πάντα στο να ακούει τις προτάσεις και τα πραγματικά τους προβλήματα μέσα από ζυμώσεις και διαδικασίες που θα διευρύνουν το κοινωνικό κεφάλαιο. Ένας Δήμος πρωτοπόρος που θα εκμεταλλευτεί -επιτέλους- εν έτη 2023 τις τεράστιες δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη. Τα σχολεία να μεταμορφωθούν σταδιακά σε ένα σύγχρονο υγιές περιβάλλον  για τα παιδιά μας με χώρους πρόσβασης στην σύγχρονη τεχνολογία και με κτιριακές υποδομές που θα έχουν λύσει τις ενεργειακές τους ανάγκες με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (το ίδιο θα ισχύει και για όλες τις δημοτικές κτιριακές εγκαταστάσεις). Ένας Δήμος που θα μπορεί να συνεισφέρει και να βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη. Οραματίζομαι ένα Δήμο πιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα που θα βρει με τις κατάλληλες μελέτες ένα χώρο όπου θα μπορούν να δραστηριοποιούνται νόμιμα και ανώδυνα για το περιβάλλον και τους πολίτες μερικές δεκάδες εταιρείες με ελαφρά βιοτεχνική χρήση σε απόσταση από τον αστικό ιστό ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι βασικές αντίστοιχες ανάγκες των συμπολιτών μας. Σε αυτό τον Δήμο όλες οι αποφάσεις θα είναι με γνώμονα την βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη, φροντίζοντας πάντα την προστασία μαζί με την λελογισμένη τουριστική εκμετάλλευση όλων των περιοχών με ιδιαίτερο φυσικό κάλος.  Σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία θα έχει αναδείξει τις υψίστου σημασίας αρχαιότητες της περιοχής μας που θα βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις επισκεψιμότητας στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την τοπική οικονομία. Οραματίζομαι σε μερικά χρόνια το κύριο μέσον μετακίνησης μεταξύ των Δ.Ε. Μαραθώνος και Νέας Μάκρης να είναι το ποδήλατο, ο επίσημος Μαραθώνιος δρόμος να γίνεται υπό ευνοϊκότερες συνθήκες για τους πολίτες του Δήμου μας, με μεγαλύτερο άμεσο όφελος για τον Μαραθώνα. Ο Δήμος Μαραθώνος να αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο που θα προσελκύει τουρίστες και αθλητές απ’ όλο τον κόσμο, όλο τον χρόνο, μέσω σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων και αθλητικών γεγονότων. Τέλος, ο Δήμος Μαραθώνος οφείλουμε να γίνει πολύ άμεσα ένας πολύ καλά προετοιμασμένος δήμος για να αντιμετωπίζει τα ακραία φαινόμενα (καιρικά, φωτιές, σεισμούς, υγείας), όπως επιβάλλουν άλλωστε όλες οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ανθεκτικοί Δήμοι) μετά την πανδημία».

PAPOUTSIS-ARIS_AFETIRIA-MARATHONIOU

■ Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε σε περίπτωση που εκλεγείτε Δήμαρχος;

«Όταν καθημερινά σε πλησιάζουν συμπολίτες κάθε ηλικίας και σου εκθέτουν από ένα διαφορετικό πρόβλημα ο καθένας, αντιλαμβάνεται κανείς την δυσκολία ιεράρχησης των προβλημάτων αυτού του τόπου. Δυστυχώς, ο Μαραθώνας έχει φτάσει εν έτη 2023 να μαστίζεται από τόσα πολλά σε αριθμό και συνθετότητα προβλήματα, που θα ήταν άδικο για κάποιους συμπολίτες μας, να προτεραιοποιηθούν με ελαφρότητα. Με ενδιαφέρει εξίσου κάθε άνθρωπος, κάθε μεγάλο ή μικρό πρόβλημα, κάθε σπιθαμή της έκτασης του Δήμου μας όσο κεντρική ή απομακρυσμένη και αν είναι. 
Πάραυτα, αντιλαμβανόμενος την δημοσιογραφική ανάγκη για κάτι χειροπιαστό, και για να μην θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω, στην περίπτωση που εκλεγώ Δήμαρχος, το πρώτο πράγμα που θα κινήσω τις διαδικασίες να αλλάξει, είναι η μεταστέγαση της κεντρικής Διοίκησης του Δήμου μας από την Δ.Ε. Νέας Μάκρης στην Δ.Ε. Μαραθώνα, όπως ορίζεται άλλωστε και από την κείμενη νομοθεσία. Αυτή η κίνηση θα είναι πέρα από ουσιαστική (καθώς το κέντρο των αποφάσεων θα βρίσκεται σε ιδανικότερη απόσταση από όλες τις περιοχές του Δήμου), και μια βαθιά συμβολική πράξη σεβασμού για την ιστορικότητα του ονόματος Μαραθώνας».

■ Πώς χαρακτηρίζετε τη σημερινή δημοτική αρχή; Πού πέτυχε και πού υστέρησε;

«Τον κ. Στέργιο Τσίρκα τον γνωρίζω προσωπικά από τότε που ήμουν παιδί, τον σέβομαι και τον εκτιμώ. Ούτε φυσικά αμφισβητώ την αγάπη του για τον τόπο. Δεν είμαι από αυτούς που θα ακυρώσουν απόλυτα ό,τι έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον Μαραθώνα. Από εκεί και πέρα όμως, στην δική μου αντίληψη ο βηματισμός και η αποτελεσματικότητα της παρούσας διοίκησης απέχει δραματικά από αυτό που εγώ και η ομάδα μου οραματιζόμαστε για τον τόπο. Δε νοείται ένας προνομιούχος τόπος όπως ο Μαραθώνας μας, με την ιστορικότητα του, την υπέροχη ακτογραμμή του, τον φυσικό πλούτο, και το μοναδικό του κλίμα να πορεύεται στο μέλλον με ξεπερασμένες αντιλήψεις και πολιτικές, ενώ άλλοι Δήμοι που στερούνται των παραπάνω πλεονεκτημάτων κινούνται εδώ και χρόνια σε άλλες ταχύτητες».    

■ Γιατί να σας εκλέξουν ως Δήμαρχο οι συνδημότες σας; Πού διαφοροποιήστε έναντι των άλλων υποψηφίων;

«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Στην δύσκολη απόφαση μου να κατέβω υποψήφιος ως Δήμαρχος Μαραθώνα στις επικείμενες εκλογές, δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο το ποιος/ποιοι υποψήφιοι θα βρίσκονται απέναντι. Ούτε ποιοι πιθανόν να προκύψουν στην συνέχεια. Αντίθετα κομβικό ρόλο έπαιξε  η ανάγκη να δω τον τόπο μου, τον τόπο στον οποίο μεγάλωσα και ζω αδιαλείπτως με την οικογένεια μου μέχρι σήμερα, να προοδεύει μέσα από μια πιο σύγχρονη και εξωστρεφή διοίκηση. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ζητάω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, να εμπιστευτούν το όραμα ενός νέου ανθρώπου που έχει ζήσει εδώ όλη του την ζωή και επιθυμεί να οδηγήσει τον Μαραθώνα μας σε μια νέα διαδρομή. Συγχωρέστε με αλλά δεν πρόκειται να μπω σε λογική ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής με αντιπαλότητες που αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο. Ας δείξουμε επιτέλους πολιτικό πολιτισμό, και ήθος,  ανεξάρτητα από τον ποιον έχουμε απέναντι μας».  

■ Ποιος είναι ο Άρης Παπουτσής για όσους δεν σας γνωρίζουν;

«Προσωπικά δεν μου είναι καθόλου εύκολο να μιλάω για τον εαυτό μου. Θα προτιμούσα άλλωστε να μιλήσουν τα έργα και οι πράξεις. Παρόλα αυτά αν θα έπρεπε να σκιαγραφήσω κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μου, αυτά θεωρώ ότι θα ήταν η υπομονή, η ενσυναίσθηση, η αμεσότητα, και η στοχοπροσήλωση. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν τιμή μου αυτά τα χαρακτηριστικά να επιβεβαιωθούν και από τους συμπολίτες μου, μετά την ενασχόληση μου με τα κοινά. Σε πιο προσωπικό επίπεδο, μαζί με την σύζυγό μου και τους 2 γιούς μας, έχουμε δημιουργήσει μια υπέροχη οικογένεια που αποτελεί το πολυτιμότερο επίτευγμα της ζωής μου».









ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ

Διαβάστε επίσης
 
Μαραθώνας - LIFESTYLE
ΘΑΛΠΟΣ - ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: «Οικογένεια είναι…»...
 
Μαραθώνας - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δήμος Μαραθώνος: Ενημέρωση για τα μέτρα...
 
Μαραθώνας - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Παπουτσής: ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ το άδικο, αναίτιο...
 
Μαραθώνας - LIFESTYLE
Ευχαριστήριο του Α.Σ. Καλλιμαχος Μαραθώνα προς...





Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
6:31 πμ - 8:14 μμ


ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - Μαραθώνας
Άρης Παπουτσής: «Ήρθε η ώρα, η σκυτάλη να περάσει στους νέους»
Διαβάστηκε 8845 φορές

22-06-2023
Από τoν Γιάννη Κοντογεώργο
Δημοσιογράφο - Εκδότη

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του υποψήφιου Δήμαρχου Μαραθώνα

Πρόλογος

Την ΠΡΩΤΗ του συνέντευξη ως υποψήφιος Δήμαρχος Μαραθώνος παραχώρησε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο dimotisnews.gr ο Άρης Παπουτσής.
Ο κ. Παπουτσής απάντησε πρόθυμα, με σαφήνεια και πειστικά σε όλες τις ερωτήσεις μας, από το γιατί αποφάσισε να διεκδικήσει τον Δημαρχιακό Θώκο του Δήμου Μαραθώνος, μέχρι και το ποιες είναι οι πρώτες του προτεραιότητες εφόσον εκλεγεί Δήμαρχος Μαραθώνα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Ο Άρης Παπουτσής, ετών 48 (γεννήθηκε το 1975), με σπουδές στην Αγγλία (Οικονομικά) και στην Ελλάδα (Πολιτικός Μηχανικός), ηγείται με μεγάλη επιτυχία της κατασκευαστικής εταιρίας «Τεχνική Παπουτσής ΑΕ», με έδρα την Νέα Μάκρη. (Εταιρία που ίδρυσε ο πατέρας του, Διονύσης Παπουτσής, γνωστός επιχειρηματίας και πολιτικός παράγοντας της Αττικής).
Πέραν όμως των εξαίρετων επιχειρηματικών επιδόσεών του, ο κ. Παπουτσής είναι και άριστος οικογενειάρχης -είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο Ρούλα Κολτσίδα και έχουν δύο αγόρια-, έχει να επιδείξει και αξιοζήλευτη κοινωνική δράση.
Ό Άρης Παπουτσής ανήκει στην σπάνια κατηγορία των υποψήφιων διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου του Δήμου Μαραθώνος, που τα χαρακτηριστικά και οι δεξιότητες του δεν εξαντλούνται πλέον στην οξυδέρκεια, την επιχειρηματική ευφυία και την αποφασιστικότητα, αλλά περιλαμβάνουν και την ευαισθησία, την ενσυναίσθηση, την ταπεινότητα, την κατανόηση και αξιοποίηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας, και, βέβαια, την επιχειρηματική ηθική.

Η συνέντευξη

■ Κύριε Παπουτσή, έχετε δηλώσει ότι θα είστε υποψήφιος Δήμαρχος Μαραθώνα στις εκλογές του Οκτωβρίου. Τι σας ώθησε, ώστε να πάρετε αυτήν την απόφαση;

«Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους συνδημότες μου, το όραμα και τις προθέσεις που έχω αναφορικά με το μέλλον του τόπου και την υποψηφιότητα μου ως Δήμαρχος Μαραθώνα. Δεν σας κρύβω ότι ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, η οποία προήλθε μετά από πολυετή σκέψη. Είναι κοινό μυστικό, ότι ο Δήμος Μαραθώνα, παρά τα τεράστια συγκριτικά του πλεονεκτήματα δεν έχει κατορθώσει μέχρι και σήμερα να αποτελέσει τον τόπο που όλοι μας οραματιζόμαστε, αντάξιο της γεωγραφικής θέσης, της ιστορίας και του ονόματος του.
Είμαι 48 ετών. Έχω ζήσει σχεδόν όλη μου την ζωή στον Δήμο Μαραθώνα, εδώ έζησα τα ανέμελα παιδικά χρόνια μου, εδώ έκανα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα, και εδώ δημιούργησα την οικογένεια μου. Με βαθιά θλίψη διαπιστώνω σε βάθος ετών την στασιμότητα μιας περιοχής η οποία θα έπρεπε να αποτελεί παγκόσμιο προορισμό. Μιας και ερωτήθηκα λοιπόν: νιώθω ότι τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή ώστε να δοθεί βήμα σε νέους ανθρώπους, με φρέσκα μυαλά και τεχνογνωσία. Τώρα είναι η ώρα καινούρια πρόσωπα να οδηγήσουν τον Μαραθώνα στο Μέλλον, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να κάνω το βήμα μπροστά».

■ Κατά πόσο πιστεύετε ότι η προσωπική σας επαγγελματική επιτυχία είναι εχέγγυο και για την «πολιτική» σας επιτυχία;

«Δεν έχω αυταπάτες, και γνωρίζω καλά ότι ο πολιτικός στίβος έχει σημαντικές διαφορές με τον επαγγελματικό. Όμως εκείνο που μπορώ να εγγυηθώ προσωπικά λόγω του επαγγέλματος που ασκώ και της όποιας εξειδίκευσης και εμπειρίας έχω αποκομίσει μέχρι σήμερα από αυτό, είναι ότι ξέρω να ακούω, να κρατάω σημειώσεις, κατέχω την μεθοδολογία του πως να μελετήσω, και να αντιληφθώ τα  βασικά προβλήματα που έχει ο τόπος μας (τα οποία σε μεγάλο βαθμό τυγχάνει να σχετίζονται με το κύριο αντικείμενο της ειδικότητας μου). Δεν έχω στα χέρια μου μαγικές λύσεις, όμως μαζί με τους συνεργάτες μου έχουμε καταλήξει στην εμπεριστατωμένη διάγνωση των βασικών «ασθενειών», και έχουμε την διαύγεια για να γνωρίζουμε ποιοι και με ποιο τρόπο είναι οι κατάλληλοι ώστε αρχικά να σχεδιάσουν, να μελετήσουν και να περάσουν μέσα από καθόλα νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες τις μελέτες-λύσεις που θα ξεκολλήσουν τον Ιστορικό Δήμο Μαραθώνος από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει». 

■ Ποια είναι για εσάς τα βασικά προβλήματα του Δήμου Μαραθώνα που εκτιμάτε ότι πρέπει να αναδειχθούν και να δρομολογηθούν λύσεις;

«Η καθημερινότητα στον Δήμο Μαραθώνα δεν είναι εύκολη. Τι να πρωτοπιάσει κανείς… Από το υποστελεχωμένο και απαξιωμένο Κέντρο Υγείας, τον κακό φωτισμό και την ελλιπή καθαριότητα, την απαξίωση των εμπορικών κέντρων ΔΕ Μαραθώνα και Νέας Μάκρης, την δυσκολία πρόσβασης και ασφαλούς μετακίνησης των δημοτών καθώς και των επισκεπτών, τα σχεδόν λησμονημένα  ιστορικά μνημεία της περιοχής, την υποβάθμιση και μη αξιοποίηση των κεντρικών πλατειών, το χάος που επικρατεί με τα αδέσποτα, την έλλειψη ενός σημαντικού χώρου πολιτισμού, το τραγικά αναξιοποίητο και δυσπρόσιτο παραλιακό μέτωπο, την έλλειψη δικτύου πόσιμου νερού στην Δ.Ε. Γραμματικού, την υπέρμετρη γραφειοκρατία για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε βασικές υπηρεσίες, τον ελλιπή πολεοδομικό σχεδιασμό, την ανυπαρξία ενός σύγχρονου χάρτη Χρήσεων Γης, το γεγονός ότι 5 χρόνια μετά τα οδυνηρά γεγονότα στο Μάτι δεν υπάρχει στοιχειώδης σχεδιασμός πυροπροστασίας και πρόληψης… αλλά ας σταματήσουμε εδώ γιατί φοβάμαι ότι θα γεμίσουμε όλες τις σελίδες της εφημερίδας σας απλά απαριθμώντας τα. Συγνώμη, αλλά δεν είναι αυτός ο Μαραθώνας που ονειρευόμαστε, θέλουμε ένα Μαραθώνα Πράσινης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, χωρίς ΧΥΤΥ, φιλικό για τους επισκέπτες, τους ποδηλάτες τις οικογένειες και τα παιδιά, με δουλειά για όλους τους επαγγελματίες και τα μαγαζιά τους. Είμαστε εδώ όλοι ΕΜΕΙΣ μαζί νεότεροι και έμπειροι, μια γροθιά να δώσουμε αυτή την πολυμέτωπη μάχη».

■ Ποιο είναι το όραμά σας για τον Δήμο Μαραθώνα;

«Το όραμα μου είναι ο Δήμος Μαραθώνος κατ’ αρχάς να γίνει ένας Δήμος φιλικός στην καθημερινότητα όλων των Δημοτών, των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών, ανοιχτός πάντα στο να ακούει τις προτάσεις και τα πραγματικά τους προβλήματα μέσα από ζυμώσεις και διαδικασίες που θα διευρύνουν το κοινωνικό κεφάλαιο. Ένας Δήμος πρωτοπόρος που θα εκμεταλλευτεί -επιτέλους- εν έτη 2023 τις τεράστιες δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη. Τα σχολεία να μεταμορφωθούν σταδιακά σε ένα σύγχρονο υγιές περιβάλλον  για τα παιδιά μας με χώρους πρόσβασης στην σύγχρονη τεχνολογία και με κτιριακές υποδομές που θα έχουν λύσει τις ενεργειακές τους ανάγκες με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (το ίδιο θα ισχύει και για όλες τις δημοτικές κτιριακές εγκαταστάσεις). Ένας Δήμος που θα μπορεί να συνεισφέρει και να βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη. Οραματίζομαι ένα Δήμο πιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα που θα βρει με τις κατάλληλες μελέτες ένα χώρο όπου θα μπορούν να δραστηριοποιούνται νόμιμα και ανώδυνα για το περιβάλλον και τους πολίτες μερικές δεκάδες εταιρείες με ελαφρά βιοτεχνική χρήση σε απόσταση από τον αστικό ιστό ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι βασικές αντίστοιχες ανάγκες των συμπολιτών μας. Σε αυτό τον Δήμο όλες οι αποφάσεις θα είναι με γνώμονα την βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη, φροντίζοντας πάντα την προστασία μαζί με την λελογισμένη τουριστική εκμετάλλευση όλων των περιοχών με ιδιαίτερο φυσικό κάλος.  Σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία θα έχει αναδείξει τις υψίστου σημασίας αρχαιότητες της περιοχής μας που θα βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις επισκεψιμότητας στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την τοπική οικονομία. Οραματίζομαι σε μερικά χρόνια το κύριο μέσον μετακίνησης μεταξύ των Δ.Ε. Μαραθώνος και Νέας Μάκρης να είναι το ποδήλατο, ο επίσημος Μαραθώνιος δρόμος να γίνεται υπό ευνοϊκότερες συνθήκες για τους πολίτες του Δήμου μας, με μεγαλύτερο άμεσο όφελος για τον Μαραθώνα. Ο Δήμος Μαραθώνος να αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο που θα προσελκύει τουρίστες και αθλητές απ’ όλο τον κόσμο, όλο τον χρόνο, μέσω σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων και αθλητικών γεγονότων. Τέλος, ο Δήμος Μαραθώνος οφείλουμε να γίνει πολύ άμεσα ένας πολύ καλά προετοιμασμένος δήμος για να αντιμετωπίζει τα ακραία φαινόμενα (καιρικά, φωτιές, σεισμούς, υγείας), όπως επιβάλλουν άλλωστε όλες οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ανθεκτικοί Δήμοι) μετά την πανδημία».

PAPOUTSIS-ARIS_AFETIRIA-MARATHONIOU

■ Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε σε περίπτωση που εκλεγείτε Δήμαρχος;

«Όταν καθημερινά σε πλησιάζουν συμπολίτες κάθε ηλικίας και σου εκθέτουν από ένα διαφορετικό πρόβλημα ο καθένας, αντιλαμβάνεται κανείς την δυσκολία ιεράρχησης των προβλημάτων αυτού του τόπου. Δυστυχώς, ο Μαραθώνας έχει φτάσει εν έτη 2023 να μαστίζεται από τόσα πολλά σε αριθμό και συνθετότητα προβλήματα, που θα ήταν άδικο για κάποιους συμπολίτες μας, να προτεραιοποιηθούν με ελαφρότητα. Με ενδιαφέρει εξίσου κάθε άνθρωπος, κάθε μεγάλο ή μικρό πρόβλημα, κάθε σπιθαμή της έκτασης του Δήμου μας όσο κεντρική ή απομακρυσμένη και αν είναι. 
Πάραυτα, αντιλαμβανόμενος την δημοσιογραφική ανάγκη για κάτι χειροπιαστό, και για να μην θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω, στην περίπτωση που εκλεγώ Δήμαρχος, το πρώτο πράγμα που θα κινήσω τις διαδικασίες να αλλάξει, είναι η μεταστέγαση της κεντρικής Διοίκησης του Δήμου μας από την Δ.Ε. Νέας Μάκρης στην Δ.Ε. Μαραθώνα, όπως ορίζεται άλλωστε και από την κείμενη νομοθεσία. Αυτή η κίνηση θα είναι πέρα από ουσιαστική (καθώς το κέντρο των αποφάσεων θα βρίσκεται σε ιδανικότερη απόσταση από όλες τις περιοχές του Δήμου), και μια βαθιά συμβολική πράξη σεβασμού για την ιστορικότητα του ονόματος Μαραθώνας».

■ Πώς χαρακτηρίζετε τη σημερινή δημοτική αρχή; Πού πέτυχε και πού υστέρησε;

«Τον κ. Στέργιο Τσίρκα τον γνωρίζω προσωπικά από τότε που ήμουν παιδί, τον σέβομαι και τον εκτιμώ. Ούτε φυσικά αμφισβητώ την αγάπη του για τον τόπο. Δεν είμαι από αυτούς που θα ακυρώσουν απόλυτα ό,τι έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον Μαραθώνα. Από εκεί και πέρα όμως, στην δική μου αντίληψη ο βηματισμός και η αποτελεσματικότητα της παρούσας διοίκησης απέχει δραματικά από αυτό που εγώ και η ομάδα μου οραματιζόμαστε για τον τόπο. Δε νοείται ένας προνομιούχος τόπος όπως ο Μαραθώνας μας, με την ιστορικότητα του, την υπέροχη ακτογραμμή του, τον φυσικό πλούτο, και το μοναδικό του κλίμα να πορεύεται στο μέλλον με ξεπερασμένες αντιλήψεις και πολιτικές, ενώ άλλοι Δήμοι που στερούνται των παραπάνω πλεονεκτημάτων κινούνται εδώ και χρόνια σε άλλες ταχύτητες».    

■ Γιατί να σας εκλέξουν ως Δήμαρχο οι συνδημότες σας; Πού διαφοροποιήστε έναντι των άλλων υποψηφίων;

«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Στην δύσκολη απόφαση μου να κατέβω υποψήφιος ως Δήμαρχος Μαραθώνα στις επικείμενες εκλογές, δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο το ποιος/ποιοι υποψήφιοι θα βρίσκονται απέναντι. Ούτε ποιοι πιθανόν να προκύψουν στην συνέχεια. Αντίθετα κομβικό ρόλο έπαιξε  η ανάγκη να δω τον τόπο μου, τον τόπο στον οποίο μεγάλωσα και ζω αδιαλείπτως με την οικογένεια μου μέχρι σήμερα, να προοδεύει μέσα από μια πιο σύγχρονη και εξωστρεφή διοίκηση. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ζητάω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, να εμπιστευτούν το όραμα ενός νέου ανθρώπου που έχει ζήσει εδώ όλη του την ζωή και επιθυμεί να οδηγήσει τον Μαραθώνα μας σε μια νέα διαδρομή. Συγχωρέστε με αλλά δεν πρόκειται να μπω σε λογική ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής με αντιπαλότητες που αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο. Ας δείξουμε επιτέλους πολιτικό πολιτισμό, και ήθος,  ανεξάρτητα από τον ποιον έχουμε απέναντι μας».  

■ Ποιος είναι ο Άρης Παπουτσής για όσους δεν σας γνωρίζουν;

«Προσωπικά δεν μου είναι καθόλου εύκολο να μιλάω για τον εαυτό μου. Θα προτιμούσα άλλωστε να μιλήσουν τα έργα και οι πράξεις. Παρόλα αυτά αν θα έπρεπε να σκιαγραφήσω κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μου, αυτά θεωρώ ότι θα ήταν η υπομονή, η ενσυναίσθηση, η αμεσότητα, και η στοχοπροσήλωση. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν τιμή μου αυτά τα χαρακτηριστικά να επιβεβαιωθούν και από τους συμπολίτες μου, μετά την ενασχόληση μου με τα κοινά. Σε πιο προσωπικό επίπεδο, μαζί με την σύζυγό μου και τους 2 γιούς μας, έχουμε δημιουργήσει μια υπέροχη οικογένεια που αποτελεί το πολυτιμότερο επίτευγμα της ζωής μου».





Όροι χρήσης
Σχετικά με τα cookies
Διαφημίσεις
Ταυτότητα
Επικοινωνία
Μέλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας
6977232183

Αριθμός Μητρώου Online Media: 13444
www.dimotisnews.gr © 2024 All rights reserved