ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ: Μέτρα πυροπροστασίας για το Πευκοδάσος του Σχινιά
×
AΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙ-ΚΗΠΟΣ ΥΓΕΙΑ LIFESTYLE ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ OΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΨΙΘΥΡΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΡΘΡΩΝ
Τρίτη 30 Απριλίου 2024
6:30 πμ - 8:15 μμ



ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - Μαραθώνας
ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ: Μέτρα πυροπροστασίας για το Πευκοδάσος του Σχινιά
Διαβάστηκε 585 φορές

01-03-2024
Από τo Dimotisnews


Στις 13 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πολίτες Εν Δράσει και Δημοτικός Σύμβουλος Μαραθώνα Βασίλης Αχλάδης απέστειλε προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καθώς και προς τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) επιστολή ζητώντας τους να μεριμνήσουν για την προστασία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά.

Στην επιστολή επισημάνθηκε ότι στο Πευκοδάσος του Σχινιά τα συστήματα πυροπροστασίας, ο αγωγός μεταφοράς νερού, τα κανόνια ρίψης νερού και τα ΤΟΛ με τα συστήματα πυρανίχνευσης είναι κατεστραμμένα, οι χαλύβδινοι σωλήνες πυρόσβεσης έχουν οξειδωθεί, σε διάφορα σημεία υπάρχουν εγκαταλελειμμένα σκουπίδια και μπάζα αλλά και μεταλλικές κατασκευές, δεν υπάρχει μέριμνα για την απομάκρυνση των ξερόκλαδων και οι κάδοι απορριμμάτων είναι ελάχιστοι. Επίσης, αναφέρθηκε πως όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι, η Αστυνομία απαγορεύει τη διέλευση οχημάτων στον δρόμο που διέρχεται παράλληλα με το Πευκοδάσος, δημιουργώντας κίνδυνο εγκλωβισμού. Τέλος, σημειώθηκε ότι στον υγροβιότοπο υπάρχουν από άχρηστα οικοδομικά υλικά μέχρι και έχει γίνει τόπος απόθεση λυμάτων βόθρων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητήσαμε τον άμεσο καθαρισμός του Πευκοδάσους και ολόκληρης της περιοχής Natura από τα σκουπίδια και τα εγκαταλελειμμένα υλικά, την πυροπροστασία της περιοχής με σύγχρονα μέσα, την υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων του δικτύου μέσης τάσης της ΔΕΔΗΕ, σύσταση σώματος εθελοντών Πευκοδάσους και γύρω περιοχής, την αφαίρεση των σαμαριών και μπαρών που δυσκολεύουν την πυρόσβεση και τη διαπλάτυνση του δρόμου και χρήση εναλλακτικών τρόπων μείωσης της ταχύτητας, ελεγχόμενη στάθμευση για τους επισκέπτες σε προκαθορισμένες περιοχές και μετακίνηση προς το Πευκοδάσος και τις ταβέρνες με ηλεκτρικά πούλμαν, δημιουργία νέου δρόμου που θα ενώνει τη Λεωφόρο Σουλίου με τον Συνεταιρισμό Δικαστών & Εισαγγελέων, γιατί είναι αναγκαία η ύπαρξη εναλλακτικής ή συμπληρωματικής όδευσης, δημιουργία περιπτέρων ενημέρωσης των επισκεπτών για την προστασία του Πευκοδάσους, περισσότερους κάδους απορριμμάτων και διαχείριση της οργανικής ύλης.

Η απάντηση από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ στις 22 Φεβρουαρίου δεν μας καθησύχασε, καθώς δεν μας παρείχε εγγυήσεις για την πυρασφάλεια (η οποία κατά τα φαινόμενα αποτελεί ευθύνη της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.), συμφώνησε θεωρητικά με τις προτάσεις μας, χωρίς ωστόσο να προχωράει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα, ενώ η αντιπυρική περίοδος πλησιάζει και οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Ως εκ τούτου αναμένουμε την προσεχή διαβούλευση των τοπικών φορέων για την προστασία της περιοχής που θα υλοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μαραθώνος στις 7 Μαρτίου, ελπίζοντας να δοθούν άμεσες λύσεις.

Το Συντονιστικό των «Πολιτών Εν Δράσει»

Η επιστολή


Θέμα: Μέτρα πυροπροστασίας για το Πευκοδάσος του Σχινιά


Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε, ότι η Ελλάδα μετά τις φωτιές του 2023 κατατάσσεται πλέον στην 1η θέση μεταξύ των κρατών της ΕΕ και γενικότερα της Ευρώπης με τις περισσότερες καμένες εκτάσεις. Επίσης, η χώρα μας κατέχει την 1η θέση μεταξύ των κρατών της ΕΕ και γενικότερα της Ευρώπης ως προς την δριμύτητα των πυρκαγιών (https://dasarxeio.com/2023/09/03/128685/).
Η Ανατολική Αττική πλήττεται κάθε χρόνο από πυρκαγιές. Eιδικά το καλοκαίρι του 2023 είχαμε 10 πυρκαγιές στην περιοχή που έκαψαν 280 στρέμματα, οι 7 από αυτές εκδηλώθηκαν στην περιοχή του Σχινιά και ειδικότερα οι 4 από αυτές συνέβησαν απέναντι από το Πευκοδάσος, δίπλα στο Κωπηλατοδρόμιο. Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα ιδρύθηκε το 2000 παράλληλα με την εκεί εγκατάσταση του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου. Είναι μία φυσική περιοχή 9.000 στρεμμάτων χερσαίας και 4.000 στρεμμάτων θαλάσσιας επιφάνειας, με μοναδικό τοπίο ιστορικής σημασίας, και σπάνιο παραλιακό δάσος κουκουναριάς, πηγές, υγρότοπο όπου σταθμεύουν πολλά αποδημητικά πουλιά, μεσογειακούς θαμνώνες, παράκτιες αμμοθίνες, και παραλία με σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας πολλά εκ των οποίων είναι σπάνια και προστατευόμενα.
Σε συζήτηση με το Εθελοντικό Σώμα Πυροσβεστών Προβαλίνθου, αναφέρθηκε πόσο μεγάλος είναι, ειδικά φέτος, ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο Πευκοδάσος του Σχινιά.
Είναι φυσικό, μετά από αυτές τις προβλέψεις, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής του Σχινιά, να φοβούνται μία ενδεχόμενη πυρκαγιά στο Πευκοδάσος. Ο λόγος που αγωνιούν, είναι η παντελής έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας. Θα ήθελα με λίγα λόγια να σας περιγράψω την παρούσα κατάσταση στο Πευκοδάσος:
• Τα συστήματα πυροπροστασίας, ο αγωγός μεταφοράς νερού, τα κανόνια ρίψης νερού, και τα ΤΟΛ με τα συστήματα πυρανίχνευσης είναι κατεστραμμένα.
• Υπάρχει μόνο εναέρια διέλευση του δικτύου μέσης τάσης της ΔΕΔΗΕ κατά μήκος του δάσους.
• Οι σωλήνες πυρόσβεσης είναι χαλύβδινοι και έχουν οξειδωθεί.
• Εγκαταλελειμμένα ξερόκλαδα πάνω στα δέντρα ή κάτω από αυτά που δεν απομακρύνονται άμεσα, όπως θα έπρεπε.  
• Κανένα ενδιαφέρον για την φροντίδα των δέντρων στο Πευκοδάσος (κλάδεμα, αραίωση, κόψιμο ξερών κλαδιών ή κλαδιών που κρέμονται στο δρόμο και στα μονοπάτια, κλπ).
• Εγκαταλελειμμένα σκουπίδια και μπάζα μέσα στο Πευκοδάσος.
• Περιορισμένος αριθμός κάδων σκουπιδιών ενώ οι κάδοι ανακύκλωσης και κομποστοποίησης είναι ανύπαρκτοι.
• Εγκαταλελειμμένες από χρόνια μεγάλες μεταλλικές κατασκευές.
• Όταν φυσάει στην περιοχή ή όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος, η αστυνομία απαγορεύει σε οποιοδήποτε όχημα να περάσει από το δρόμο που διέρχεται παράλληλα με το Πευκοδάσος. Χρειάζεται λοιπόν να γίνει κυκλοφοριακή μελέτη για την επίλυση του προβλήματος και για την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
• Έλλειψη σηματοδότησης για όρια ταχύτητας, απαγόρευση στάθμευσης, κλπ.
• Στον υγροβιότοπο υπάρχουν σκουριασμένα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, πλαστικά, εμποτισμένη ξυλεία, δέρματα, υφάσματα, αδρανή οικοδομικά υλικά, γυαλιά, φυσίγγια κυνηγών, υλικά αμιάντου, κατεστραμμένα παρατηρητήρια πουλιών ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για λύματα από φορτηγά εκκενώσεων βόθρων. 

Μετά από έρευνα των μελών της ομάδας Περιβάλλοντος, της παράταξης Πολίτες Εν Δράσει που εκπροσωπώ, επιτρέψτε μου να σας προτείνω τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας, που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, πριν την έλευση του καλοκαιριού: 
1. Άμεσος καθαρισμός του Πευκοδάσους και ολόκληρης της περιοχής Natura απ΄ όλα τα ξερόκλαδα, τα σκουπίδια και τα εγκαταλελειμμένα υλικά. 
2. Πυροπροστασία της περιοχής με σύγχρονα μέσα, όπως: 
- Εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης με θερμικές κάμερες που διαθέτουν λέϊζερ (οι ίδιες κάμερες έχουν μπει στο δάσος του Σέϊχ Σου).
- Σύστημα πυρόσβεσης με καταιωνιστήρες (‘’κανόνια’’).
- Κατάβρεξη του δάσους τις μέρες που ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός.
3. Υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων του δικτύου μέσης τάσης της ΔΕΔΗΕ.
4. Σύσταση σώματος εθελοντών Πευκοδάσους και γύρω περιοχής.
5. Αφαίρεση σαμαριών και μπαρών που δυσκολεύουν την πυρόσβεση και διαπλάτυνση του δρόμου. Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι στενός (6m), δεν μπορεί να έχει διπλή διέλευση γιατί χρειάζεται μεγαλύτερο πλάτος (min 7,5m). 
6. Χρήση τρόπων μείωσης της ταχύτητας (όρια ταχύτητας, εγκατάσταση συστημάτων επιτήρησης, κλπ).
7. Συγκεκριμένες περιοχές για στάθμευση των λουόμενων, απέναντι από τις εισόδους στο Πευκοδάσος. Ελεγχόμενη στάθμευση σε προκαθορισμένες περιοχές (το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Δασαρχείο τις έχουν ήδη καθορίσει) και μετακίνηση προς την περιοχή του Πευκοδάσους και τις ταβέρνες με ηλεκτρικά πούλμαν.
8. Νέος δρόμος που θα ενώνει τη Λεωφόρο Σουλίου με τον Συνεταιρισμό Δικαστών & Εισαγγελέων, γιατί είναι αναγκαία η ύπαρξη εναλλακτικής ή συμπληρωματικής όδευσης. 
9. Σε συνεργασία με το Δήμο Μαραθώνα δημιουργία περιπτέρων ενημέρωσης των λουόμενων με συμβουλές για τη διατήρηση της καθαριότητας του Πευκοδάσους, και παράλληλη πώληση νερού και αναψυκτικών στους λουόμενους.  
10. Περισσότεροι κάδοι σκουπιδιών και ανακύκλωσης σε σημεία πρόσβασης μέσα στο Πευκοδάσος.
11. Διαχείριση οργανικής ύλης (δημιουργία πέλετ από τα υποπροϊόντα καθαρισμού του δάσους). 

Τελειώνοντας, θα ήθελα πρωτίστως να σας ευχαριστήσω για το χρόνο που διαθέσατε να διαβάσετε την επιστολή μου. Κατόπιν, θα ήθελα να εφιστήσω την προσοχή σας στην περιοχή του Πευκοδάσους. 
Εάν το Πευκοδάσος του Σχινιά πιάσει φωτιά, η προστατευόμενη περιοχή Natura, οι κατοικίες και οι ταβέρνες, θ’ αφανιστούν. Εάν η πυρκαγιά συνδυαστεί με άνεμο, η πυρκαγιά θα κάψει όλη την περιοχή του Σχινιά που έχει πολλή και πυκνή βλάστηση. Τέλος, αν η πυρκαγιά προκύψει σε ώρα που οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι καλοκαιρινοί επισκέπτες βρίσκονται στα σπίτια τους, θα αντιμετωπίσουμε μία μεγάλη σε έκταση και ανθρώπινες ζωές καταστροφή.
Σε σχέση με όσα σας ανέφερα και σε συνεργασία με μία ευρεία ομάδα ενδιαφερομένων κατοίκων και εκπροσώπων φορέων της περιοχής, τον επόμενο μήνα θα οργανώσουμε μία εκδήλωση, στην οποία θα προσκληθείτε. Μέχρι τότε θα θέλαμε να έχετε συντάξει ένα σχέδιο δράσης που θα μας παρουσιάσετε, το οποίο θα υπάρχει δυνατότητα να συζητηθεί, να επικυρωθεί και να υπάρξει καταμερισμός ευθυνών.
Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.

Με εκτίμηση,

Βασίλης Αχλάδης 
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μαραθώνος
Δημοτική Παράταξη «Πολίτες Εν Δράσει»










ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ

Διαβάστε επίσης
 
Μαραθώνας - LIFESTYLE
Γνωρίστε την Ιστιοπλοΐα μέσω του ΝΑΟΜΑ...
 
Μαραθώνας - LIFESTYLE
Δήμος Μαραθώνος: Ένα θερμό ευχαριστώ στους...
 
Μαραθώνας - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Παπουτσής: Είναι ξεκάθαρο ότι εδώ κινδυνεύουν...
 
Μαραθώνας - LIFESTYLE
ΘΑΛΠΟΣ - ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: «Οικογένεια είναι…»...





Τρίτη 30 Απριλίου 2024
6:30 πμ - 8:15 μμ


ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - Μαραθώνας
ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ: Μέτρα πυροπροστασίας για το Πευκοδάσος του Σχινιά
Διαβάστηκε 585 φορές

01-03-2024
Από τo Dimotisnews

Στις 13 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πολίτες Εν Δράσει και Δημοτικός Σύμβουλος Μαραθώνα Βασίλης Αχλάδης απέστειλε προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καθώς και προς τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) επιστολή ζητώντας τους να μεριμνήσουν για την προστασία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά.

Στην επιστολή επισημάνθηκε ότι στο Πευκοδάσος του Σχινιά τα συστήματα πυροπροστασίας, ο αγωγός μεταφοράς νερού, τα κανόνια ρίψης νερού και τα ΤΟΛ με τα συστήματα πυρανίχνευσης είναι κατεστραμμένα, οι χαλύβδινοι σωλήνες πυρόσβεσης έχουν οξειδωθεί, σε διάφορα σημεία υπάρχουν εγκαταλελειμμένα σκουπίδια και μπάζα αλλά και μεταλλικές κατασκευές, δεν υπάρχει μέριμνα για την απομάκρυνση των ξερόκλαδων και οι κάδοι απορριμμάτων είναι ελάχιστοι. Επίσης, αναφέρθηκε πως όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι, η Αστυνομία απαγορεύει τη διέλευση οχημάτων στον δρόμο που διέρχεται παράλληλα με το Πευκοδάσος, δημιουργώντας κίνδυνο εγκλωβισμού. Τέλος, σημειώθηκε ότι στον υγροβιότοπο υπάρχουν από άχρηστα οικοδομικά υλικά μέχρι και έχει γίνει τόπος απόθεση λυμάτων βόθρων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητήσαμε τον άμεσο καθαρισμός του Πευκοδάσους και ολόκληρης της περιοχής Natura από τα σκουπίδια και τα εγκαταλελειμμένα υλικά, την πυροπροστασία της περιοχής με σύγχρονα μέσα, την υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων του δικτύου μέσης τάσης της ΔΕΔΗΕ, σύσταση σώματος εθελοντών Πευκοδάσους και γύρω περιοχής, την αφαίρεση των σαμαριών και μπαρών που δυσκολεύουν την πυρόσβεση και τη διαπλάτυνση του δρόμου και χρήση εναλλακτικών τρόπων μείωσης της ταχύτητας, ελεγχόμενη στάθμευση για τους επισκέπτες σε προκαθορισμένες περιοχές και μετακίνηση προς το Πευκοδάσος και τις ταβέρνες με ηλεκτρικά πούλμαν, δημιουργία νέου δρόμου που θα ενώνει τη Λεωφόρο Σουλίου με τον Συνεταιρισμό Δικαστών & Εισαγγελέων, γιατί είναι αναγκαία η ύπαρξη εναλλακτικής ή συμπληρωματικής όδευσης, δημιουργία περιπτέρων ενημέρωσης των επισκεπτών για την προστασία του Πευκοδάσους, περισσότερους κάδους απορριμμάτων και διαχείριση της οργανικής ύλης.

Η απάντηση από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ στις 22 Φεβρουαρίου δεν μας καθησύχασε, καθώς δεν μας παρείχε εγγυήσεις για την πυρασφάλεια (η οποία κατά τα φαινόμενα αποτελεί ευθύνη της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.), συμφώνησε θεωρητικά με τις προτάσεις μας, χωρίς ωστόσο να προχωράει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα, ενώ η αντιπυρική περίοδος πλησιάζει και οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Ως εκ τούτου αναμένουμε την προσεχή διαβούλευση των τοπικών φορέων για την προστασία της περιοχής που θα υλοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μαραθώνος στις 7 Μαρτίου, ελπίζοντας να δοθούν άμεσες λύσεις.

Το Συντονιστικό των «Πολιτών Εν Δράσει»

Η επιστολή


Θέμα: Μέτρα πυροπροστασίας για το Πευκοδάσος του Σχινιά


Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε, ότι η Ελλάδα μετά τις φωτιές του 2023 κατατάσσεται πλέον στην 1η θέση μεταξύ των κρατών της ΕΕ και γενικότερα της Ευρώπης με τις περισσότερες καμένες εκτάσεις. Επίσης, η χώρα μας κατέχει την 1η θέση μεταξύ των κρατών της ΕΕ και γενικότερα της Ευρώπης ως προς την δριμύτητα των πυρκαγιών (https://dasarxeio.com/2023/09/03/128685/).
Η Ανατολική Αττική πλήττεται κάθε χρόνο από πυρκαγιές. Eιδικά το καλοκαίρι του 2023 είχαμε 10 πυρκαγιές στην περιοχή που έκαψαν 280 στρέμματα, οι 7 από αυτές εκδηλώθηκαν στην περιοχή του Σχινιά και ειδικότερα οι 4 από αυτές συνέβησαν απέναντι από το Πευκοδάσος, δίπλα στο Κωπηλατοδρόμιο. Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα ιδρύθηκε το 2000 παράλληλα με την εκεί εγκατάσταση του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου. Είναι μία φυσική περιοχή 9.000 στρεμμάτων χερσαίας και 4.000 στρεμμάτων θαλάσσιας επιφάνειας, με μοναδικό τοπίο ιστορικής σημασίας, και σπάνιο παραλιακό δάσος κουκουναριάς, πηγές, υγρότοπο όπου σταθμεύουν πολλά αποδημητικά πουλιά, μεσογειακούς θαμνώνες, παράκτιες αμμοθίνες, και παραλία με σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας πολλά εκ των οποίων είναι σπάνια και προστατευόμενα.
Σε συζήτηση με το Εθελοντικό Σώμα Πυροσβεστών Προβαλίνθου, αναφέρθηκε πόσο μεγάλος είναι, ειδικά φέτος, ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο Πευκοδάσος του Σχινιά.
Είναι φυσικό, μετά από αυτές τις προβλέψεις, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής του Σχινιά, να φοβούνται μία ενδεχόμενη πυρκαγιά στο Πευκοδάσος. Ο λόγος που αγωνιούν, είναι η παντελής έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας. Θα ήθελα με λίγα λόγια να σας περιγράψω την παρούσα κατάσταση στο Πευκοδάσος:
• Τα συστήματα πυροπροστασίας, ο αγωγός μεταφοράς νερού, τα κανόνια ρίψης νερού, και τα ΤΟΛ με τα συστήματα πυρανίχνευσης είναι κατεστραμμένα.
• Υπάρχει μόνο εναέρια διέλευση του δικτύου μέσης τάσης της ΔΕΔΗΕ κατά μήκος του δάσους.
• Οι σωλήνες πυρόσβεσης είναι χαλύβδινοι και έχουν οξειδωθεί.
• Εγκαταλελειμμένα ξερόκλαδα πάνω στα δέντρα ή κάτω από αυτά που δεν απομακρύνονται άμεσα, όπως θα έπρεπε.  
• Κανένα ενδιαφέρον για την φροντίδα των δέντρων στο Πευκοδάσος (κλάδεμα, αραίωση, κόψιμο ξερών κλαδιών ή κλαδιών που κρέμονται στο δρόμο και στα μονοπάτια, κλπ).
• Εγκαταλελειμμένα σκουπίδια και μπάζα μέσα στο Πευκοδάσος.
• Περιορισμένος αριθμός κάδων σκουπιδιών ενώ οι κάδοι ανακύκλωσης και κομποστοποίησης είναι ανύπαρκτοι.
• Εγκαταλελειμμένες από χρόνια μεγάλες μεταλλικές κατασκευές.
• Όταν φυσάει στην περιοχή ή όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος, η αστυνομία απαγορεύει σε οποιοδήποτε όχημα να περάσει από το δρόμο που διέρχεται παράλληλα με το Πευκοδάσος. Χρειάζεται λοιπόν να γίνει κυκλοφοριακή μελέτη για την επίλυση του προβλήματος και για την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
• Έλλειψη σηματοδότησης για όρια ταχύτητας, απαγόρευση στάθμευσης, κλπ.
• Στον υγροβιότοπο υπάρχουν σκουριασμένα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, πλαστικά, εμποτισμένη ξυλεία, δέρματα, υφάσματα, αδρανή οικοδομικά υλικά, γυαλιά, φυσίγγια κυνηγών, υλικά αμιάντου, κατεστραμμένα παρατηρητήρια πουλιών ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για λύματα από φορτηγά εκκενώσεων βόθρων. 

Μετά από έρευνα των μελών της ομάδας Περιβάλλοντος, της παράταξης Πολίτες Εν Δράσει που εκπροσωπώ, επιτρέψτε μου να σας προτείνω τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας, που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, πριν την έλευση του καλοκαιριού: 
1. Άμεσος καθαρισμός του Πευκοδάσους και ολόκληρης της περιοχής Natura απ΄ όλα τα ξερόκλαδα, τα σκουπίδια και τα εγκαταλελειμμένα υλικά. 
2. Πυροπροστασία της περιοχής με σύγχρονα μέσα, όπως: 
- Εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης με θερμικές κάμερες που διαθέτουν λέϊζερ (οι ίδιες κάμερες έχουν μπει στο δάσος του Σέϊχ Σου).
- Σύστημα πυρόσβεσης με καταιωνιστήρες (‘’κανόνια’’).
- Κατάβρεξη του δάσους τις μέρες που ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός.
3. Υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων του δικτύου μέσης τάσης της ΔΕΔΗΕ.
4. Σύσταση σώματος εθελοντών Πευκοδάσους και γύρω περιοχής.
5. Αφαίρεση σαμαριών και μπαρών που δυσκολεύουν την πυρόσβεση και διαπλάτυνση του δρόμου. Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι στενός (6m), δεν μπορεί να έχει διπλή διέλευση γιατί χρειάζεται μεγαλύτερο πλάτος (min 7,5m). 
6. Χρήση τρόπων μείωσης της ταχύτητας (όρια ταχύτητας, εγκατάσταση συστημάτων επιτήρησης, κλπ).
7. Συγκεκριμένες περιοχές για στάθμευση των λουόμενων, απέναντι από τις εισόδους στο Πευκοδάσος. Ελεγχόμενη στάθμευση σε προκαθορισμένες περιοχές (το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Δασαρχείο τις έχουν ήδη καθορίσει) και μετακίνηση προς την περιοχή του Πευκοδάσους και τις ταβέρνες με ηλεκτρικά πούλμαν.
8. Νέος δρόμος που θα ενώνει τη Λεωφόρο Σουλίου με τον Συνεταιρισμό Δικαστών & Εισαγγελέων, γιατί είναι αναγκαία η ύπαρξη εναλλακτικής ή συμπληρωματικής όδευσης. 
9. Σε συνεργασία με το Δήμο Μαραθώνα δημιουργία περιπτέρων ενημέρωσης των λουόμενων με συμβουλές για τη διατήρηση της καθαριότητας του Πευκοδάσους, και παράλληλη πώληση νερού και αναψυκτικών στους λουόμενους.  
10. Περισσότεροι κάδοι σκουπιδιών και ανακύκλωσης σε σημεία πρόσβασης μέσα στο Πευκοδάσος.
11. Διαχείριση οργανικής ύλης (δημιουργία πέλετ από τα υποπροϊόντα καθαρισμού του δάσους). 

Τελειώνοντας, θα ήθελα πρωτίστως να σας ευχαριστήσω για το χρόνο που διαθέσατε να διαβάσετε την επιστολή μου. Κατόπιν, θα ήθελα να εφιστήσω την προσοχή σας στην περιοχή του Πευκοδάσους. 
Εάν το Πευκοδάσος του Σχινιά πιάσει φωτιά, η προστατευόμενη περιοχή Natura, οι κατοικίες και οι ταβέρνες, θ’ αφανιστούν. Εάν η πυρκαγιά συνδυαστεί με άνεμο, η πυρκαγιά θα κάψει όλη την περιοχή του Σχινιά που έχει πολλή και πυκνή βλάστηση. Τέλος, αν η πυρκαγιά προκύψει σε ώρα που οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι καλοκαιρινοί επισκέπτες βρίσκονται στα σπίτια τους, θα αντιμετωπίσουμε μία μεγάλη σε έκταση και ανθρώπινες ζωές καταστροφή.
Σε σχέση με όσα σας ανέφερα και σε συνεργασία με μία ευρεία ομάδα ενδιαφερομένων κατοίκων και εκπροσώπων φορέων της περιοχής, τον επόμενο μήνα θα οργανώσουμε μία εκδήλωση, στην οποία θα προσκληθείτε. Μέχρι τότε θα θέλαμε να έχετε συντάξει ένα σχέδιο δράσης που θα μας παρουσιάσετε, το οποίο θα υπάρχει δυνατότητα να συζητηθεί, να επικυρωθεί και να υπάρξει καταμερισμός ευθυνών.
Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.

Με εκτίμηση,

Βασίλης Αχλάδης 
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μαραθώνος
Δημοτική Παράταξη «Πολίτες Εν Δράσει»






Όροι χρήσης
Σχετικά με τα cookies
Διαφημίσεις
Ταυτότητα
Επικοινωνία
Μέλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας
6977232183

Αριθμός Μητρώου Online Media: 13444
www.dimotisnews.gr © 2024 All rights reserved
Share This
Powered by Adwapps